Page 61 - Norsk Fiskerinaering
P. 61

Tabell 1: Sjømateksporten til
                                                                                  Portugal i 2015 i tusen kroner pr.
                                                                                  produkt
                                                                                  Totalt                 2.957.202
                                                                                    1.  Klippfisk av torsk   : 1.373.581
                                                                                    2.  Saltet torsk    :  717.992
                                                                                    3.  Fersk oppdrettslaks  :  685.125
                                                                                    4.  Fryst torsk     :   83.868
                                                                                    5.  Fersk torsk     :   42.067
                                                                                    6.  Fryst laksefilet   :   13.454
                                                                                    7.  Fersk laksefilet   :   11.503
                                                                                    8.  Fryst uer       :    4.594
                                                                                    9.  Fryst torskefilet   :   3.521
                                                                                    10.  Saltet sei     :    3.148
                                                                                    11.  Saltet hyse    :    1.907
                                                                                    12.  Saltet torskefilet   :   1.773
                                                                                    13.  Tørkede fiskehoder   :   1.600
                                                                                    14.  Torsk, rotskjær   :   1.083
                                                                                    15.  Fersk oppdrettstorsk  :   831
                                                                                    16.  Fersk skrei    :     680
                                                                                    17.  Fryst uerfilet   :   488
                                                                                    18.  Saltet brosme   :    437
                                                                                    19.  Fryst oppdrettstorsk  :   409
         Sjømatrådets mann i Portugal, Christian Nordahl, hjelper fiskeri minister Per Sandberg med å     20.  Fryst hyse   :   278
         skaffe oversikt over klippfiskvarian tene i Continente, et av Europas største supermarkeder. Nå     21.  Saltet lange   :   268
         har Johnny Thomassen, tidligere Lerøy Portugal, tatt over stafettpin nen etter Nordahl. (Foto:     22.  Fersk ørret   :   100
         HMS)
                                                                                    23.  Ferske kamskjell   :   71
                                                                                    24.  Fersk torskefilet   :   57
                                                                                    25.  Fryst sei      :      48
         sportverdien. Da er tørkede fiskehoder,   ste for saltet hyse og vårt tredje største     26.  Saltet brosmefilet   :   29
         fersk skrei og fryst oppdrettstorsk regnet   for saltet brosme. Særlig de to første er
         med. I realiteten er tallet faktisk høyere.   for svært små kategorier å regne. Går vi     27.  Fersk oppdrettskveite :   22
         Klippfiskeksportørene fortoller gjerne når   til fersk oppdrettslaks, er Portugal num-    28.  Fersk kveite   :   17
         de går inn i EU, og noen har også ordnet   mer 13, med 1,8 prosent av den totale     29.  Røykt laks   :   12
         seg med lager i Danmark. Dette er nem-  eksportverdien fra Norge.
         lig enklere i et naboland enn helt syd i
         Europa.  I eks portstatistikken finner vi                                Tabell 2: Portugals andel av sjø-
         at Danmark importerte 2.105 tonn norsk                                   mateksporten fra Norge i prosent
         klippfisk av torsk til en verdi av drøye 111   «Nesten alle» handler     i 2015.
         millioner kroner i 2015. Vi kan regne med                                Totalt                    4,0 %
         at det aller meste av dette, om ikke alt,   bacalhau                       1.  Saltet torsk    :   72,6 %
         endte i Portugal. Tar vi Danmark med i   Marta Santos i den verdensledende     2.  Klippfisk av torsk   :   60,5 %
         regnestykket, sto ekspor ten seg i 2015   forbrukeratferdsovervåkeren Kantar     3.  Fryst uerfilet   :   39,0 %
         volummessig, mens det var noe nedgang   Worldpanel har gått nøye inn på hvordan     4.  Saltet hyse   :   36,5 %
         for saltfisk og frossen HG av torsk, og litt   portugiserne handler og spiser klippfisk.     5.  Saltet torskefilet   :   12,9 %
         opp for fersk HG av torsk.          Hun opererer med et årsforbruk på seks     6.  Saltet brosme   :   11,9 %
           Figur 1 viser først og fremst at det har   kilo torsk per innbygger i 2015. Dette     7.  Saltet sei   :   10,5 %
         gått opp og ned de siste tiårene, men at   er basert på tørr vare og omfatter ikke     8.  Torsk rotskjær   :   8,4 %
         laksen har kommet litt etter litt og bidratt   hotell, restaurant og catering. Til gjeng-    9.  Fryst torsk   :   5,4 %
         til at vi også for Portugal kan notere «all   jeld har Santos svært god oversikt over     10.  Fersk torsk   :   3,2 %
         time high» i 2015. Så har naturlig nok   fordelingen av sine seks kilo. For det     11.  Saltet lange   :   2,1%
         valutakursene også bidratt til det siste. I   første er det seks ganger så mye som     12.  Fryst uer   :   1,9 %
         volum hadde vi en nedgang fra 70.373   i nabolandet Spania, og det er fremfor
         tonn i 2014 til 64.407 tonn i fjor.  alt markedspenetrasjonen som forklarer     13.  Fersk oppdrettslaks  :   1,8 %
           Hovedtrekkene i bildet gjentar seg   dette. 86 prosent av portugisiske hus-    14.  Fersk oppdrettstorsk  :   1,6 %
         stort sett når vi ser på Portugals andel av   holdninger handler inn klippfisk i løpet av     15.  Saltet brosmefilet   :   1,2 %
         sjømateksporten fra Norge. Se tabell 2.   året, mot 55 prosent i Spania. De kjøper     16.  Tørkede fiskehoder   :   0,8 %
         Den var i 2015 4 prosent. Tabellen viser   også oftere (annenhver måned) og bety-    17.  Fryst torskefilet   :   0,6 %
         at Portugal utgjør brorpar ten av markedet   delig mer (2,4 kg per gang). Fordelingen     18.  Fersk skrei   :   0,5 %
         for saltet torsk, og også dominerer innen   mellom «tørt» og frossent råstoff er også     19.  Fryst hyse   :   0,4 %
         klip pfisk av torsk. Problemene i Brasil i   interessant når vi sammenligner de to     20.  Ferske kamskjell   :   0,3 %
         2015 har naturlig nok bidratt til det siste.   landene. Kun 11 prosent av torskekonsu-    21.  Fersk oppdrettskveite :   0,2 %
         Videre er Portugal vårt nest største mar-  met i Portugal er basert på frossent rå-       Fersk laksefilet   :   0,2 %
         ked for fryst uerfilet etter Kina, vårt stør-  stoff. Tilsvarende i Spania er 54 prosent.



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 - 2016  61
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66