Page 64 - Norsk Fiskerinaering
P. 64

I mange år var kokekunst på høyeste fransk
           nivå noe man bare kunne drømme om i
         Norge. Men etter at Arne Brimi og Eyvind
            Hellstrøm gikk opp løypa på slutten av
          1980-tallet, har norske kokker til og med
           vunnet prestisjetunge Bocuse d’Or flere
         ganger. Her er det Ørjan Johannessen som
                           kan juble i 2015.




       VI KJØRER OM kapp med norsk fisk
       på vei til Paris. Vi — og en god del av
       fisken — tar turen fra Boulogne sur
       Mer og Den en gelske kanal. Ikke bare
       det vriene språket på skiltene og den
       unaturlig høye andelen av Renault i
       sidespeilet, men også det majestetisk
       bølgende landskapet minner oss om
       at vi er i Frank rike. Navn som Reims,
       Somme og Lille minner oss om histo-
       rien, som dette landet midt i Europa
       har nok av. I tillegg til solkonger, kriger
       og revolusjoner har fransk jord i uvan-
       lig grad vært arena for viktige bidrag til
       kokekunstens historie. En av de mest   deaux og Cham pagne og institusjoner   grense, omfatter franskekysten både
       kjente historiene dreier seg faktisk om   som Michelin-guiden og Bocuse d’Or. I   nordsjø, engelsk kanal, biscayabukt
       å bringe fisk fra kanalen til kongelig   Norge har vi i dag fredagstaco, nordisk   og middel hav. Også laksen fikset man
       middag i Paris. Da sjømaten ikke nådde   kjøkken og sushibiter på hjørnet, men   lenge selv. Opp Loire kunne det gå
       frem i tide, kastet ærekjære hovmester   ingen andre nasjoner har gjort mer enn   100.000 laks; på 2000-tallet var bestan-
       Vatel seg på kården.  Et par hundre   franskmennene for verdsettelsen av det   den nede i rundt 100. Den mest kjente
       år senere — på slutten av 1700-tallet,   gode måltid.                  franske fiskerihavnen er fremdeles Bou-
       fikk borgere og gourmeter tilgang til                                  logne sur Mer, der regionale kontorer
       den fyrstelige føden gjennom etable-                                   har gjort seg bryet med å lage oppslags-
       ringen av de første restaurantene. Det                                 bok over fiskeribedriftene. Måkene er
       meste av tiden siden har Frankrike ført   Fiskebyen                    mangetallige og havflåten på plass, men
       an i matveien, gjennom stjernekokker   I et godt fransk måltid kan det mer enn   landingene har nær sagt kollapset fra
       som Careme og Escoffier, termer som   gjerne være fisk. Selv om landet har   et nivå rundt 180.000 tonn for tretti år
       aperitiff og sautering, viner som Bor-  en litt kompakt form og mye innlands-  siden til under 35.000 tonn i dag. Samlet









































       64   "Norsk Fiskerinæring"  nr. 11/12 - 2016
   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69