Page 62 - Norsk Fiskerinaering
P. 62

til hovedimportøren nord for Porto, som
                                                                               restauranter og butikker, særlig i nord,
                                                                               kan kjøpe fra. Disse tre familieeide sel-
                                                                               skapene på Sunnmøre står for over 90
                                                                               prosent av klippfiskeksporten til Portugal.
                                                                               De øvrige kan nå opp i eks porttall på
                                                                               rundt 2.000 tonn, men er mer anonyme,
                                                                               og det er vanskelig å spore noe mønster.
                                                                               De omfatter likevel velkjente  navn som
                                                                               Andreas Bjørge og Bjørge & Co. Under
                                                                               årets klippfiskse minar i Lisboa meldte en
                                                                               utfordrende Carl Johan Haugen Petter-
                                                                               sen i Bjørge & co. at det rådende møn-
                                                                               steret med en så dominerende trio og så
                                                                               tette bånd til supermarkedene kanskje
                                                                               ikke var det gunstigste — og kanskje ikke
                                                                               varer evig!



                                                                               Klart for ferdig?

                                                                               Tradisjonen med å kjøpe hel fisk forsvin-
                                                                               ner neppe med det første. I butikken kan
                                                                               man få den kuttet i mindre stykker basert
                                                                               på ulike, innarbeidede kuttemønstre. Til
                                                                               de ulike tradisjonsrettene som ble nevnt
                                                                               innledningsvis passer det med ulike styk-
                                                                               ker. Bacal hau com todos (klippfisk med
                                                                               alt) bruker gjerne store, tykke stykker,
                                                                               bacalhau com nata (med fløte) småbiter
                                                                               som ikke egner seg i andre retter. I og
                                                                               med at klippfisken er ferdigkonservert,
                                                                               kan en fisk gi et sett med svært varierte
                                                                               middager over tid.


       Nils Helge Aarseth og svigerdatter Susanne Tennfjord Aarseth på plass i en av butikkene som
       omsetter aller mest klippfisk fra Møre Codfish, Continente Colombo i Lisboa. (Foto: HMS)



       Like interessant er det å se hvor de span-  størrelseskategoriene; fra aller minste
       ske og portugisiske fiskespiserne handler   mifado til de sjeldent store super espe-
       sine konvensjonelle produkter: I Spania   cial, med «normalstørrelsene»  corrente,
       handler nesten like mange i tradisjonelle   crescido, grafado og especial i mellom.
       forretninger som i moderne, kjedebaserte   — Kunsten er å gi dem det de vil ha,
       supermarkeder. I Portugal er mer enn ni   og å planlegge året godt. Til jul ønsker
       av ti klippfiskmåltider i hjemmene handlet   man stor fisk, forteller Nils Helge Aarseth
       gjennom moderne distrib usjon. Den vik-  i Møre Codfish Company, som faktisk har
       tigste salgskanalen i 2015 var hypermar-  levert all ordentlig klippfisk i dette lokalet.
       kedskjeden Continente, og det var også   For Ålesund-selskapet, som har bygd
       ett av de store utsalgene denne kjeden   seg opp i Portugal i løpet av de 15 siste
       har i Lisboa fiskeriminister Per Sandberg   årene, er Continente-kjeden i dag alfa
       avla en visitt tidligere i år. Continente   og omega, med 6.000 tonn av de 8.000
       Colombo er både digert og moderne, og   tonnene klippfisk de selger til Portugal
       selger sikkert alene mer klippfisk enn   totalt. Jangaard Export styrer ikke sin
       flere av nasjonene i eksportstatistikken.   eksport i en retning i riktig samme grad,
       Samtidig videreføres tradisjonene med   men er hovedleverandør til Continentes
       store, hvite, tørre og salte klippfiskflak   store rival, Pingo Doce. Fjordlaks kana-
       — til å ta og føle på om man det lyster.   liserer hovedmengden av sin klippfisk
       Felles for alle er et vanninnhold på under
       47 pros ent, noe som er lovpålagt i Portu-
       gal. Størrelsen varierer som hos fisken i
       havet.                                 Man må ikke kjøpe en hel torsk for å lage
                                            seg en bacalhau-middag. Klippfisk i biter er
          På den store klippfiskavdelingen midt   ett av alternativene. I dag må opphavet være
       i kjøpesenteret tilbys alle de tradisjonelle     tydelig merket. (Foto: HMS)


       62   "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 - 2016
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67