Page 89 - Norsk Fiskerinaering
P. 89

— Kanskje ikke fra Færøyene som
           sådan. Men jeg kom jo fra et op-
           pdrettssamfunn som hadde vært helt
           på kne, med svake resultater og dårlig
           produksjon. Dette hadde jeg vært med
           på å snu til å bli best i verden. Så ja;
           jeg hadde noe i ryggsekken som kunne
           brukes i Marine Harvest Norway.
             — Har du noe med oppdrettsnæ-
           ringen på Færøyene å gjøre i dag?
             — Da jeg skiftet stilling ble jeg også
           styreleder for Marine Harvest på Færøy-
           ene.
           — Har du kontakt med andre fra Fær-
           øyene i Norge?
             — Det jobber mange fra Færøyene
           i norsk fiskerinæring, men ikke innen
           oppdrett. Uansett har jeg ikke tid. Jeg
           jobber så mye jeg kan når jeg er i Nor-
           ge, og reiser deretter hjem til familien,
           svarer Ragnar Joensen over telefon
           fra Færøyene. Snart skal han tilbake til
           Norge. Direkteflyet til Flesland tar ikke
           mer enn en time.                   Michael Niesar i Sulefisk skulle nærmest finne ut hva som var galt med norsk laks da han dro
                                              til Norge første gang. Det endte med at han viet de fleste av arbeidsårene sine til å produsere
                                              den.

           Michael Niesar (46)                har jeg gjort alt dette i praksis, sier   i den vesle leilighe ten; en høyst luktbar

           Berlin, Tyskland                   Niesar. Han ble uansett ikke værende   hobby som fremmet flere spørsmål og
           Daglig leder i Sulefisk AS,        i forskningslaben hos Schering, men   kommentarer fra naboene.
           Sogn og Fjordane                   begynte å studere på Berlins ærverdige   — Uansett lærte jeg det grunnleg-
           La oss vende tilbake til Michael Niesar   og toneangivende Humboldt-universitet.   gende om fiskefôr. Men på den tiden var
           fra Berlin. Fødestedet er Quakenbrück i   Studiet Fiskeri vitenskap og akvakultur   det vanskeligere å kjøpe LT 94 fiskemel
           Niedersachsen, men da han var ti flyttet   hadde tradisjon, men var likevel mer   i Berlin enn å kjøpe kokain — uten at jeg
           familien til Berlin. I Berlin jobbet han fem   enn uvanlig i Tyskland i de tider.  prøvde på det siste. Det var en skikke-
           år som biologilaborant i kjemikonsernet   — Det var utelukkende på grunn av   lig utfordring å skaffe gode råvarer for
           Schering, blant annet med histologi, pro-  interessen. Vi var fiskenerder hele gjen-  fiskefôr på begyn nelsen av 1990­tallet,
           teiner og immunbiokjemi.           gen, enten vi fisket på fritiden eller eide   forteller Niesar, som også lærte om
             — Det er fortsatt litt relevant. Når det   akvarium, forteller Niesar, som gjorde   op pdrett av karpe, ørret og europeisk
           dukker opp spørsmål om vaksine, pro-  begge deler. Han fisket mye karpe og   malle i studietiden.
           teinrensing, PCR eller immunhistokjemi,   utviklet også spesialfôr til karpe hjemme   — Dessuten jobbet jeg i akva-
































           Anleggene til Sulefisk er som alle andre norsk oppdrettsanlegg omgitt av fantastisk norsk natur.



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 3 - 2017  89
   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94