Page 163 - Norsk Fiskerinaering
P. 163

Fisk og
                                                                                                 Forskning























































           Ferdigprodusert klippfisk pakkes på anlegget til Fjordlaks AS i Ålesund. Ingen steder produseres mer klippfisk i Norge. Det meste av den egne
           eksporten går til Portugal. Fjordlaks er også medeier i Cod-Export AS, som eksporterer store mengder Fjordlaks-klip pfisk til Brasil, Karibia og
           Afrika. (Foto: HMS)



           til å stabilisere råstoffprisene.   «Holdbarhet på klippfisk».   ristisk og lite ønsket rødfarge   godt i minst to år om den
           I tillegg kommer resten av   Ansvarlig hos FHF var fagsjef   og ditto lukt.    lagres på fire grader.
           konvensjo nell sektor.    for industri i konvensjonell   I 2013 gikk altså Nofima-  — Like viktig er det å få
                                     sektor, Lorena Gallart Jornet.   forskerne i gang med det   dokumentert at klippfisken
                                     Det gjelder faktisk for alle pro-  FHF-støttede prosjektet som   holder seg i minimum 15
           Holder koken              sjektene vi trekker frem her.  skulle vare i fire år og hadde   dager i så høy temperatur
                                                                en ramme på over 5,7 mil-
                                        — Klippfisk har god
                                                                                          som 30 grader og så høy
           Ingen andre klippfiskanlegg   holdbarhet, og kan holde seg   lioner kroner. Det ble sluttført   luftfuktighet som 80 prosent,
           har større kapasitet enn   en god stund også under   sent i fjor høst og følges nå   sier Jornet. Austnes og hans
           hovedhallen til Pedersen-  ganske høye temperaturer og   opp av et formidlingsprosjekt.   kol leger i Fjordlaks og andre
           familiens Fjordlaks. Det er   luftfuktighet. Men i markedet   At prosjektet trengte tid, lå på   klippfiskselskaper har alt be-
           imidlertid ikke ho vedgrunnen   har man ikke kunnet vise til   mange måter i kortene. Flek-  gynt å ta kunnskapen i bruk.
           til besøket denne dagen. Fis-  annet enn godt rykte eller   ket klippfisk og emballerte   — Dette kan brukes som
           keri- og havbruksnæringens   egne erfaringer når man skal   loins ble lagret under kontrol-  underliggende dokumenta-
           forskningsfond (FHF) har hatt   fremholde dette, sier Jornet.   lerte forhold i to og et halvt   sjon for å endre etikettene til
           og har en rekke prosjekter i   Samti dig understreker hun   år mens lukt og utseende ble   å informere om at fisken kan
           sving innen klippfisk. Fjord-  at klippfiskens robusthet har   vurdert underveis. Spesial-  ligge utenfor kjøletemperatur
           laks og Austnes er blant dem   sine grenser, noe som ikke   kamera ble tatt i bruk, samt   i 15 dager. Denne dokumen-
           som har vært involvert i flere   minst synliggjøres av saltglad   kvalitetsvurdering av vrakere   tasjonen gir mindre risiko
           av dem. Det gjelder også   rødmidd. Den er harmløs,   til slutt. Hoved konklusjonen   ved handel og eksport. Jeg
           det nå avsluttede prosjektet   men kan gi fisken en karakte-  er at god klippfisk holder seg   tror eksportører har begynt å



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring" nr. 3 - 2017  163
   158   159   160   161   162   163   164   165   166   167   168