Page 75 - Norsk Fiskerinaering
P. 75
Frankrike har en ganske så lang og
temmelig sammensatt kystlinje. Fisk og
skalldyr — og blekksprut — fra Middelhavet
vil alltid være en del av bildet. I sum blir det
stort mangfold. (Foto: HMS)
sesongen. Skrei utgjør uansett bare en
mindre del av handelen til Norfra.
— Fersk torsk er viktigst, både torsk
som brukes til filetering og hel blank-
torsk, sier Kvalsvik. Han og kollegene
selger andre hvitfiskslag, men blir utkon-
kurrert på pris når franske fiskere kan
levere egen hyse fra Bretagne. Rimelig
norsk sei og annen rimelig hvitfisk er
ettertraktet i kantiner og skolekjøkken og
fra andre kjøpere som gjerne vil ha det
billig og bra.
Skjønnheten og udyret
I den andre enden av prisskalaen, altså skal posere. Fiskehandleren og udyret denne, som jo er ganske annerledes og
den øverste, finner vi levende konge- domin erer selvfølgelig bildet, men like mye mindre, er meldingen fra Lerøys
krabbe. Den klarer vi ikke finne i Lecler- bak skimter vi like levende kamskjell og mann. Volummessig er det et stykke
cs hypre hypermarked, men er på plass rubinrød ørret. Det har ikke blitt så mye igjen til storebror laks, med snaue 1.000
i hjørnet hos fiskehandler Vanhamme. plass til fjordørreten i denne reportasjen, norske tonn i 2015. Men i mot setning til
Det er ikke uvanlig at krabberen fra nord selv om både Sjømatrådet og Lerøy job- for laksen øker importvolumet av norsk
får seg noen dager på parisisk jord før ber med å fremme den. ørret. Hos Vanhamme er den i hvert fall
den må til pers. — Lerøy er kanskje verdens største på plass, og A. Vanhamme, som alt har
— Kongekrabben blir litt for dyr. Og innen ørret, og vi selger stadig mer ørret priset laksen, nøler ikke når vi avslut-
den er vanskelig å selge når den er til Frankrike. Samtidig gir Frankrikes ningsvis spør om forskjellen på laks og
levende, sier Arnaud Vanhamme, som egen ørret oss en spesiell utfordring, ørret. — Det er et lett spørsmål. Jeg er
likevel velger en krabbekonge når han siden dagligvarehandelen helst vil selge forelsket i ørreten!
Den levende og høyt prisede kongekrabben fra Norge er faktisk en av varene entusiastiske fiskehandler Arnaud Vanhamme finner det krevende
å selge. Men han gir seg ikke og går gjerne foran med et godt eksempel overfor kunder som synes krabben fra nord er litt skremmende. (Foto:
HMS)
"Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 - 2016 75