Page 65 - Norsk Fiskerinaering
P. 65
det russiske markedet og selges billig i
Portugal og Spania.
Vender vi tilbake til innledningen, fikk
vi til slutt vite hvilke klippfiskretter som
var de mest populære. Aller best likt er
fiskestrimmelretten bacalhau à bràs, som
også fotballspilleren Cristiano Ronaldo
har sansen for. Den sterkeste utfordreren
er ovnsretten bacalhau assado no forno.
Resten av ti på topp er bacalhau com na-
tas, bacalhau assado no brasa, bacalhau
cozido, Portos bacalhau à Gomes sà, ar-
roz de bacalhau, a acorda de bacal hau,
bacalhau à braga og bacalhau à laga-
reiro. Ti gode av svært mange grunner til
at Portugal også i fremtiden vil være et
svært viktig marked for norsk torsk.
Portugal
Ambassadør til Portugal, Ove Thorsheim,
kunne i januar i år ønske ministre,
forvaltning og ulike aktører fra fortrinnsvis
Norge og Portugal velkommen til konferanse
om klippfiskens fremtid i Estoril ved kysten.
Prøver vi å kikke enda lenger inn i
krystallkula, ga Christian Nordahl salen
noe å tenke på da han skisserte fremtids-
utsiktene for klippfisken — og til dels for Melankolsk fado-sang regnes av mange som Portugals svar på blue sen. Sangene
øvrig sjømateksport. Mildt urovekkende akkompagneres av gitar og dobbeltstrenget portugi sisk gitar. Noen mener fadoen også
er et godt uttrykk for det portgusiske lynnet.
var de ulike scenariene for befolknings-
utviklingen. De mest dystre spåmennene
ser for seg at Portugals 10 millioner PORTUGAL ER DET vestligste og
innbyggere kan være redusert til 6,35 samtidig et av de eldste landene også med i EU, noe man regner med
millioner i 2060. De største optimistene i Europa, med grenser som går har styrket økonomien og infrastruk-
stopper på 9,2 millioner. De som spør tilbake til 1139. På den andre siden turen. I høst vant venstresiden valget
om slikt, har også kommet frem til at hele av grensen finner vi Spania, som er og fikk flertall i nasjonalforsamlingen
36 prosent av befolknin gen vil være over storebroren på den iberiske halvøya. og til slutt også statsministeren.
65 år i 2016, mot ca. 20 prosent i dag. Portugal er et ganske lite land, men
Kantar Worldpanel har samtidig påvist at har fostret noen av historiens stør- Areal: 92.212 kvadratkilometer
Innbyggertall: 10,8 millioner
innkjøpene til mennesker over 50 år re- ste oppdagere og var en gang også
presenterer over 75 prosent av markeds- verdens ledende sjø- og kolonimakt. Statsform: Republikk
Hovedstad: Lisboa
verdien når det gjelder bacalhau. Slik sett Den æraen er forbi, men Madeira og
burde vi kanskje ikke bekymre oss for Asorene i Atlanterhavet har fremdeles President: Anibal Cavaco Silva
Statsminister: Antònio Costa
befolkningsnedgangen så lenge det blir portugisisk flagg. For norsk eksport Valuta: Euro
så pass mange godt voksne og gamle har det uansett hatt stor betydning
klippfiskspisere igjen. Men vi kan jo ikke at portugisiske matskikker og ikke Kjent for: Henrik Sjøfareren, porto,
vite om dagens unge vil spise klippfisk minst sansen for klippfisk fremdeles Vasco da Gama, madeira, Magellan,
når de blir gamle, og utvikling strekkene lever i en del tidli gere kolonier, ikke vinho verde, fado-sang, Eusebio og
gir vel et av mange hint om at vi ikke kan minst Brasil. Portugalflåtens viktigste Cristiano Ronaldo, azulejos-fliser,
ta det for gitt. fiskeslag er i dag sardiner. Jose Mourinho, forfatteren Jose Sa-
Å belage seg på status quo er det Det portugisiske kongedømmet falt ramago, søte kaker og bacalhau.
Sjømatimport: 14,7 mrd. norske kr.
selvfølgelig ingen som kan gjøre. Den i 1910, slik at Antonio de Oliveira Sa- (2014)
største konkurransen for de norske lazar kunne etablere seg som landets
eksportørene er ikke naboen her hjemme sterke mann. Etter Nellikrevolusjonen Sjømateksport: 8,3 mrd. norske kr.
(2014)
eller annen fisk, men proteiner fra land- i 1974 ble landet virkelig demokratisk, Fiske: 195.411 tonn (2013)
jorda. Aarseth i Møre Codfish forteller om samtidig som de siste koloniene i
hvordan man plutselig må forholde seg Afrika ble frigjort. I 1986 ble landet Akvakultur: 7.889 tonn (2013)
til iberisk svinekjøtt som er stengt ute fra Sjømatkonsum pr. person: 56,8 kg
"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016 65