Page 69 - Norsk Fiskerinaering
P. 69

på åpningsdagen. Nå prøver man igjen,   i butikken inntil faren melder seg på.   — Jeg får vondt i hjertet av å snakke
           i tiltalende restaurant Coretta, omdøpt   Det eneste som demper fiskefeststem-  om supermarkedene. Vi i Frankrike har
           til (Re)laks under «popup»-uken. Der   ningen er «Norsk Fiskerinæring»s litt   kultur for fersk sjømat, kjøpt i den lille
           venter michelinske munnfuller a la   utidige spørsmål om supermarkedene.  butik ken. Siden 1980-tallet har super-
           «Croquettes de brandade au Cabillaud                                                         markedene
           de Norvege aux Truffes», 111 nor-
           ske og franske gjester popper opp på
           åpningskvelden og diverse workshops
           holder det gående utover uka. Også                   FRANKRIKE
           utsending Grimstad de Perlinghi har
           tatt fri fra permisjonen åpningskvelden
           og svarer villig når «Norsk Fiskerinæ-
           ring» spør.
             — Det har vært en interessant
           utvikling i den franske detaljhan delen i
           det siste. Flere av de store supermar-
           kedene har valgt å profilere seg gjen-
           nom fiskedisken. Det franske idealet
           for mange er fremdeles å handle
           lokalt og hegne om fiskebutikken,
           mens supermarkedet blir eksponent
           for det industrielle. Nå prøver flere av
           de store kjedene å heve imaget ved
           å sørge for at super markedet alltid
           rommer en ferskfiskdisk, frukt og
           grønt samt sushi, sier Grimstad de   Tour de France er et av verdens mest populære idrettsarrangement og samtidig en
           Perlinghi. Neste mål for reisen blir   fantastisk rullende salgskanal for fransk reise  livsnæring. Skal vi tro at ikke så rent få av
           likevel en fransk fiskehandler. Både   de mange tilrei  sende tilskuerne også spiser litt sjømat?
           far og sønn Vanhamme har også tatt
           turen til Coretta, og neste morgen er   Dersom vi for en stund glemmer os-  de ikke har de samme økonomiske
           vi invitert til Maison Vanhamme.   tesortene, Citroen, Triumfbuen og tar   musklene som Tyskland til å gjøre det.
                                              oss bakover i tid, er det mest naturlig å
                                                                                Vi må heller ikke glemme at Frankrike
                                              sette stopp ved gallerne — de kel-
                                                                                er det største landet i Vest-Europa målt
                                              tiske stammene som bodde i dagens
           Legenden og Leclerc                Frankrike og som romerne måtte   i flate — og enda større om oversjøiske
                                                                               landområder regnes med. Frankrike
           Maison Vanhamme i Rue de la Tour   nedkjempe. Siden kom frankerne,   kan fremdeles sies å være en katolsk
           er fiskebutikken fra himmelen. På   Solkongen i Versailles, revolusjonen   nasjon selv om den franske staten er
           fortauet finskjæres laks for dagens   i Paris og Napoleon. Aller viktigst   strengt ikke-religiøs og det er mange
           sushi, mens svært fornøyde kunder   var nok revolusjonen, som også den   muslimer i de store byene.  Etter
           inntar nykjøpt østers og et glass   første menneskerettighets-erklær  ingen   Trump, Brexit og andre overraskelser
           sjampanje. Fiskehandler Arnhaud    kan knyttes til. Napoleon skal vi heller   i 2016 er det store spørsmålet: Kan
           Vanhamme snakker med piggva-       ikke kimse av. Selv om hans erobring-  Marine Le Pen bli president?
           ren, klemmer på kundene og gjør   siver endte på St. Helena, var det mye
           det til en opplevelse bare å spørre   han fikk til underveis; f.eks. å stimulere   Areal: 551.500 kvadratkilometer
           om prisen på gravlaks. Så er den   til konservering gjennom hermetisering   Innbyggertall: 66,6 millioner
           da også gravet med skotsk gin.    — en av de aller viktigste innovasjo-  Statsform: Republikk
           Nevner vi norsk fisk, blir han blank   nene også for fiskeindustrien.   Hovedstad: Paris
           i blikket.                          Kontrasten mellom hermetikk og fi-  President: Francois Hollande
             — Norsk fisk har noe eget       nere fransk kjøkken er stor, men Frank-  Statsminister: Manuel Valls
           ved seg. Det er noe med disse     rike er litt sammensatt. Vi forbinder lan-  Valuta: Euro
           havområdene som gir sjømaten      det med eleganse, mote, filmfestival og   Kjent for: Trikoloren, Asterix, Ludvig
           en mineralsk, men likevel varm    årgangsvin, men også med melkebøn-  14, Descartes, De Gaulle,  Tour de
           smak. Her i Frankrike snakker vi   der som sperrer veien og en litt for lang   France, Bordeaux, Den lille prinsen,
           gjerne om terroir når det gjelder   rekke av kriger. I første verdenskrig   De elendige, Peu  geot, franskbrød,
           vin fra ulike områder. Når det   var landet slagmark, i andre okkupert,   Edith Piaf, Chanel, Matisse, Martin
           gjelder fisk, mener jeg man kan   men samtidig arena for frigjøring. Siden   Fourcade,  Eiffeltårnet, Napoleon og
           snakke om «merroir», forkynner   måtte franskmennene utkjempe kriger   Roquefort.
           oppglødde Vanhamme. I tillegg til   med tidligere kolonier som ville frigjøre   Sjømatimport: 43,1 mrd. kr.
           å være fjerde generasjons fiske-  seg. Det var sikkert ingen dum ide at   Sjømateksport:  13,3 mrd kr.
           handler, innehar han den sjeldne   man etter hvert ga slipp og samlet seg   Fiske: 460.000 tonn
           tittelen «Meilleur Ouvrier de    om å samle Europa.               Akvakultur: 201.000 tonn, hvorav
           France», forbeholdt et lite knippe   Frankrike er en stolt nasjon og vil   155.000 skjell
           hånd verkere på absolutt høy-    også gjerne føre an i EU, selv om   Sjømatkonsum pr. person: 34 kg.
           este nivå. Sønn Arnhaud suger
           det meste av oppmerksomheten



                                                                                 "Norsk Fiskerinæring"  nr. 11/12 - 2016  69
   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74