Page 84 - Norsk Fiskerinaering
P. 84

Født i utlandet –







       sjef i sjømatlandet











       Sjømatnæringen i Norge ledes også av folk fra Torshavn, Berlin,
       Barcelona, Akureyri, Reykjavik, Nil-deltaet og Jaffna. Vi har
       snakket med noen av dem som har gjort karriere i sjømatlandet
       Norge med et helt annet geografisk utgangspunkt. I og med at de
       kommer fra ulike kanter av kloden, har de gjort seg helt ulike
       erfaringer. Men alle utenom en har blitt værende.


       Under en fuktig aften i studietiden i Ber-  Ari Theodor Josefsson (47)
       lin hadde Michael Niesar et veddemål   Akureyri på Island
       med en studiekamerat:              Driftsdirektør i HAVFISK ASA og
          — Vi ville se hvordan lakseoppdrett   daglig leder i Nordland Havfiske AS
       fungerte, og bestemte oss for at en skul-  og Finnmark Havfiske AS.
       le dra til Chile og den andre til Norge.   Ari Theodor Josefsson vokste opp nord
       Jeg trakk det lengste strået og kom til   på Island, i Akureyri og Dalvik — like
       Norge. Dette var i 1999, da forhol dene   ved Samherjis store hvitfiskanlegg. I
       i næringen i Chile var ganske primitive.   1991 dro han rett øst og litt nord for å
       Han måtte bo i et hønsehus og ble så   studere ved Norges fiskerihøgskole i
       syk at han så vidt kom seg tilbake. Jeg   Tromsø, traff en norsk jente, stiftet fami-
       hadde det veldig bra i Norge, og er her   lie og har nå vært i Norge i 25 år. Men
       altså i dag, 18 år etter, forteller mannen   ikke på samme plassen.
       som leder Sulefisk ytterst i Sognefjor-  — Det har blitt syv år i Tromsø, seks
       den. Noen av dem med ansvar i norsk   i Stamsund og fem i Åle sund, forteller
       fiskerinæring, startet et helt annet sted   Josefsson over telefonen fra Ålesund.
       enn andre. Vi har snakket med noen   Bortsett fra to år som daglig leder for
       av dem som tok seg over grensen og   fiskekarprodusenten Sæplast i Ålesund,
       ble, om deres erfaringer: Var Norge et   har han vært i fiskeriene i alle årene
       kultursjokk?  Hva er deres inntrykk - og   etter studiet.
       blikk?  Vi begynner i Akureyri.       — Hva var mest uvant i møtet med
                                          næringen?
                                             — Jeg har ikke opplevd de store
                                          ulikhetene. Nordmenn og islen dinger er
                                          ganske like. Nordmenn kan være mer
                                          forsiktige, ta mindre risiko, og det kan
                                          være bra. Det som overrasket meg,
                                          var kulturforskjellen mellom nord og
                                          sør i Norge. I min jobb har det kanskje
                                          vært en fordel at jeg ikke er fra noen av
                                          kantene.
                                             — Har du kunnet tilføre noe ut fra
                                          egen bakgrunn?
                                             — Et godt spørsmål. Neppe noe





                                          Driftsdirektør Ari T. Josefsson i Havfisk
                                          AS kom for å studere, ble på grunn av
                                          kjærligheten og har siden lært næringen
                                          både på Sunnmøre og i Nord-Norge å kjenne.


       84   "Norsk Fiskerinæring"  nr. 3 - 2017
   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89