Page 66 - Norsk Fiskerinaering
P. 66

Tabell 2: Frankrikes  andel av sjømat-
       eksporten fra Norge i prosent i 2015.

       Totalt                                           8,4%
          1.  Saltet brosme   :   56,0%
          2.  Fryste taskekrabber   :   52,8%
          3.  Laks, lufttett emballasje :   49,9%
          4.  Saltet lange   :   39,8%
          5.  Fersk oppdrettspiggvar  :   39,2%
          6.  Saltet sei     :   29,4%
          7.  Fersk lyr      :   27,7%
          8.  Fersk laksefilet   :   24,1%
          9.  Fersk oppdrettskveite  :   19,6%
         10.  Fryst torskefilet   :   17,3%
         11.  Fersk oppdrettstorsk   :   16,0%
         12.  Fryst seifilet   :   15,8%
         13.  Gravet laks    :   13,7%
         14.  Fersk laks m/hode   :   11,1%
         15.  Fersk uer      :    9,9%
         16.  Fersk skrei    :    8,2%
         17.  Fersk torskefilet   :   8,0%
         18.  Fersk hyse     :    7,8%
         19.  Fersk sei      :    7,3%
         20.  Fryst uerfilet   :   7,1%
         21.  Fersk seifilet   :   6,9%
         «     Fryst sildefilet   :   6,9%
         23.  Fryst hysefilet   :   6,7%
         «    Fryste kongekrabber   :   6,7%
         25.  Fersk lysing   :    6,2%
         26.  Fersk ørretfilet   :   5,2%
         27.  Fersk torsk    :    5,1%
         «    Fryst laksefilet   :   5,1%
         29.  Fersk blåkveite   :   4,6%
         30.  Reker          :    3,7%    prisoppgangen 36 prosent. Ser vi på to-  ulike steder i Frankrike; salgskontor et i
         31.  Finnmarksrund, torsk  :   3,6%  talverdien for laksen blir det ny ekspor-  Boulogne sur Mer og to store foredlings-
         32.  Fersk kveite   :    3,3%    trekord i verdi i år og en verdioppgang   anlegg — utenfor Arras helt i nord og
         33.  Fryst hyse     :    3,1%    på 29 prosent i norske kroner så langt:   nord for Lyon betydelig lenger sør.
         34.  Fersk ørret    :    2,9%
         35.  Fersk hysefilet   :   2,6%  nesten 6,4 laksemilliarder.           — De har samme utstyr og lager i
         36.  Klippfisk av torsk   :   2,3%  Torsken kommer dernest, henholds-  stor grad de samme produktene, rettet
         37.  Fersk rødspette   :   1,8%  vis fryst torskefilet og fersk torsk. De   mot røykeindustrien og dagligvarehan-
         38.  Sildelapper    :    1,6%    siste tallene hadde nok vært en god del   delen. Fra Arras forsyner vi Nord-Frank-
         39.  Fersk steinbit   :   1,5%   høyere om vi hadde regnet med den   rike, Belgia og England. Fra Lyon går
         40.  Fiskemel og -olje   :   1,3%  norske hvitfisken som kommer til Frank-  produktene til Sør-Frankrike, Sveits, Ita-
         «    Fryst lever, rogn, melke :   1,3%  rike ad omveier. På supermarked i Paris   lia og litt til Spania og Portugal, forteller
         42.  Fersk breiflabb   :   1,1%  så vi til og med klippfisk, i fiskebutikken   Lapeyrere. Ca. 30 prosent av produksjo-
         «    Ferske kamskjell   :   1,1%  fersk ørret og kamskjell, både reker og   nen ender i et av nabolandene.
         44.  Klippfisk av lange   :   0,9%  kongekrabbe er å få. Den franske fiske-  — Det er jo svært lett å nå disse mar-
         45.  Fryst taggmakrell   :   0,8%
         46.  Fryst blåkveite   :   0,6%  disken kan altså være svært mangfoldig   kedene fra fabrikkene våre, og lønns-
         «    Klippfisk av sei   :   0,6%  selv om vi slett ikke er alene der.  kostnadene i Frankrike er også relativt
         «    Saltet sildefilet   :   0,6%                                    lave. Vi prøver å utnytte kapasiteten
         49.  Fryst sild     :    0,5%                                        fullt ut, sier Henri Lapeyrere. Lerøy-
         «    Lofotrundfisk, torsk   :   0,5%                                 volumet i Frankrike har i det siste vært
         51.  Fryst laks     :    0,4%    De store er på plass                ca. 25.000 tonn, hvorav 6.000 i Arras
         «    Røkt laks      :    0,4%    Flere norske selskaper er på plass i   og 4-5.000 tonn i Lyon. Lerøy kan også
         53.  Fersk makrell   :   0,3%    vårt viktigste sjømatmarked. Ingen har   forsyne kundene direkte fra Norge. Laks
         «    Klippfisk av brosme   :   0,3%  så solid feste som Lerøy. Gamlesjefen,   dominerer, men ørret og hvitfisk er også
         «    Saltet langefilet   :   0,3%  Hallvard Lerøy jr., begynte sin Frank-  viktig. Etter at Lerøy overtok Havfisk og
         56.  Fiskemat       :    0,2%    rike­tid som au pair, snakker flytende   Norway Seafoods, kan vi regne med
         «    Fryst lodde    :    0,2%
         «    Levende kongekrabber  :   0,2%  fransk og gjorde sitt til at de franske   at salgsvolumet går opp og at hvitfisk­
         «    Saltet torsk   :    0,2%    kundene gjerne omtaler Lerøy som    andelen vil øke betydelig. Lapeyrere
         60.  Fryst sei      :    0,1%    Le Roy: «kongen».  I dag er det Henri   understreker at torsk er svært viktig i
         «    Fryst steinbit   :   0,1%   Lapeyrere som holder tømmene og er   Frankrike.
         «    Fryst torsk    :    0,1%    Lerøys ansikt utad i Frankrike. Lapey-  — Lerøy er alene om å ha en helin-
         «    Fryst ørretfilet   :   0,1%  rere tilbringer omtrent en uke i måne-  tegrert verdikjede både på laksefisk og
         «    Tørrfisk av brosme   :   0,1%  den i Lerøy­fiskens hjemland. Tilbake   hvitfisk. Det gir betydelige synergier og
         65.  Fryst makrell   :   0,0%    i Frankrike er det på ingen måte slutt   åpner mange muligheter, sier konser-
                                          på reisingen. Lerøy har tre etableringer   nets Frankrike-sjef. Han bruker selv bil


       66   "Norsk Fiskerinæring"  nr. 11/12 - 2016
   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71