Page 66 - Norsk Fiskerinaering
P. 66
Tabell 2: Frankrikes andel av sjømat-
eksporten fra Norge i prosent i 2015.
Totalt 8,4%
1. Saltet brosme : 56,0%
2. Fryste taskekrabber : 52,8%
3. Laks, lufttett emballasje : 49,9%
4. Saltet lange : 39,8%
5. Fersk oppdrettspiggvar : 39,2%
6. Saltet sei : 29,4%
7. Fersk lyr : 27,7%
8. Fersk laksefilet : 24,1%
9. Fersk oppdrettskveite : 19,6%
10. Fryst torskefilet : 17,3%
11. Fersk oppdrettstorsk : 16,0%
12. Fryst seifilet : 15,8%
13. Gravet laks : 13,7%
14. Fersk laks m/hode : 11,1%
15. Fersk uer : 9,9%
16. Fersk skrei : 8,2%
17. Fersk torskefilet : 8,0%
18. Fersk hyse : 7,8%
19. Fersk sei : 7,3%
20. Fryst uerfilet : 7,1%
21. Fersk seifilet : 6,9%
« Fryst sildefilet : 6,9%
23. Fryst hysefilet : 6,7%
« Fryste kongekrabber : 6,7%
25. Fersk lysing : 6,2%
26. Fersk ørretfilet : 5,2%
27. Fersk torsk : 5,1%
« Fryst laksefilet : 5,1%
29. Fersk blåkveite : 4,6%
30. Reker : 3,7% prisoppgangen 36 prosent. Ser vi på to- ulike steder i Frankrike; salgskontor et i
31. Finnmarksrund, torsk : 3,6% talverdien for laksen blir det ny ekspor- Boulogne sur Mer og to store foredlings-
32. Fersk kveite : 3,3% trekord i verdi i år og en verdioppgang anlegg — utenfor Arras helt i nord og
33. Fryst hyse : 3,1% på 29 prosent i norske kroner så langt: nord for Lyon betydelig lenger sør.
34. Fersk ørret : 2,9%
35. Fersk hysefilet : 2,6% nesten 6,4 laksemilliarder. — De har samme utstyr og lager i
36. Klippfisk av torsk : 2,3% Torsken kommer dernest, henholds- stor grad de samme produktene, rettet
37. Fersk rødspette : 1,8% vis fryst torskefilet og fersk torsk. De mot røykeindustrien og dagligvarehan-
38. Sildelapper : 1,6% siste tallene hadde nok vært en god del delen. Fra Arras forsyner vi Nord-Frank-
39. Fersk steinbit : 1,5% høyere om vi hadde regnet med den rike, Belgia og England. Fra Lyon går
40. Fiskemel og -olje : 1,3% norske hvitfisken som kommer til Frank- produktene til Sør-Frankrike, Sveits, Ita-
« Fryst lever, rogn, melke : 1,3% rike ad omveier. På supermarked i Paris lia og litt til Spania og Portugal, forteller
42. Fersk breiflabb : 1,1% så vi til og med klippfisk, i fiskebutikken Lapeyrere. Ca. 30 prosent av produksjo-
« Ferske kamskjell : 1,1% fersk ørret og kamskjell, både reker og nen ender i et av nabolandene.
44. Klippfisk av lange : 0,9% kongekrabbe er å få. Den franske fiske- — Det er jo svært lett å nå disse mar-
45. Fryst taggmakrell : 0,8%
46. Fryst blåkveite : 0,6% disken kan altså være svært mangfoldig kedene fra fabrikkene våre, og lønns-
« Klippfisk av sei : 0,6% selv om vi slett ikke er alene der. kostnadene i Frankrike er også relativt
« Saltet sildefilet : 0,6% lave. Vi prøver å utnytte kapasiteten
49. Fryst sild : 0,5% fullt ut, sier Henri Lapeyrere. Lerøy-
« Lofotrundfisk, torsk : 0,5% volumet i Frankrike har i det siste vært
51. Fryst laks : 0,4% De store er på plass ca. 25.000 tonn, hvorav 6.000 i Arras
« Røkt laks : 0,4% Flere norske selskaper er på plass i og 4-5.000 tonn i Lyon. Lerøy kan også
53. Fersk makrell : 0,3% vårt viktigste sjømatmarked. Ingen har forsyne kundene direkte fra Norge. Laks
« Klippfisk av brosme : 0,3% så solid feste som Lerøy. Gamlesjefen, dominerer, men ørret og hvitfisk er også
« Saltet langefilet : 0,3% Hallvard Lerøy jr., begynte sin Frank- viktig. Etter at Lerøy overtok Havfisk og
56. Fiskemat : 0,2% riketid som au pair, snakker flytende Norway Seafoods, kan vi regne med
« Fryst lodde : 0,2%
« Levende kongekrabber : 0,2% fransk og gjorde sitt til at de franske at salgsvolumet går opp og at hvitfisk
« Saltet torsk : 0,2% kundene gjerne omtaler Lerøy som andelen vil øke betydelig. Lapeyrere
60. Fryst sei : 0,1% Le Roy: «kongen». I dag er det Henri understreker at torsk er svært viktig i
« Fryst steinbit : 0,1% Lapeyrere som holder tømmene og er Frankrike.
« Fryst torsk : 0,1% Lerøys ansikt utad i Frankrike. Lapey- — Lerøy er alene om å ha en helin-
« Fryst ørretfilet : 0,1% rere tilbringer omtrent en uke i måne- tegrert verdikjede både på laksefisk og
« Tørrfisk av brosme : 0,1% den i Lerøyfiskens hjemland. Tilbake hvitfisk. Det gir betydelige synergier og
65. Fryst makrell : 0,0% i Frankrike er det på ingen måte slutt åpner mange muligheter, sier konser-
på reisingen. Lerøy har tre etableringer nets Frankrike-sjef. Han bruker selv bil
66 "Norsk Fiskerinæring" nr. 11/12 - 2016