Page 60 - Norsk Fiskerinaering
P. 60
fostret Ferdinand Magellan og Vasco
da Gama, var også på plass på torske-
bankene utenfor Newfoundland mens
Columbus fremdeles funderte på hvor
han hadde kommet. Salt var de selv-
forsynt med. Norsk klippfisk vant likevel
innpass grunnet stormaktskonflikter på
17- og 18-hundretallet, gunstige avtaler
med Salazar-regimet, nye fiskerigrenser
lengst vest og til slutt sammenbruddet for
den vestatlantiske torske bestanden.
Følgelig er det meste av den hvite,
glitrende klippfisken på supermarkedet
Continente kjørt fra Ålesund-kanten.
Men vi finner også norsk saltfisk som
har tatt veien om en portugisisk klip-
pfiskprodusent. Og litt bortenfor: en flott
kjøledisk med norsk laks på is. Nettopp
disse kategoriene preger også den of-
fisielle eksportstatistikken.
Den velkjente kokken Justa Nobre senker klippfiskstykket i gryta på sin egen restaurant i
Lisboa. Etter noen minutters trekking skal de opp på fatet og spille hovedrollen i den klassiske Klippfisk, salt torsk og laks
re tten, bacalhau com todos. (Foto: HMS)
Tallmessig er den norske sjømatekspor-
ten til Portugal ganske ryddig. Totalen
Den kortvokste, men renommerte tinteressert fiskeriminister Sandberg få er like oppunder tre milliarder kroner på
portugisiske mesterkokken Justa Nobre smake og gjøre opp sin mening. årsba sis. Klippfisk av torsk er klart stør-
senker et tjukt stykke klippfisk i gryta på At det i det hele tatt er mulig å kåre ste kategori, og sto i fjor for 46 prosent
egen restaurant i Lisboa. De utbløtte Portugals mest populære klippfiskretter, av eksportverdien fra Norge. Saltet torsk
stykkene som får trekke noen minutter, sier sitt om en klippfiskkultur uten side- og fersk oppdrettslaks kniver om neste
danner utgangspunktet for Nobres egen stykke. I alt snakker man om nærmere plass på pallen med henholdsvis 24 og
fortolkning av den folke lige retten «bacal- 1.600 kjente retter. Portugiseren spiser 23 prosent.
hau com todos». Det er en av de mest ca. 10 kilo ferdig klippfisk i året, og de Laksen har utvilsomt også funnet
populære klippfiskrettene i Portugal; nylig klart fleste av disse kiloene er norske. veien til Europas sydvestligste hjørne,
har Sjømatrådet rangert de aller høyest Opprinnelig fisket det sjøvendte folket men ser vi torsk under ett, får vi et
elskede, og snart skal en sulten og ma- det meste av torsken selv. Landet som uslåelig team med 75 prosent av ek-
60 "Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016