Page 61 - Norsk Fiskerinaering
P. 61
Tabell 1: Sjømateksporten til
Portugal i 2015 i tusen kroner pr.
produkt
Totalt 2.957.202
1. Klippfisk av torsk : 1.373.581
2. Saltet torsk : 717.992
3. Fersk oppdrettslaks : 685.125
4. Fryst torsk : 83.868
5. Fersk torsk : 42.067
6. Fryst laksefilet : 13.454
7. Fersk laksefilet : 11.503
8. Fryst uer : 4.594
9. Fryst torskefilet : 3.521
10. Saltet sei : 3.148
11. Saltet hyse : 1.907
12. Saltet torskefilet : 1.773
13. Tørkede fiskehoder : 1.600
14. Torsk, rotskjær : 1.083
15. Fersk oppdrettstorsk : 831
16. Fersk skrei : 680
17. Fryst uerfilet : 488
18. Saltet brosme : 437
19. Fryst oppdrettstorsk : 409
Sjømatrådets mann i Portugal, Christian Nordahl, hjelper fiskeri minister Per Sandberg med å 20. Fryst hyse : 278
skaffe oversikt over klippfiskvarian tene i Continente, et av Europas største supermarkeder. Nå 21. Saltet lange : 268
har Johnny Thomassen, tidligere Lerøy Portugal, tatt over stafettpin nen etter Nordahl. (Foto: 22. Fersk ørret : 100
HMS)
23. Ferske kamskjell : 71
24. Fersk torskefilet : 57
25. Fryst sei : 48
sportverdien. Da er tørkede fiskehoder, ste for saltet hyse og vårt tredje største 26. Saltet brosmefilet : 29
fersk skrei og fryst oppdrettstorsk regnet for saltet brosme. Særlig de to første er
med. I realiteten er tallet faktisk høyere. for svært små kategorier å regne. Går vi 27. Fersk oppdrettskveite : 22
Klippfiskeksportørene fortoller gjerne når til fersk oppdrettslaks, er Portugal num- 28. Fersk kveite : 17
de går inn i EU, og noen har også ordnet mer 13, med 1,8 prosent av den totale 29. Røykt laks : 12
seg med lager i Danmark. Dette er nem- eksportverdien fra Norge.
lig enklere i et naboland enn helt syd i
Europa. I eks portstatistikken finner vi Tabell 2: Portugals andel av sjø-
at Danmark importerte 2.105 tonn norsk mateksporten fra Norge i prosent
klippfisk av torsk til en verdi av drøye 111 «Nesten alle» handler i 2015.
millioner kroner i 2015. Vi kan regne med Totalt 4,0 %
at det aller meste av dette, om ikke alt, bacalhau 1. Saltet torsk : 72,6 %
endte i Portugal. Tar vi Danmark med i Marta Santos i den verdensledende 2. Klippfisk av torsk : 60,5 %
regnestykket, sto ekspor ten seg i 2015 forbrukeratferdsovervåkeren Kantar 3. Fryst uerfilet : 39,0 %
volummessig, mens det var noe nedgang Worldpanel har gått nøye inn på hvordan 4. Saltet hyse : 36,5 %
for saltfisk og frossen HG av torsk, og litt portugiserne handler og spiser klippfisk. 5. Saltet torskefilet : 12,9 %
opp for fersk HG av torsk. Hun opererer med et årsforbruk på seks 6. Saltet brosme : 11,9 %
Figur 1 viser først og fremst at det har kilo torsk per innbygger i 2015. Dette 7. Saltet sei : 10,5 %
gått opp og ned de siste tiårene, men at er basert på tørr vare og omfatter ikke 8. Torsk rotskjær : 8,4 %
laksen har kommet litt etter litt og bidratt hotell, restaurant og catering. Til gjeng- 9. Fryst torsk : 5,4 %
til at vi også for Portugal kan notere «all jeld har Santos svært god oversikt over 10. Fersk torsk : 3,2 %
time high» i 2015. Så har naturlig nok fordelingen av sine seks kilo. For det 11. Saltet lange : 2,1%
valutakursene også bidratt til det siste. I første er det seks ganger så mye som 12. Fryst uer : 1,9 %
volum hadde vi en nedgang fra 70.373 i nabolandet Spania, og det er fremfor
tonn i 2014 til 64.407 tonn i fjor. alt markedspenetrasjonen som forklarer 13. Fersk oppdrettslaks : 1,8 %
Hovedtrekkene i bildet gjentar seg dette. 86 prosent av portugisiske hus- 14. Fersk oppdrettstorsk : 1,6 %
stort sett når vi ser på Portugals andel av holdninger handler inn klippfisk i løpet av 15. Saltet brosmefilet : 1,2 %
sjømateksporten fra Norge. Se tabell 2. året, mot 55 prosent i Spania. De kjøper 16. Tørkede fiskehoder : 0,8 %
Den var i 2015 4 prosent. Tabellen viser også oftere (annenhver måned) og bety- 17. Fryst torskefilet : 0,6 %
at Portugal utgjør brorpar ten av markedet delig mer (2,4 kg per gang). Fordelingen 18. Fersk skrei : 0,5 %
for saltet torsk, og også dominerer innen mellom «tørt» og frossent råstoff er også 19. Fryst hyse : 0,4 %
klip pfisk av torsk. Problemene i Brasil i interessant når vi sammenligner de to 20. Ferske kamskjell : 0,3 %
2015 har naturlig nok bidratt til det siste. landene. Kun 11 prosent av torskekonsu- 21. Fersk oppdrettskveite : 0,2 %
Videre er Portugal vårt nest største mar- met i Portugal er basert på frossent rå- Fersk laksefilet : 0,2 %
ked for fryst uerfilet etter Kina, vårt stør- stoff. Tilsvarende i Spania er 54 prosent.
"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016 61

