Page 64 - Norsk Fiskerinaering
P. 64
I mange år var kokekunst på høyeste fransk
nivå noe man bare kunne drømme om i
Norge. Men etter at Arne Brimi og Eyvind
Hellstrøm gikk opp løypa på slutten av
1980-tallet, har norske kokker til og med
vunnet prestisjetunge Bocuse d’Or flere
ganger. Her er det Ørjan Johannessen som
kan juble i 2015.
VI KJØRER OM kapp med norsk fisk
på vei til Paris. Vi — og en god del av
fisken — tar turen fra Boulogne sur
Mer og Den en gelske kanal. Ikke bare
det vriene språket på skiltene og den
unaturlig høye andelen av Renault i
sidespeilet, men også det majestetisk
bølgende landskapet minner oss om
at vi er i Frank rike. Navn som Reims,
Somme og Lille minner oss om histo-
rien, som dette landet midt i Europa
har nok av. I tillegg til solkonger, kriger
og revolusjoner har fransk jord i uvan-
lig grad vært arena for viktige bidrag til
kokekunstens historie. En av de mest deaux og Cham pagne og institusjoner grense, omfatter franskekysten både
kjente historiene dreier seg faktisk om som Michelin-guiden og Bocuse d’Or. I nordsjø, engelsk kanal, biscayabukt
å bringe fisk fra kanalen til kongelig Norge har vi i dag fredagstaco, nordisk og middel hav. Også laksen fikset man
middag i Paris. Da sjømaten ikke nådde kjøkken og sushibiter på hjørnet, men lenge selv. Opp Loire kunne det gå
frem i tide, kastet ærekjære hovmester ingen andre nasjoner har gjort mer enn 100.000 laks; på 2000-tallet var bestan-
Vatel seg på kården. Et par hundre franskmennene for verdsettelsen av det den nede i rundt 100. Den mest kjente
år senere — på slutten av 1700-tallet, gode måltid. franske fiskerihavnen er fremdeles Bou-
fikk borgere og gourmeter tilgang til logne sur Mer, der regionale kontorer
den fyrstelige føden gjennom etable- har gjort seg bryet med å lage oppslags-
ringen av de første restaurantene. Det bok over fiskeribedriftene. Måkene er
meste av tiden siden har Frankrike ført Fiskebyen mangetallige og havflåten på plass, men
an i matveien, gjennom stjernekokker I et godt fransk måltid kan det mer enn landingene har nær sagt kollapset fra
som Careme og Escoffier, termer som gjerne være fisk. Selv om landet har et nivå rundt 180.000 tonn for tretti år
aperitiff og sautering, viner som Bor- en litt kompakt form og mye innlands- siden til under 35.000 tonn i dag. Samlet
64 "Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 - 2016