Page 91 - Norsk Fiskerinaering
P. 91

unødvendig båtførerkurs, er andre ting   Leibniz­Institute of Freshwater Ecology
           han stusser på.                    and Inland Fisheries i Berlin, som driver
             — Hva kunne du tilføre?          forskning innen fiskeri og akvakultur.
             — Jeg har drevet med oppdrett av   Jeg diskuterer også kvalitet med tyske
           tropiske fiskearter siden jeg var åtte­  oppdrettsselskap. Men det skjer ikke
           ni år og har alltid vektlagt biologien i   noe i faste former, svarer Michael Niesar
           oppdrettsnærin gen. I dag er det mange   i Sulefisk fra Berlin.
           som har skjønt at biologien er nærin-
           gens største utfordring. Uansett kan vi
           dra mye nytte av det som fungerer på
           andre fiskearter og i andre sammenhen-  Fridrik Sigurdsson (59)
           ger. I prinsip pet er et godt fungerende   Reykjavik
           akvarium ikke så langt unna et resirku-  Partner i INAQ, styremedlem
           leringsanlegg eller en lukket merd.  Ervik Havfiske
             — Hva er styrken til norsk opp-  Inaq-partner Fridrik Sigurdsson får vi
           drettsnæring?                      først kontakt med på vei i bil fra Røros
             — Den største fordelen sammen-   til Måløy. Adressen på Røros er rimelig
           lignet med det jeg erfarte i Tysk land,   langt unna det meste av norsk fiskeri-
           er at oppdrett i Norge er oppdelt i ulike   aktivitet og enda lenger unna Reykjavik   Islendingen Fridrik Sigurdsson ble
           segmenter: stam fisk, settefisk, matfisk,   der den erfarne rådgiveren og prosjekt-  overrasket da norske kolleger eller
           slakteri og eksport. Det er veldig bra.   lederen vokste opp i en familie med   underordnede dro hjem klokka 16 og sa nei
           Det gjør blant annet at vi som driver   sterke fiskeritradisjoner.     til kveldsarbeid uten spesiell grunn. (Foto:
           med matfisk ikke trenger å konkurrere   — Far jobbet flere år som tråler-  HMS)
           om kundene og kan konsentrere oss om   skipper og senere som skipper for det
           produktet, og gjerne samarbeide med   islandske Havforskningsinstituttet.
           andre matfiskprodusenter. Inndelingen   Selv jobbet jeg som fisker på islandske   etter at Otto Gregussen ble fiskerimi-
           er også et utmerket utgangspunkt for   trålere hver jul og sommer fra jeg var 16   nister. Siden har jeg drevet eget firma
           å drive effektiv forskning. Den norske   til jeg var 20. Sommeren 1979 mønstret   innen foredling, jobbet for NSL, SINTEF
           forskningen på laksefisk i akvakultur   jeg på en tråler til Lofoten Trålerrederi.   Fiskeri og Havbruk og SINTEF MRB.
           er helt enestående, selv om man må   Dermed havnet jeg i Norge etter videre-  De siste tre årene har jeg vært medeier
           fortsette å jobbe med å forene forskning   gående på  Island, forteller Sigurdsson.   og partner i rådgivningsselskapet INAQ
           og prak sis.                       Jeg studerte ved Universitetet i Bergen,   AS sammen med Frode Blakstad. Her
             — Har du fortsatt kontakt med    og tok etter hvert hovedfag i marinbiolo-  trives jeg veldig godt og får brukt både
           Tyskland?                          gi og kongesne gler i Trondheimsfjorden.   kunnskapen og nettverket mitt på en
             — Absolutt. Vi samarbeider med   På slutten av studietiden jobbet jeg med   optimal måte.
           Humboldt-universitetet, og får studenter   oppdrettsrelaterte oppdrag for SINTEF   — Hva var de største utfordrin-
           som har praksisen sin i Norge. Etter   og ble godt kjent med Odd Steinsbø   gene i møtet med norsk næring og
           meg har det kommet åtte-ti stykker til   og Paul Birger Torgnes. Sistnevnte er   bedriftskultur?
           Sulefisk. En av dem er nå biologisk   forresten gift med en islandsk dame, for-  — På Island jobber vi mye og lenge.
           leder i Marine Harvest, Region midt, en   teller Sigurdsson. Etter endt utdanning i   For meg var det nesten uhørt å dra hjem
           er produksjonsleder i Sævareid og en   1985 dro han tilbake til Island og ble den   kl. 16 og ikke jobbe om kveldene og i
           forskningssjef i Aller Aqua. Sulefisk kan   første generalsekre tæren i islandsk opp-  helgene — selv om man har småbarn
           være stolt over å ha rekruttert flinke folk   drettsnæring. Island holdt da for andre   å ta seg av. I Norge skal man kunne
           til Norge. Ellers har jeg god kontakt med   gang på å bygge opp oppdrettsnærin-  brødfø seg og sine på en stilling. Nå
                                              gen med store landbaserte anlegg, med   skal det sies at også islendinger liker å
                                              norske investorer på laget.         ta skippertak. To norske uttrykk er ofte
                                                 — Etter en periode som generalse-  fremmed for islendinger: å kose seg og
                                              kretær flyttet jeg over til Landsbanki og   dugnad.
                                              styrte to islandske konkursbo for dem,   — Noen spesielle episoder å
                                              Islandslax — et landsbasert lakseopp-  nevne?
                                              drett og ISNO, et settefisk­ og merdan­  — Jeg har hatt ledende stillinger
                                              legg eid av Hydro Seafood, fortsetter   og personalansvar i Norge og synes
                                              han. I 1990 tok Sigurdsson pause fra   arbeidstakervernet i perioder kan stå
                                              fisk og begynte i gruvedrift på Island og   for sterkt,  spesielt hvis det er skjellig
                                              i Kina. I 1995 vendte han tilbake til fis-  grunn til avskjedigelse. Jeg har også
                                              kerinæringen og ledet et lysing prosjekt   blitt litt lang i maska når medarbeidere i
                                              i Namibia og pollock­prosjekt i Kamt-  ledende stillinger ikke har kunnet jobbe
                                              sjatka i regi av Iceland Seafood Interna-  overtid når det har vært behov for det.
                                              tional. Etter å ha vært med på å etablere   — Hva har du som islending kun-
                                              fiskekar­utleieselskapet Icelandic Fish   net tilføre i dine stillinger?
                                              Tub Company, vendte han blikket mot   — Ingen er perfekt. Det å utvide ho-
                                              norskekysten igjen.  Daværende ekte-  risonten og få inn nye im pulser er alltid
                                              felle ønsket videreutdanning i Norge.  sunt. Islandsk fiskerinæringen, inklusiv
                                                 — Da jeg kom til Norge i 2000, var   op pdrett, har etter mitt skjønn vært mer
                                              det for å overta som CEO i Norshell   markedsorientert og mindre produk-



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 3 - 2017  91
   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95   96