Page 65 - Norsk Fiskerinaering
P. 65
landes det mer langs Bretagne-kysten. seg med nabolandet Tyskland, er det Tabell 1: Sjømateksporten til
Lerøy er til stede mest av historiske vanskelig å skaffe et klart svar på. Men Frankrike i 2015 i tusen kroner.
årsaker, og kan fortelle at betydningsfull også i Frankrike konsumeres torsk, laks
fiskeindustri har flyttet andre steder. og annen sjømat som først er eksportert Totalt 6.225.132
Samtidig er Boulogne fremdeles å regne til andre land som Danmark. En god 1. Fersk laks m/hode : 4.113.095
som et nav. Også fisken fra nordnorske del eksporteres selvfølgelig videre til 2. Fersk laksefilet : 1.335.255
Norfra tar gjerne veien om havnebyen i landene rundt. I 2015 eksporterte Norge 3. Fryst laksefilet : 159.219
nord. sjømat for over 6,2 milliarder kroner til 4. Fryst torskefilet : 96.276
— De har en distribusjon som fun- Frankrike, og det er uansett noe å slå 5. Fersk torsk : 65.316
gerer, selv om det ikke er opti malt når i spisebordet med. Uten laksen er det 6. Klippfisk av torsk : 52.520
Delanchy får en slik dominans innen ikke sikkert vi hadde hørt slaget. Vi kan 7. Fersk ørret : 37.721
transport, sier Jan Arne Kvalsvik i Nor- notere 65 ulike typer sjømat fra Norge til 8. Fryst sildefilet : 32.116
fra. Cermaqs Yann Rousselet plasserer Frankrike, men laks står for de tre klart 9. Fersk torskefilet : 29.479
hoved tyngden av fransk fiskeriforedling største kategoriene. 90 prosent av vårt 10. Reker : 28.250
i nordvest; i trekanten mellom Bo- viktigste sjømatmarked består av laks. 11. Fersk hyse : 25.767
lougne, Paris og Nantes ved Loire. Slik Og fersk laks med hode topper suverent 12. Fryst hyse : 20.637
15.224
13. Fersk oppdrettskveite :
sett kjører vi midt i smørøyet. Så er det — også fordi vi har norskeide fabrikker i 14. Fryst kongekrabbe : 15.165
selvfølgelig fremdeles mye fisk som tar landet som tar seg av resten. Figur 1 vi- 15. Fryst seifilet : 13.826
veien inn til hovedstaden fra det store ser vekst i verdi, og denne har blitt med 16. Fiskemel og -olje : 11.522
grossistmarkedet Rungis, men dette oss inn i 2016. Volumet går derimot ned, 17. Fersk skrei : 11.032
har også mindre betydning enn før i og og mange er spente på hvor det bærer. 18. Fersk sei : 10.364
med at mange store grossister har egen I de siste årene har Marine Harvest 19. Fryst hysefilet : 9.281
distribusjon. karakterisert Frankrike som utfordrende. 20. Sildelapper : 9.195
Ser vi på 2016-tall, har det ifølge Marit 21. Saltet sei : 8.828
Rein i Sjømatrådet skjedd en volum- 22. Fersk oppdrettstorsk : : 8.523
23. Fryst taskekrabbe
8.342
Det blåser på toppen nedgang på fem prosent for laksen for 24. Klippfisk av sei : 7.649
månedene frem til november. 102.592
Ser vi bort fra transittlandet Danmark og tonn per 31. oktober. Snit tprisen for 25. Saltet lange : : 5.007
4.534
26. Fryst sild
«produksjonslandet» Polen, er Frankrike fersk hel laks har i samme periode ligget 27. Fersk lyr : 4.186
landet med klart mest direkte sjømatim- på litt over 58 kroner, 42 prosent opp 28. Fryst laks : 4.065
port fra Norge. Hvordan konsumet måler sammenlignet med året før. I Euro er 29. Fersk oppdrettspiggvar : 4.021
30. Fersk uer : 3.720
31. Fersk ørretfilet : 3.648
32. Fryst blåkveite : 3.113
33. Fersk kveite : 2.979
34. Lofotrundfisk, torsk : 2.778
35. Fersk hysefilet : 2.701
36. Saltet brosme : 2.053
37. Saltet torsk : 2.017
38. Fryst lever, rogn, melke : 1.731
39. Fersk lysing : 1.707
40. Klippfisk av lange : 1.591
41. Fryst taggmakrell : 1.085
42. Fersk seifilet : 1.083
43. Røkt laks : 1.078
44. Gravet laks : 10.13
45. Fryst torsk : 971
46. Fersk blåkveite : 808
47. Fryst makrell : 526
48. Saltet sildefilet : 523
49. Klippfisk av brosme : 405
50. Laks, lufttett emballasje : 348
51. Fryst sei : 340
52. Fryst lodde : 306
53. Fersk breiflabb : 305
54. Finnmarkrundfisk, torsk : 302
55. Ferske kamskjell : 251
56. Levende kongekrabbe : 220
57. Saltet langefilet : 216
58. Fersk steinbit : 129
59. Fersk rødspette : 120
60. Fryst ørretfilet : 111
61. Fryst uerfilet : 89
62. Tørrfisk av brosme : 56
63. Fersk makrell : 55
Hos denne populære og smilende fiskehandleren i Boulogne sur Mer får man inn fersk fisk 64. Fryst steinbit : 22
fra franske fiskere. Men laksen, i vesen tlig grad fra Norge, er likevel av de mest populære 65. Fiskemat : 13
produktene. Prisen tåler man enn så lenge. (Foto: HMS)
"Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 - 2016 65