Page 55 - Norsk Fiskerinaering
P. 55

ferdigsnakka!
         Bjarne


         Erlandsen                                             med Arve Bakken




         Bjarne Erlandsen har solgt fisk siden      fire dominerende kjeder — i
         1962, da han startet som sjåfør hos In-    realiteten bare tre — som
                                                    har ødelagt for de lokale
         ger Sørensen AS. I 1970 etablerte han      fiskebutikkene?
         Keco AS, som lenge drev salg av fisk og      — Ja, det er nok langt på
         sjømat fra fiskebil. I mange år hadde      vei riktig. Men denne utviklingen
         han et tett og godt samarbeid med          skjedde i realiteten for mange år
         Mehamn Isanlegg AS. I 1998 kjøpte          siden. En gang var det 150 spesial-
                                                    forretninger bare i Oslo-området innen
         Keco grossistfirmaet Fiskcentralen AS      kjøtt, fisk og ost. Nesten alle er forsvunnet
         på Fiskehallen i Oslo, og omsetningen      som følge av at dagligvarekjedene har etablert
         skjøt i været. I senere år har Erland-     lignende avdelinger.                        Bjarne Erlandsen, i de
                                                                                                kaldeste vintermånedene
                                                      — Hvem er i dag hovedleverandører av
         sen også engasjert seg i produksjon av     sjømat til de tre store kjedene i Norge —   her hjemme en fornøyd
         sushi. Men alt har en ende. Nylig kom      NorgesGruppen, Coop og Rema? Og hvem        golf-pensjonist i Spania.
         meldingen om at han har solgt sine         leverer til Bunnpris?
         selskaper til hold ingselskapet Insula       — Så langt jeg kjenner til er Lerøy ho-
         AS, som også eier Lofotprodukt, Ma-        vedleverandør til Norges Gruppen, Domstein
         renor og MaxMat. Bak Insula AS står        Sjømat til Coop og Fiskcentralen/MaxMat til
                                                    Rema 1000. Hvem som leverer til Bunnpris
         Kverva AS og SalMar-gründer Gustav         vet jeg ikke.
         Witzøe. Nå er altså Erlandsen ute av         — Kan du kort si hva som kreves for å
         næringen, og om ikke lenge også fer-       bli leverandør av sjømat til de tre store?
         digsnakka.                                   — Det er lett å svare på. I dag dreier det
                                                    meste seg om logis tikk og leveringsdyktighet.
                                                    Den som skal levere til kjedene må kunne
          — Hvorfor solgte du dine selskaper?       bidra med en landsdekkende løsning.
           — Det kan du godt spørre om. Svaret er ikke   — Hva med pris?
         mer komplisert enn at det var på tide å slippe   — Det også,
         nye krefter til. Jeg har jobbet med fisk i 45 år. Det   selvsagt. Kjedene
         er lenge nok. Nå hygger jeg meg med golf og   er ekstremt opp-
         bridge.                                    tatt av pris.
           — Hva fikk du?                             — Kan du si
           — Å nei! Slike ting velger man som regel å   noe positivt ved
         holde for seg selv.                        at det er så få
           — Du har solgt fisk på hjemmemarkedet    kjeder som står
         i en mannsalder, og vel så det. Hvordan har   for omtrent alt
         utviklingen vært i lønnsomheten for de som   av fiskesalget i
         betjener innenlandsmarkedet?               Norge?
           — Dessverre ikke så mye å skryte av. Stabilt   — Det må
         dårlig er vel det mest presise svaret. Det er de   være at forbruket
         som satset på lakseoppdrett som stakk av med   øker i takt med
         lotto-premiene. I den bransjen er lønnsomheten   tilgjengeligheten.
         eventyrlig.                                Når kjedene sat-
           — Det blir færre og færre fiskebutikker i   ser på fisk dekker
         Norge, samtidig som eksportverdien av fisk   de hele landet.                           Antall fiskebutikker
         har eksplodert. Hvorfor?                     — Likevel er det vel slik at ferskfiskdis-  har gått dramatisk ned
           — De to tingene henger ikke sammen. Øk-  kene forsvinner i mange butikker. Er det    de siste 20-30 årene.
         ningen i eksportverdien har mest å gjøre med   blitt for dyrt å selge fersk fisk til norske   Snart kan man telle
         utviklingen i oppdrettsnæringen og de van vittig   forbrukere?                         antall spesialbutikker i
         høye lakseprisene. Ja, det har blitt færre fiskebu-  — Jeg tror ikke dette har så mye med pris   Oslo på en hånd. En av
         tikker. Men tilgjengeligheten på fisk — og derav   å gjøre. Slik jeg forstår det sliter kjedene med   forklaringene er dårlig
                                                                                                lønnsomhet. (Foto:
         innenlandsomsetningen — har likevel økt dras-  store svinnproblemer i fiskedis kene. Når sta-  Thv jr.)
         tisk. I dag får man kjøpt ferskfisk i skål i nesten   dig flere forbrukere aksepterer at ferskfisk kan
         alle dagligvarebutikker, selv om dette selvsagt   selges i skåler med påstemplet dato, velger
         ikke kan sammenlignes med tilbudet i de gamle   kjedene denne løsningen.
         spesialforretningene.                        — Ut fra dine erfaringer; er det smart av
           — Er det strukturen i matvarebransjen med   matvarekjeder og be nytte lokale fiskere og



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 - 2016  55
   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60