Page 75 - Norsk Fiskerinaering
P. 75

Frankrike har en ganske så lang og
               temmelig sammensatt kystlinje. Fisk og
           skalldyr — og blekksprut — fra Middelhavet
            vil alltid være en del av bildet. I sum blir det
                       stort mangfold. (Foto: HMS)



           sesongen. Skrei utgjør uansett bare en
           mindre del av handelen til Norfra.
             — Fersk torsk er viktigst, både torsk
           som brukes til filetering og hel blank-
           torsk, sier Kvalsvik. Han og kollegene
           selger andre hvitfiskslag, men blir utkon-
           kurrert på pris når franske fiskere kan
           levere egen hyse fra Bretagne. Rimelig
           norsk sei og annen rimelig hvitfisk er
           ettertraktet i kantiner og skolekjøkken og
           fra andre kjøpere som gjerne vil ha det
           billig og bra.


           Skjønnheten og udyret
           I den andre enden av prisskalaen, altså   skal posere. Fiskehandleren og udyret   denne, som jo er ganske annerledes og
           den øverste, finner vi levende konge-  domin erer selvfølgelig bildet, men like   mye mindre, er meldingen fra Lerøys
           krabbe. Den klarer vi ikke finne i Lecler-  bak skimter vi like levende kamskjell og   mann. Volummessig er det et stykke
           cs hypre hypermarked, men er på plass   rubinrød ørret. Det har ikke blitt så mye   igjen til storebror laks, med snaue 1.000
           i hjørnet hos fiskehandler Vanhamme.   plass til fjordørreten i denne reportasjen,   norske tonn i 2015. Men i mot setning til
           Det er ikke uvanlig at krabberen fra nord   selv om både Sjømatrådet og Lerøy job-  for laksen øker importvolumet av norsk
           får seg noen dager på parisisk jord før   ber med å fremme den.        ørret. Hos Vanhamme er den i hvert fall
           den må til pers.                      — Lerøy er kanskje verdens største   på plass, og A. Vanhamme, som alt har
             — Kongekrabben blir litt for dyr. Og   innen ørret, og vi selger stadig mer ørret   priset laksen, nøler ikke når vi avslut-
           den er vanskelig å selge når den er   til Frankrike. Samtidig gir Frankrikes   ningsvis spør om forskjellen på laks og
           levende, sier Arnaud Vanhamme, som   egen ørret oss en spesiell utfordring,   ørret. — Det er et lett spørsmål. Jeg er
           likevel velger en krabbekonge når han   siden dagligvarehandelen helst vil selge   forelsket i ørreten!







































           Den levende og høyt prisede kongekrabben fra Norge er faktisk en av varene entusiastiske fiskehandler Arnaud Vanhamme finner det krevende
           å selge. Men han gir seg ikke og går gjerne foran med et godt eksempel overfor kunder som synes krabben fra nord er litt skremmende. (Foto:
           HMS)



                                                                                 "Norsk Fiskerinæring"  nr. 11/12 - 2016  75
   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80