Page 88 - Norsk Fiskerinaering
P. 88

Oppdrettsnæringen på Færøyene er faktisk på høyde med den norske. Ragnvald Joensen jobbet i en av forløperne til Bakkafrost, og er i dag
       også styreleder for Marine Harvest på Færøyene.



       helt i bunn i prestasjon. Vi hadde tett   ledelsen før jeg kom. Det ble altså ingen   Dette opplevde jeg svært positivt. Den
       dialog med myndighetene for å endre   stor overgang. Jeg snakker ikke norsk,   demokratiske innstillingen til arbeidet og
       regelverket, og var med helt frem til   men færøysk er jo «gammelnorsk» og   leder-regimet kjente jeg godt fra før. Det
       regelverket ble endret og det begynte å   ikke så langt unna.          blir sikkert mer uvant om man kommer
       gå bra.                               — Hva med forskjellen på færøysk   fra den anglosaksiske delen av verden
          — Hvorfor kom du til Norge?     og norsk bedriftskultur?            eller Sør-Amerika.
          — Først var jeg sjef på Færøyene   — Den var liten. Men det hadde blitt   — Var det gode rutiner og drifts-
       en stund, og tok også en mas tergrad i   et økt fokus på sikkerhet i Norge, noe   opplegg du kunne ta med deg fra
       business og administration (MBA). Etter   jeg ikke var vant med fra Færøyene.   Færøyene?
       seks-sju år skjedde en organisatorisk
       endring i Marine Harvest. Marit Sol berg,
       som hadde vært sjef i Marine Harvest
       Norway, fikk ansvar for produksjonen
       i sjø i hele konsernet. Da kom jeg inn
       som sjef i Norge, kjøpte hus i Bergen og
       flyttet med hele familien. Det var i 2011,
       svarer Joensen. I og med at familien
       ikke trivdes så godt, flyttet de tilbake til
       Færøyene slik at han ble pendler.
          — Jeg ønsket etter hvert en stil-
       ling som gjorde at jeg kunne være mer
       sammen med familien. Da stillingen som
       Norges-sjef ble fjernet, ble jeg ansvarlig
       for teknologi i Marine Harvest glob alt.
       I dag jobber vi blant annet med utvi-
       klingskonsesjoner og smoltproduksjon
       på land.
          — Hvordan var det å jobbe i Norge?
          — Som leder av en liten avdeling   I dag er arbeidet med de nye utviklingskonsesjonene til Marine Harvest et av de viktigste
       midt i Atlanterhavet, hadde jeg god   ansvarsområdene til Ragnvald Joensen. Her en dataillustrasjon av det såkalte «egget»-
       kontakt både med organisasjonen og   konseptet.


       88   "Norsk Fiskerinæring"  nr. 3 - 2017
   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93