Page 60 - Norsk Fiskerinaering
P. 60

fostret Ferdinand Magellan og Vasco
                                                                               da Gama,  var også på plass på torske-
                                                                               bankene utenfor Newfoundland mens
                                                                               Columbus fremdeles funderte på hvor
                                                                               han hadde kommet. Salt var de selv-
                                                                               forsynt med. Norsk klippfisk vant likevel
                                                                               innpass grunnet stormaktskonflikter på
                                                                               17- og 18-hundretallet, gunstige avtaler
                                                                               med Salazar-regimet, nye fiskerigrenser
                                                                               lengst vest og til slutt sammenbruddet for
                                                                               den vestatlantiske torske bestanden.
                                                                                 Følgelig er det meste av den hvite,
                                                                               glitrende klippfisken på supermarkedet
                                                                               Continente kjørt fra Ålesund-kanten.
                                                                               Men vi finner også norsk saltfisk som
                                                                               har tatt veien om en portugisisk klip-
                                                                               pfiskprodusent. Og litt bortenfor: en flott
                                                                               kjøledisk med norsk laks på is. Nettopp
                                                                               disse kategoriene preger også den of-
                                                                               fisielle eksportstatistikken.

       Den velkjente kokken Justa Nobre senker klippfiskstykket i gryta på sin egen restaurant i
       Lisboa. Etter noen minutters trekking skal de opp på fatet og spille hovedrollen i den klassiske   Klippfisk, salt torsk og laks
       re tten, bacalhau com todos. (Foto: HMS)
                                                                               Tallmessig er den norske sjømatekspor-
                                                                               ten til Portugal ganske ryddig. Totalen
       Den kortvokste, men renommerte      tinteressert fiskeriminister Sandberg få   er like oppunder tre milliarder kroner på
       portugisiske mesterkokken Justa Nobre   smake og gjøre opp sin mening.   årsba sis. Klippfisk av torsk er klart stør-
       senker et tjukt stykke klippfisk i gryta på   At det i det hele tatt er mulig å kåre   ste kategori, og sto i fjor for 46 prosent
       egen restaurant i Lisboa. De utbløtte   Portugals mest populære klippfiskretter,   av eksportverdien fra Norge. Saltet torsk
       stykkene som får trekke noen minutter,   sier sitt om en klippfiskkultur uten side-  og fersk oppdrettslaks kniver om neste
       danner utgangspunktet for Nobres egen   stykke. I alt snakker man om nærmere   plass på pallen med henholdsvis 24 og
       fortolkning av den folke lige retten «bacal-  1.600 kjente retter. Portugiseren spiser   23 prosent.
       hau com todos». Det er en av  de mest   ca. 10 kilo ferdig klippfisk i året, og de   Laksen har utvilsomt også funnet
       populære klippfiskrettene i Portugal; nylig   klart fleste av disse kiloene er norske.   veien til Europas sydvestligste hjørne,
       har Sjømatrådet rangert de aller høyest   Opprinnelig fisket det sjøvendte folket   men ser vi torsk under ett, får vi et
       elskede, og snart skal en sulten og ma-  det meste av torsken selv. Landet som   uslåelig team med 75 prosent av ek-










































       60   "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 - 2016
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65