Page 55 - Norsk Fiskerinaering
P. 55
ferdigsnakka!
Bjarne
Erlandsen med Arve Bakken
Bjarne Erlandsen har solgt fisk siden fire dominerende kjeder — i
1962, da han startet som sjåfør hos In- realiteten bare tre — som
har ødelagt for de lokale
ger Sørensen AS. I 1970 etablerte han fiskebutikkene?
Keco AS, som lenge drev salg av fisk og — Ja, det er nok langt på
sjømat fra fiskebil. I mange år hadde vei riktig. Men denne utviklingen
han et tett og godt samarbeid med skjedde i realiteten for mange år
Mehamn Isanlegg AS. I 1998 kjøpte siden. En gang var det 150 spesial-
forretninger bare i Oslo-området innen
Keco grossistfirmaet Fiskcentralen AS kjøtt, fisk og ost. Nesten alle er forsvunnet
på Fiskehallen i Oslo, og omsetningen som følge av at dagligvarekjedene har etablert
skjøt i været. I senere år har Erland- lignende avdelinger. Bjarne Erlandsen, i de
kaldeste vintermånedene
— Hvem er i dag hovedleverandører av
sen også engasjert seg i produksjon av sjømat til de tre store kjedene i Norge — her hjemme en fornøyd
sushi. Men alt har en ende. Nylig kom NorgesGruppen, Coop og Rema? Og hvem golf-pensjonist i Spania.
meldingen om at han har solgt sine leverer til Bunnpris?
selskaper til hold ingselskapet Insula — Så langt jeg kjenner til er Lerøy ho-
AS, som også eier Lofotprodukt, Ma- vedleverandør til Norges Gruppen, Domstein
renor og MaxMat. Bak Insula AS står Sjømat til Coop og Fiskcentralen/MaxMat til
Rema 1000. Hvem som leverer til Bunnpris
Kverva AS og SalMar-gründer Gustav vet jeg ikke.
Witzøe. Nå er altså Erlandsen ute av — Kan du kort si hva som kreves for å
næringen, og om ikke lenge også fer- bli leverandør av sjømat til de tre store?
digsnakka. — Det er lett å svare på. I dag dreier det
meste seg om logis tikk og leveringsdyktighet.
Den som skal levere til kjedene må kunne
— Hvorfor solgte du dine selskaper? bidra med en landsdekkende løsning.
— Det kan du godt spørre om. Svaret er ikke — Hva med pris?
mer komplisert enn at det var på tide å slippe — Det også,
nye krefter til. Jeg har jobbet med fisk i 45 år. Det selvsagt. Kjedene
er lenge nok. Nå hygger jeg meg med golf og er ekstremt opp-
bridge. tatt av pris.
— Hva fikk du? — Kan du si
— Å nei! Slike ting velger man som regel å noe positivt ved
holde for seg selv. at det er så få
— Du har solgt fisk på hjemmemarkedet kjeder som står
i en mannsalder, og vel så det. Hvordan har for omtrent alt
utviklingen vært i lønnsomheten for de som av fiskesalget i
betjener innenlandsmarkedet? Norge?
— Dessverre ikke så mye å skryte av. Stabilt — Det må
dårlig er vel det mest presise svaret. Det er de være at forbruket
som satset på lakseoppdrett som stakk av med øker i takt med
lotto-premiene. I den bransjen er lønnsomheten tilgjengeligheten.
eventyrlig. Når kjedene sat-
— Det blir færre og færre fiskebutikker i ser på fisk dekker
Norge, samtidig som eksportverdien av fisk de hele landet. Antall fiskebutikker
har eksplodert. Hvorfor? — Likevel er det vel slik at ferskfiskdis- har gått dramatisk ned
— De to tingene henger ikke sammen. Øk- kene forsvinner i mange butikker. Er det de siste 20-30 årene.
ningen i eksportverdien har mest å gjøre med blitt for dyrt å selge fersk fisk til norske Snart kan man telle
utviklingen i oppdrettsnæringen og de van vittig forbrukere? antall spesialbutikker i
høye lakseprisene. Ja, det har blitt færre fiskebu- — Jeg tror ikke dette har så mye med pris Oslo på en hånd. En av
tikker. Men tilgjengeligheten på fisk — og derav å gjøre. Slik jeg forstår det sliter kjedene med forklaringene er dårlig
lønnsomhet. (Foto:
innenlandsomsetningen — har likevel økt dras- store svinnproblemer i fiskedis kene. Når sta- Thv jr.)
tisk. I dag får man kjøpt ferskfisk i skål i nesten dig flere forbrukere aksepterer at ferskfisk kan
alle dagligvarebutikker, selv om dette selvsagt selges i skåler med påstemplet dato, velger
ikke kan sammenlignes med tilbudet i de gamle kjedene denne løsningen.
spesialforretningene. — Ut fra dine erfaringer; er det smart av
— Er det strukturen i matvarebransjen med matvarekjeder og be nytte lokale fiskere og
"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016 55