Page 67 - Norsk Fiskerinaering
P. 67
Noen av foredlingsbedriftene ble startet
opp for femti år siden. Marine Harvest
begynte å kjøpe seg inn for ca. ti år
siden, sier Barreau. Fabrikkfamilien til
Marine Harvest sikter seg særlig inn på
det franske dagligvaremarkedet, men
produserer også for landene rundt:
Tyskland, Sveits, Italia, Spania og
Belgia.
Salma og Cermaq
Salma har en kortere historie, opererer
med andre volumer og bygger seg opp
på en litt annen måte, men har vært på
plass i Frankrike siden 2009. Da var
det Eidis Bieler som hadde ansvaret for
inntoget. Hun har siden tatt hånd om
deler av forretningene i Øst-Frankrike
og nye markeder. Nå har hun trådt til
som salgsdir ektør for Salma i Frankrike
og Sveits, etter at Mathieu Savigner-Bo- Fabrice Barreau har ansvar for Frankrike
utruche sluttet 1. desember. Hun driver og Belgia hos Marine Harvest. Det
også Saveurs de Nor vege, som blant innebærer et sekssifret tall tonn med norsk
annet har lansert fiskeburgere fra Lofo- laks, ni fabrikker og 1.400 ansatte.
ten Pro dukt i Frankrike. Bieler holder til
i Paris, med deler av tiden i Strasbourg.
Cermaqs salgsansvarlige for Frankrike siden hun fikk barn i år, har de fran-
og Storbritan nia heter Yann Rousselet, ske arbeidsoppgavene blitt delt mellom
I mange av de norske sjømatmarkedene er holder hus to timer fra Paris, i nord vest Maja Richard, Marit Rein og Christian
de store grossistmarke dene på retur; fisken og ganske nær Le Havre på kysten. Nordahl. Det er nettopp et arrangement
kjøres like gjerne direkte til kunde eller i regi av Sjømatrådet som gjør at vi
grossist med annen adresse. Dette gjelder gasser leiebilen inn i Paris og prøver å
også Rungis i Paris, men markedet er
fremdeles å regne med, noe aktiviteten på Relaks krangle oss mot 17. arrondissement.
bildet bærer bud om. På samme tid i fjor lanserte Sjømatrå-
Det kan godt være flere å nevne. Uan- det en såkalt «opup»-restaurant som
sett er selvfølgelig hele norsk sjømat- skulle skape blest om norsk laks, fisk og
mellom Boulogne og Arras, og svært næring representert gjennom kontoret skalldyr for en avgrenset periode. Det
raske franske hurtigtog når han skal se til Sjømatrådet i Paris. Utsending er ble nok blest, men mest om Paris, siden
til virksomheten i Lyon. Selskapet Nord- Maria Grimstad de Perlinghi, men det store brutale terrorangrepet skjedde
vik, som i mange år var Lerøys brohode
i Frankrike — og Boulogne — ble solgt
for to år siden.
Marine Harvest er i dag om mulig
enda tyngre inne i Frankrike. Volummes-
sig er dominansen total, med 50 prosent
markedsandel og 170.000 tonn laks fra
Norge, Skottland og Irland. Fabrice Bar-
reau er direktør for Frankrike og Belgia,
der konsernet totalt har ni fabrikker og
1.400 ansatte. Den franske aktiviteten
finner vi i Boulogne, Bretagne og Dun-
kerque.
— Hvor lenge vi har vært her? Det
kommer an på hvordan man re gner.
Frankrike spiser sild også! De fisker det
til og med. Fryst sildefilet for 32 millioner
kroner var uansett den åttende vik tigste
produktgruppen fra Norge til Frankrike i
2015. Sildelapper for ni millioner blir også
mange munnfuller. (Foto: HMS)
"Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 - 2016 67