Page 65 - Norsk Fiskerinaering
P. 65

landes det mer langs Bretagne-kysten.   seg med nabolandet Tyskland, er det   Tabell 1: Sjømateksporten til
           Lerøy er til stede mest av historiske   vanskelig å skaffe et klart svar på. Men   Frankrike  i 2015 i tusen kroner.
           årsaker, og kan fortelle at betydningsfull   også i Frankrike konsumeres torsk, laks
           fiskeindustri har flyttet andre steder.   og annen sjømat som først er eksportert   Totalt    6.225.132
           Samtidig er Boulogne fremdeles å regne   til andre land som Danmark. En god      1.  Fersk laks m/hode   :  4.113.095
           som et nav. Også fisken fra nordnorske   del eksporteres selvfølgelig videre til      2.  Fersk laksefilet   :  1.335.255
           Norfra tar gjerne veien om havnebyen i   landene rundt. I 2015 eksporterte Norge      3.  Fryst laksefilet   :   159.219
           nord.                              sjømat for over 6,2 milliarder kroner til      4.  Fryst torskefilet   :   96.276
             — De har en distribusjon som fun-  Frankrike, og det er uansett noe å slå      5.  Fersk torsk   :   65.316
           gerer, selv om det ikke er opti malt når   i spisebordet med. Uten laksen er det      6.  Klippfisk av torsk   :   52.520
           Delanchy får en slik dominans innen   ikke sikkert vi hadde hørt slaget. Vi kan      7.  Fersk ørret   :   37.721
           transport, sier Jan Arne Kvalsvik i Nor-  notere 65 ulike typer sjømat fra Norge til      8.  Fryst sildefilet   :   32.116
           fra. Cermaqs Yann Rousselet plasserer   Frankrike, men laks står for de tre klart      9.  Fersk torskefilet   :   29.479
           hoved tyngden av fransk fiskeriforedling   største kategoriene. 90 prosent av vårt     10.  Reker   :   28.250
           i nordvest;  i  trekanten mellom Bo-  viktigste sjømatmarked består av laks.     11.  Fersk hyse   :   25.767
           lougne, Paris og Nantes ved Loire. Slik   Og fersk laks med hode topper suverent     12.  Fryst hyse   :   20.637
                                                                                                             15.224
                                                                                      13.  Fersk oppdrettskveite  :
           sett kjører vi midt i smørøyet. Så er det   — også fordi vi har norskeide fabrikker i     14.  Fryst kongekrabbe   :   15.165
           selvfølgelig fremdeles mye fisk som tar   landet som tar seg av resten. Figur 1 vi-    15.  Fryst seifilet   :   13.826
           veien inn til hovedstaden fra det store   ser vekst i verdi, og denne har blitt med     16.  Fiskemel og -olje   :   11.522
           grossistmarkedet Rungis, men dette   oss inn i 2016. Volumet går derimot ned,     17.  Fersk skrei   :   11.032
           har også mindre betydning enn før i og   og mange er spente på hvor det bærer.     18.  Fersk sei   :   10.364
           med at mange store grossister har egen   I de siste årene har Marine Harvest     19.  Fryst hysefilet   :   9.281
           distribusjon.                      karakterisert Frankrike som utfordrende.     20.  Sildelapper   :   9.195
                                              Ser vi på 2016-tall, har det ifølge Marit     21.  Saltet sei   :   8.828
                                              Rein i Sjømatrådet skjedd en volum-     22.  Fersk oppdrettstorsk   :  :   8.523
                                                                                      23.  Fryst taskekrabbe
                                                                                                              8.342
           Det blåser på toppen               nedgang på fem prosent for laksen for     24.  Klippfisk av sei   :   7.649
                                              månedene frem til november. 102.592
           Ser vi bort fra transittlandet Danmark og   tonn per 31. oktober. Snit tprisen for     25.  Saltet lange   :  :   5.007
                                                                                                              4.534
                                                                                      26.  Fryst sild
           «produksjonslandet» Polen, er Frankrike   fersk hel laks har i samme periode ligget     27.  Fersk lyr   :   4.186
           landet med klart mest direkte sjømatim-  på litt over 58 kroner, 42 prosent opp     28.  Fryst laks   :   4.065
           port fra Norge. Hvordan konsumet måler   sammenlignet med året før. I Euro er     29.  Fersk oppdrettspiggvar  :   4.021
                                                                                      30.  Fersk uer     :    3.720
                                                                                      31.  Fersk ørretfilet   :   3.648
                                                                                      32.  Fryst blåkveite   :   3.113
                                                                                      33.  Fersk kveite   :   2.979
                                                                                      34.  Lofotrundfisk, torsk   :   2.778
                                                                                      35.  Fersk hysefilet   :   2.701
                                                                                      36.  Saltet brosme   :   2.053
                                                                                      37.  Saltet torsk   :   2.017
                                                                                      38.  Fryst lever, rogn, melke :   1.731
                                                                                      39.  Fersk lysing   :   1.707
                                                                                      40.  Klippfisk av lange   :   1.591
                                                                                      41.  Fryst taggmakrell   :   1.085
                                                                                      42.  Fersk seifilet   :   1.083
                                                                                      43.  Røkt laks     :    1.078
                                                                                      44.  Gravet laks   :    10.13
                                                                                      45.  Fryst torsk   :     971
                                                                                      46.  Fersk blåkveite   :   808
                                                                                      47.  Fryst makrell   :   526
                                                                                      48.  Saltet sildefilet   :   523
                                                                                      49.  Klippfisk av brosme   :   405
                                                                                      50.  Laks, lufttett emballasje :   348
                                                                                      51.  Fryst sei     :     340
                                                                                      52.  Fryst lodde   :     306
                                                                                      53.  Fersk breiflabb   :   305
                                                                                      54.  Finnmarkrundfisk, torsk :   302
                                                                                      55.  Ferske kamskjell   :   251
                                                                                      56.  Levende kongekrabbe  :   220
                                                                                      57.  Saltet langefilet   :   216
                                                                                      58.  Fersk steinbit   :   129
                                                                                      59.  Fersk rødspette   :   120
                                                                                      60.  Fryst ørretfilet   :   111
                                                                                      61.  Fryst uerfilet   :   89
                                                                                      62.  Tørrfisk av brosme   :   56
                                                                                      63.  Fersk makrell   :    55
           Hos denne populære og smilende fiskehandleren i Boulogne sur Mer får man inn fersk fisk     64.  Fryst steinbit   :   22
           fra franske fiskere. Men laksen, i vesen tlig grad fra Norge, er likevel av de mest populære     65.  Fiskemat   :   13
           produktene. Prisen tåler man enn så lenge. (Foto: HMS)



                                                                                 "Norsk Fiskerinæring"  nr. 11/12 - 2016  65
   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70