Page 162 - Norsk Fiskerinaering
P. 162

Klippfisk for



                                                            viderekommende




                                                           De fleste har nok med å skjønne at torsken må
                                                           flekkes, saltes og tørkes før den kan bli klippfisk
                                                           og spres til verden eller norske bacalao-gryter.
                                                           Den norske klippfisknæringen vil videre, og har
                                                           innovasjon som ett våpen i møtet med stadig tøf-
                                                           fere internasjonal konkurranse.  Fiskeri- og hav-
                                                           bruksnæringens forskningsfond (FHF) har de
                                                           siste årene involvert seg i prosjekter både innen
                                                           bruk av hoder og annet restråstoff, saltbruk,
                                                           tørking, holdbarhet og merking.
          Det er snart 15 år siden   den på steder som Bahia.
          redaktøren for «Fisk og   Og dokumentasjon på
          Forskning» tok seg til det   hvor grensen går. Et   Vi rekker innom Fjordlaks-  salting. I produksjonslokalene
          ikke helt supre markedet   omfattende FHF-støttet   anlegget i Fjordgata på slut-  til Fjordlaks er det en hel hær
          Agua de Meninos i Bahia,   forskningsprosjekt på   ten av fredagsskiftet. Ennå er   av kar med saltfisk i ulike
          nordøst i Brasil. Varm og   holdbarhet for flekket   det nok av folk, fisk og fart.   modningsstadier. Når tiden er
          svett etter litt gange i det   klippfisk har nå gitt oss   Kvalitets- og HMS-ansvarlig   inne legges salt fisken på brett
          tropiske klimaet. Klippfis-  denne dokumentasjonen.    Andreas Austnes har over-  som stables for å løftes opp til
          ken vi lette etter hadde   Det ligger i sakens natur at   sikten; over hva som blir   tørkeriet og pakkeavdelingen.
          gjort unna sitt siste sprell,   forskning på holdbarhet tar   flekket og saltet i Ålesund og   I dag er det mye sei i omløp;
          men måtte til gjengjeld   tid, og til en viss grad også   hva man får klart for tørking   med flere produks jonslinjer
          tilbringe atskillig lenger tid   at det koster penger. Men i   fra datterbedriften Tufjord i   nede er det mulig å kjøre
          i varmen og fuktigheten.  dette tilfellet ser det ut til å   Finnmark. «Especial Tufjord»   ulike størrelser og sorter sam-
              Den samme FoU-redak-  ha ført frem.           står det på et brett som skal   tidig. Selv om vi har fått flere
          tøren er relativt fargesvak,   Holdbarhets-prosjektet   inn i tørken. Det blir ferdige   klippfiskprodusenter i lan det,
          og skal derfor ikke uttale   er også et eksempel på   klip pfiskflak på rundt tre kilo.   er volumet og foredlingsakti-
          seg om det likevel var mu-  at ordningen med felles   For å komme hit har fisken   viteten holdt oppe. Klippfisk
          lig å ane et visst rødskjær.   FoU-pot kan virke — og at   gått gjennom flere foredlings-  står for omtrent en tredel av
          Kjøpe gjorde han uansett   Norge kan ha et fortrinn i   trinn — sløying, flekking og   hvitfisk-eksporten og bidrar
          ikke. Fattigmarkedet, som   muligheten til å gjennom-
          Agua de Meninos kanskje   føre slike prosjekter og
          kan kalles, er ikke stedet   bringe resultatene helt ut
          der norske reisende velger   i markedet. Baccotag-pro-
          å handle mat.           sjektet, som også omtales
            Poenget er uansett:   i denne utgaven av «Fisk
          Norsk salt og tørr klippfisk   og Forskning», viser at det
          tåler ganske tøffe forhold.   ikke alltid er helt liketil.
          Men det er likevel grenser.    Uansett blir man slått
          Grensen defineres som   av mangfoldet når man ser
          regel av rødmidd, som kan   hva som er blitt satt i gang
          bli med saltet på turen og   av FoU innen saltfisk- og
          som faktisk liker seg i salt.   klippfisknæringen de siste
          Når forholdene ligger til   årene. Særlige spennende
          rette, kan rødmidden også   er forsøkene på hydrolyse
          formere seg og gi både feil   og nye produkter for hu-
          farge og feil lukt på fisken,   man bruk av torskehoder,
          uten at det betyr at den   noe som også kan komme
          ikke kan spises.        tørrfisknæringen til gode
            Klippfisknæringen har   dersom man lykkes. Vi er
          manglet dokumentasjon   også innom gjenbruk av
          på at klippfisken faktisk   sal. Alle viser betydningen   Fagsjef Lorena Gallart Jornet i Fiskeri- og havbruksnæringens
          tåler tid utenfor kjølekje-  av at næringen er med.  forskningsfond har mye klippfiskfag å snakke med Andreas Austnes i
                                                            Fjordlaks om. (Foto: HMS)



       162 "Norsk Fiskerinæring"  nr. 3 - 2017
   157   158   159   160   161   162   163   164   165   166   167