Page 84 - Norsk Fiskerinaering
P. 84
Født i utlandet –
sjef i sjømatlandet
Sjømatnæringen i Norge ledes også av folk fra Torshavn, Berlin,
Barcelona, Akureyri, Reykjavik, Nil-deltaet og Jaffna. Vi har
snakket med noen av dem som har gjort karriere i sjømatlandet
Norge med et helt annet geografisk utgangspunkt. I og med at de
kommer fra ulike kanter av kloden, har de gjort seg helt ulike
erfaringer. Men alle utenom en har blitt værende.
Under en fuktig aften i studietiden i Ber- Ari Theodor Josefsson (47)
lin hadde Michael Niesar et veddemål Akureyri på Island
med en studiekamerat: Driftsdirektør i HAVFISK ASA og
— Vi ville se hvordan lakseoppdrett daglig leder i Nordland Havfiske AS
fungerte, og bestemte oss for at en skul- og Finnmark Havfiske AS.
le dra til Chile og den andre til Norge. Ari Theodor Josefsson vokste opp nord
Jeg trakk det lengste strået og kom til på Island, i Akureyri og Dalvik — like
Norge. Dette var i 1999, da forhol dene ved Samherjis store hvitfiskanlegg. I
i næringen i Chile var ganske primitive. 1991 dro han rett øst og litt nord for å
Han måtte bo i et hønsehus og ble så studere ved Norges fiskerihøgskole i
syk at han så vidt kom seg tilbake. Jeg Tromsø, traff en norsk jente, stiftet fami-
hadde det veldig bra i Norge, og er her lie og har nå vært i Norge i 25 år. Men
altså i dag, 18 år etter, forteller mannen ikke på samme plassen.
som leder Sulefisk ytterst i Sognefjor- — Det har blitt syv år i Tromsø, seks
den. Noen av dem med ansvar i norsk i Stamsund og fem i Åle sund, forteller
fiskerinæring, startet et helt annet sted Josefsson over telefonen fra Ålesund.
enn andre. Vi har snakket med noen Bortsett fra to år som daglig leder for
av dem som tok seg over grensen og fiskekarprodusenten Sæplast i Ålesund,
ble, om deres erfaringer: Var Norge et har han vært i fiskeriene i alle årene
kultursjokk? Hva er deres inntrykk - og etter studiet.
blikk? Vi begynner i Akureyri. — Hva var mest uvant i møtet med
næringen?
— Jeg har ikke opplevd de store
ulikhetene. Nordmenn og islen dinger er
ganske like. Nordmenn kan være mer
forsiktige, ta mindre risiko, og det kan
være bra. Det som overrasket meg,
var kulturforskjellen mellom nord og
sør i Norge. I min jobb har det kanskje
vært en fordel at jeg ikke er fra noen av
kantene.
— Har du kunnet tilføre noe ut fra
egen bakgrunn?
— Et godt spørsmål. Neppe noe
Driftsdirektør Ari T. Josefsson i Havfisk
AS kom for å studere, ble på grunn av
kjærligheten og har siden lært næringen
både på Sunnmøre og i Nord-Norge å kjenne.
84 "Norsk Fiskerinæring" nr. 3 - 2017