Page 69 - Norsk Fiskerinaering
P. 69
på åpningsdagen. Nå prøver man igjen, i butikken inntil faren melder seg på. — Jeg får vondt i hjertet av å snakke
i tiltalende restaurant Coretta, omdøpt Det eneste som demper fiskefeststem- om supermarkedene. Vi i Frankrike har
til (Re)laks under «popup»-uken. Der ningen er «Norsk Fiskerinæring»s litt kultur for fersk sjømat, kjøpt i den lille
venter michelinske munnfuller a la utidige spørsmål om supermarkedene. butik ken. Siden 1980-tallet har super-
«Croquettes de brandade au Cabillaud markedene
de Norvege aux Truffes», 111 nor-
ske og franske gjester popper opp på
åpningskvelden og diverse workshops
holder det gående utover uka. Også FRANKRIKE
utsending Grimstad de Perlinghi har
tatt fri fra permisjonen åpningskvelden
og svarer villig når «Norsk Fiskerinæ-
ring» spør.
— Det har vært en interessant
utvikling i den franske detaljhan delen i
det siste. Flere av de store supermar-
kedene har valgt å profilere seg gjen-
nom fiskedisken. Det franske idealet
for mange er fremdeles å handle
lokalt og hegne om fiskebutikken,
mens supermarkedet blir eksponent
for det industrielle. Nå prøver flere av
de store kjedene å heve imaget ved
å sørge for at super markedet alltid
rommer en ferskfiskdisk, frukt og
grønt samt sushi, sier Grimstad de Tour de France er et av verdens mest populære idrettsarrangement og samtidig en
Perlinghi. Neste mål for reisen blir fantastisk rullende salgskanal for fransk reise livsnæring. Skal vi tro at ikke så rent få av
likevel en fransk fiskehandler. Både de mange tilrei sende tilskuerne også spiser litt sjømat?
far og sønn Vanhamme har også tatt
turen til Coretta, og neste morgen er Dersom vi for en stund glemmer os- de ikke har de samme økonomiske
vi invitert til Maison Vanhamme. tesortene, Citroen, Triumfbuen og tar musklene som Tyskland til å gjøre det.
oss bakover i tid, er det mest naturlig å
Vi må heller ikke glemme at Frankrike
sette stopp ved gallerne — de kel-
er det største landet i Vest-Europa målt
tiske stammene som bodde i dagens
Legenden og Leclerc Frankrike og som romerne måtte i flate — og enda større om oversjøiske
landområder regnes med. Frankrike
Maison Vanhamme i Rue de la Tour nedkjempe. Siden kom frankerne, kan fremdeles sies å være en katolsk
er fiskebutikken fra himmelen. På Solkongen i Versailles, revolusjonen nasjon selv om den franske staten er
fortauet finskjæres laks for dagens i Paris og Napoleon. Aller viktigst strengt ikke-religiøs og det er mange
sushi, mens svært fornøyde kunder var nok revolusjonen, som også den muslimer i de store byene. Etter
inntar nykjøpt østers og et glass første menneskerettighets-erklær ingen Trump, Brexit og andre overraskelser
sjampanje. Fiskehandler Arnhaud kan knyttes til. Napoleon skal vi heller i 2016 er det store spørsmålet: Kan
Vanhamme snakker med piggva- ikke kimse av. Selv om hans erobring- Marine Le Pen bli president?
ren, klemmer på kundene og gjør siver endte på St. Helena, var det mye
det til en opplevelse bare å spørre han fikk til underveis; f.eks. å stimulere Areal: 551.500 kvadratkilometer
om prisen på gravlaks. Så er den til konservering gjennom hermetisering Innbyggertall: 66,6 millioner
da også gravet med skotsk gin. — en av de aller viktigste innovasjo- Statsform: Republikk
Nevner vi norsk fisk, blir han blank nene også for fiskeindustrien. Hovedstad: Paris
i blikket. Kontrasten mellom hermetikk og fi- President: Francois Hollande
— Norsk fisk har noe eget nere fransk kjøkken er stor, men Frank- Statsminister: Manuel Valls
ved seg. Det er noe med disse rike er litt sammensatt. Vi forbinder lan- Valuta: Euro
havområdene som gir sjømaten det med eleganse, mote, filmfestival og Kjent for: Trikoloren, Asterix, Ludvig
en mineralsk, men likevel varm årgangsvin, men også med melkebøn- 14, Descartes, De Gaulle, Tour de
smak. Her i Frankrike snakker vi der som sperrer veien og en litt for lang France, Bordeaux, Den lille prinsen,
gjerne om terroir når det gjelder rekke av kriger. I første verdenskrig De elendige, Peu geot, franskbrød,
vin fra ulike områder. Når det var landet slagmark, i andre okkupert, Edith Piaf, Chanel, Matisse, Martin
gjelder fisk, mener jeg man kan men samtidig arena for frigjøring. Siden Fourcade, Eiffeltårnet, Napoleon og
snakke om «merroir», forkynner måtte franskmennene utkjempe kriger Roquefort.
oppglødde Vanhamme. I tillegg til med tidligere kolonier som ville frigjøre Sjømatimport: 43,1 mrd. kr.
å være fjerde generasjons fiske- seg. Det var sikkert ingen dum ide at Sjømateksport: 13,3 mrd kr.
handler, innehar han den sjeldne man etter hvert ga slipp og samlet seg Fiske: 460.000 tonn
tittelen «Meilleur Ouvrier de om å samle Europa. Akvakultur: 201.000 tonn, hvorav
France», forbeholdt et lite knippe Frankrike er en stolt nasjon og vil 155.000 skjell
hånd verkere på absolutt høy- også gjerne føre an i EU, selv om Sjømatkonsum pr. person: 34 kg.
este nivå. Sønn Arnhaud suger
det meste av oppmerksomheten
"Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 - 2016 69