Page 73 - Norsk Fiskerinaering
P. 73

annerledes. I volum har laksesalget gått
           ned med ca. seks prosent den siste
           perioden, sier Lapeyrere. Yann Rous-
           selet i Cermaq sier prisene slo inn på
           konsumet rundt påske i år.
             — Det er vanlig med tremåneders
           kontrakter mot dagligvaremarke det.
           Kontrakter som var inngått rundt årsskif-
           tet, gikk altså ut før påske. Siden har vi
           ikke sett tilbud og kampanjer med laks i
           dagligvarehandelen. Laksen er selvføl-
           gelig på plass, men margin ene blir så
           lave at det blir vanskelig å kjøre tilbud.
           Laks er på vei tilbake til luksus, sier
           Cermaqs mann, og legger til at røykein-
           dustrien rammes særlig hardt.
             — De har ikke vært i posisjon til å
           forhandle pris i det hele tatt, strever
           tungt og taper mye penger. Det går
           særlig ut over selvstendige selskap som
           ikke hører til noen gruppering. Nå må vi
           begynne å bli mer restriktive med hvem
           vi selger til så vi vet at vi får betalt. Det   Forbløffende mengder norsk laks ender som pakket røykelaks i franske hyller. Hos Leclerc på
                                              So Oueste er svært mange av merkene representert — noe for enhver smak og nesten enhver
           er ikke så lenge siden en bil med laks   lommebok. (Foto: HMS)
           kostet 500.000 kroner. Nå er det over en
           million.
             — Betyr dette at dere faktisk håper   på å sikre seg at de har fisk i fabrikken.   kjører mindre kampanjer, og følgelig går
           lakseprisene faller igjen; i så fall en   Mange tenker svært langsiktig, kanskje   konsumet ned. Hel fisksalget har gått
           litt spesiell situasjon?           to eller tre år. Det kommer til å bli færre   særlig ned, sier Fabrice Barreau. Jula er
             — Selvfølgelig er det en spesiell   aktører, men prisen kommer ikke til å   han imidlertid ikke så bekymret for.
           situasjon. Vi ønsker jo høye priser, men   holde seg på 80 kroner kiloen for evig,   — Julesalget i år er vanskelig å spå.
           vil også at de skal være til å leve med   sier Yann Rousselet i Cermaq. Han har   Laks regnes som et alter nativ til foie
           for alle. Nå er det lite fisk i sjøen, noe   kunder som tidligere har pleid å kjøpe   gras — gåseleverpostei — på julebor-
           sykdom og spesielle utfordringer i Chile,   fem-seks biler i uka, men som nå nøyer   det. Produks jonen av gåselever er ram-
           slik at produksjonen faller 4-5-6 prosent   seg med en eller venter til de selv har   met av fugleinfluensa. Slikt sett regner
           i året, mens etterspørselen øker med   solgt hele lasten på forhånd.   jeg med at julehandelen vil bli berget,
           åtte. Det blir en rar situasjon, svarer   Marine Harvest har en annen strategi   men den høye lakseprisen vil kunne slå
           Rousselet, som legger til.         og situasjon, men gjør mye de samme   kraftig ut i første kvartal, sier Barreau i
             — Men dette dreier seg ikke bare   erfaringene.                      Marine Harvest.
           om pris. Kundene i foredling sindustrien   — Siden august har vi begynt å
           tenker ikke bare på hva de betaler, men   kjenne smerten. Dagligvarehande len
                                                                                  Torsk nummer to
                                                                                  Også i Frankrike konstaterer vi at
                                                                                  statistikken lyver en god del. I alle fall
                                                                                  må man ha visse realiteter i bakhodet.
                                                                                  Da vi i for rige nummer intervjuet Morten
                                                                                  Jensen i Norway Seafoods om eks port,
                                                                                  fortolling og fangstsertifikater, sa han at
                                                                                  det meste av torskeloinsen deres gikk
                                                                                  til Frankrike, uten at det gir det rettmes-
                                                                                  sige utslaget i statistikken. Uansett er
                                                                                  det ingen grunn til å tro at det blir mindre
                                                                                  etter at Lerøy kjøpte vår største hvitfisk-
                                                                                  leverandør. Også frem til oppkjøpet har
                                                                                  Lerøy solgt mye hvitfisk.
                                                                                    — Torsk er viktigst, men vi leverer
                                                                                  hyse og sei også. Torsk er jo svært
                                                                                  sesongbasert med hovedsesongen
                                                                                  mellom januar og april, sier Lapeyrere,
                                                                                  som har store forventninger til nye Lerøy
                                                                                  med Norway Seafoods­fisk i kurven.
                                                                                    — Snakker vi om virkelig fisk, er torsk
           Supermarkedkjeden Carrefour er størst og et av Frankrikes mest kjente og internasjonale   nest viktigst på det franske markedet,
           selskap. Denne fiskedisken er på hjemme bane i Voisins­le­Bretonneux like utenfor Paris.  etter laksen. Dersom man er fullt inte-



                                                                                 "Norsk Fiskerinæring"  nr. 11/12 - 2016  73
   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78