Page 67 - Norsk Fiskerinaering
P. 67

Noen av foredlingsbedriftene ble startet
                                              opp for femti år siden. Marine Harvest
                                              begynte å kjøpe seg inn for ca. ti år
                                              siden, sier Barreau. Fabrikkfamilien til
                                              Marine Harvest sikter seg særlig inn på
                                              det franske dagligvaremarkedet, men
                                              produserer også for landene rundt:
                                              Tyskland, Sveits, Italia, Spania og
                                              Belgia.



                                              Salma og Cermaq
                                              Salma har en kortere historie, opererer
                                              med andre volumer og bygger seg opp
                                              på en litt annen måte, men har vært på
                                              plass i Frankrike siden 2009. Da var
                                              det Eidis Bieler som hadde ansvaret for
                                              inntoget. Hun har siden tatt hånd om
                                              deler av forretningene i Øst-Frankrike
                                              og nye markeder. Nå har hun trådt til
                                              som salgsdir ektør for Salma i Frankrike
                                              og Sveits, etter at Mathieu Savigner-Bo-  Fabrice Barreau har ansvar for Frankrike
                                              utruche sluttet 1. desember. Hun driver   og Belgia hos Marine Harvest. Det
                                              også Saveurs de Nor vege, som blant   innebærer et sekssifret tall tonn med norsk
                                              annet har lansert fiskeburgere fra Lofo-  laks, ni fabrikker og 1.400 ansatte.
                                              ten Pro dukt i Frankrike. Bieler holder til
                                              i Paris, med deler av tiden i Strasbourg.
                                              Cermaqs salgsansvarlige for Frankrike   siden hun fikk barn i år, har de fran-
                                              og Storbritan nia heter Yann Rousselet,   ske arbeidsoppgavene blitt delt mellom
           I mange av de norske sjømatmarkedene er   holder hus to timer fra Paris, i nord vest   Maja Richard, Marit Rein og Christian
           de store grossistmarke dene på retur; fisken   og ganske nær Le Havre på kysten.  Nordahl. Det er nettopp et arrangement
           kjøres like gjerne direkte til kunde eller                             i regi av Sjømatrådet som gjør at vi
           grossist med annen adresse. Dette gjelder                              gasser leiebilen inn i Paris og prøver å
           også Rungis i Paris, men markedet er
           fremdeles å regne med, noe aktiviteten på   Relaks                     krangle oss mot 17. arrondissement.
           bildet bærer bud om.                                                   På samme tid i fjor lanserte Sjømatrå-
                                              Det kan godt være flere å nevne. Uan-  det en såkalt «opup»-restaurant som
                                              sett er selvfølgelig hele norsk sjømat-  skulle skape blest om norsk laks, fisk og
           mellom Boulogne og Arras, og svært   næring representert gjennom kontoret   skalldyr for en avgrenset periode. Det
           raske franske hurtigtog når han skal se   til Sjømatrådet i Paris. Utsending er   ble nok blest, men mest om Paris, siden
           til virksomheten i Lyon. Selskapet Nord-  Maria Grimstad de Perlinghi, men   det store brutale terrorangrepet skjedde
           vik, som i mange år var Lerøys brohode
           i Frankrike — og Boulogne — ble solgt
           for to år siden.
             Marine Harvest er i dag om mulig
           enda tyngre inne i Frankrike. Volummes-
           sig er dominansen total, med 50 prosent
           markedsandel og 170.000 tonn laks fra
           Norge, Skottland og Irland. Fabrice Bar-
           reau er direktør for Frankrike og Belgia,
           der konsernet totalt har ni fabrikker og
           1.400 ansatte. Den franske aktiviteten
           finner vi i Boulogne, Bretagne og Dun-
           kerque.
             — Hvor lenge vi har vært her? Det
           kommer an på hvordan man re gner.





               Frankrike spiser sild også! De fisker det
             til og med. Fryst sildefilet for 32 millioner
               kroner var uansett den åttende vik tigste
              produktgruppen fra Norge til Frankrike i
            2015. Sildelapper for ni millioner blir også
                    mange munnfuller. (Foto: HMS)



                                                                                 "Norsk Fiskerinæring"  nr. 11/12 - 2016  67
   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72