Page 62 - Norsk Fiskerinaering
P. 62
til hovedimportøren nord for Porto, som
restauranter og butikker, særlig i nord,
kan kjøpe fra. Disse tre familieeide sel-
skapene på Sunnmøre står for over 90
prosent av klippfiskeksporten til Portugal.
De øvrige kan nå opp i eks porttall på
rundt 2.000 tonn, men er mer anonyme,
og det er vanskelig å spore noe mønster.
De omfatter likevel velkjente navn som
Andreas Bjørge og Bjørge & Co. Under
årets klippfiskse minar i Lisboa meldte en
utfordrende Carl Johan Haugen Petter-
sen i Bjørge & co. at det rådende møn-
steret med en så dominerende trio og så
tette bånd til supermarkedene kanskje
ikke var det gunstigste — og kanskje ikke
varer evig!
Klart for ferdig?
Tradisjonen med å kjøpe hel fisk forsvin-
ner neppe med det første. I butikken kan
man få den kuttet i mindre stykker basert
på ulike, innarbeidede kuttemønstre. Til
de ulike tradisjonsrettene som ble nevnt
innledningsvis passer det med ulike styk-
ker. Bacal hau com todos (klippfisk med
alt) bruker gjerne store, tykke stykker,
bacalhau com nata (med fløte) småbiter
som ikke egner seg i andre retter. I og
med at klippfisken er ferdigkonservert,
kan en fisk gi et sett med svært varierte
middager over tid.
Nils Helge Aarseth og svigerdatter Susanne Tennfjord Aarseth på plass i en av butikkene som
omsetter aller mest klippfisk fra Møre Codfish, Continente Colombo i Lisboa. (Foto: HMS)
Like interessant er det å se hvor de span- størrelseskategoriene; fra aller minste
ske og portugisiske fiskespiserne handler mifado til de sjeldent store super espe-
sine konvensjonelle produkter: I Spania cial, med «normalstørrelsene» corrente,
handler nesten like mange i tradisjonelle crescido, grafado og especial i mellom.
forretninger som i moderne, kjedebaserte — Kunsten er å gi dem det de vil ha,
supermarkeder. I Portugal er mer enn ni og å planlegge året godt. Til jul ønsker
av ti klippfiskmåltider i hjemmene handlet man stor fisk, forteller Nils Helge Aarseth
gjennom moderne distrib usjon. Den vik- i Møre Codfish Company, som faktisk har
tigste salgskanalen i 2015 var hypermar- levert all ordentlig klippfisk i dette lokalet.
kedskjeden Continente, og det var også For Ålesund-selskapet, som har bygd
ett av de store utsalgene denne kjeden seg opp i Portugal i løpet av de 15 siste
har i Lisboa fiskeriminister Per Sandberg årene, er Continente-kjeden i dag alfa
avla en visitt tidligere i år. Continente og omega, med 6.000 tonn av de 8.000
Colombo er både digert og moderne, og tonnene klippfisk de selger til Portugal
selger sikkert alene mer klippfisk enn totalt. Jangaard Export styrer ikke sin
flere av nasjonene i eksportstatistikken. eksport i en retning i riktig samme grad,
Samtidig videreføres tradisjonene med men er hovedleverandør til Continentes
store, hvite, tørre og salte klippfiskflak store rival, Pingo Doce. Fjordlaks kana-
— til å ta og føle på om man det lyster. liserer hovedmengden av sin klippfisk
Felles for alle er et vanninnhold på under
47 pros ent, noe som er lovpålagt i Portu-
gal. Størrelsen varierer som hos fisken i
havet. Man må ikke kjøpe en hel torsk for å lage
seg en bacalhau-middag. Klippfisk i biter er
På den store klippfiskavdelingen midt ett av alternativene. I dag må opphavet være
i kjøpesenteret tilbys alle de tradisjonelle tydelig merket. (Foto: HMS)
62 "Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016