Page 164 - Norsk Fiskerinaering
P. 164

bruke slike etiketter på klipp-                                                «Vokt dem for etterligninger».
       fisk til Brasil. Og kjøperne har                                               Vogn med norsk, innbydende
       vært redde for å handle fisk                                                   klip pfisk, klar for pakking. (Foto:
       uten slik merking, siden den                                                   Lorena Gallart Jornet, FHF)
       også er merket som kjøle-
       vare, 0-4 grader. Dette kan                                                    annerledes enn initiativta-
       skape utfordringer i Brasil,                                                   gerne hadde sett for seg.
       siden fisken ofte oppbeva-                                                     Det overordnede målet var
       res utenfor kjøletemperatur.                                                   å styrke økonomien i indus-
       Dermed kan myndighetene                                                        trien gjennom gjenvinning,
       slå ned på fisken dersom den                                                   utvinning og nyttiggjøring
       ligger utenom kjøledisken,                                                     av stoffene i brukt saltlake,
       noe den ofte gjør i Brasil.                                                    som stort sett bare føres
       Dette forutsetter selvfølgelig                                                 tilbake til sjøen i dag. Sær-
       at man holder kjølekjeden                                                      lige forventninger hadde man
       helt til man tar fisken ut og                                                  til mulighetene for å utnytte
       vel også kan dokumentere                                                       proteinene i laken.
       når det skjedde, sier Austnes.                                                   — Men resultatene viser
       Han besitter den ikke uefne                                                    at det ikke er mer enn to
       kombinasjonen av praksis fra                                                   prosent pro tein i saltlaken.
       klippfisk produksjon og utdan-                                                 Kvaliteten på og egenska-
       ning i mikrobiologi.                                                           pene til proteinstoff ene gjør
                                                                                      at forskerne likevel synes det
                                                                                      er interessant, sier Jornet.
       Krevende merking                                                               Mens næringsrepresentan-
                                                                                      tene i styringsgruppa har mer
       Merking av klippfisk er ellers                                                 tro på at gevinsten ligger i
       ingen spøk. Blant utstyrspar-                                                  det ikke-løste saltet, fasthol-
       ken i pakkeavdelingen til                                                      der Aus tnes.
       Fjordlaks er en maskin for in-                                                   — Det er mer oppe i
       dividuell merk ing av klippfisk                                                dagen, og prosessene ligner
       — BaccoTag. Den produse-                                                       mer på dem vi har i produk-
       res og selges av Bacco på                                                      sjon. Skal du begynne med
       Rud i Bærum og er utviklet                                                     gjenvinning av saltet i laken
       for å feste en trykt merkelapp                                                 eller av proteinet i laken, må
       direkte til fisken med en tynn
       plastsnor. Det ser veldig fint
       og tillitsvekkende ut, men   sjonsvideoen til etterfølger   at det også kan brukes på
       merkemaskinen i Fjordgata   Bacco om at man med tiden   fersk skrei, laks og andre
       står stille og har gjort det så   har fått sving på automatmer-  produkt grupper. Austnes er
       lenge at Austnes selv har hatt   kingen. Oppfølgeren Bacco   foreløpig avventende.
       lite befatning med den.   Tag-K har en merkehastighet   — De skal være flinke til å
          — Jeg mener festenåla   på 75 klippfisk per minutt og   dokumentere og overbevise
       knakk. Den var ikke hurtig   fremstår som en moderne,   før vi satser på den igjen,
       nok. Det ble rett og slett for   smart og smidig maskin.  sier han. FHF og Innovasjon
       mye driftsstans, sier han.   — Den er mer fleksibel,   Norge gikk sammen om å
       Imidlertid har FHF og Inno-  kan speilvendes og skal   skyte inn 1 million kroner. I til-
       vasjon Norge for lengst stilt   også være mer driftssikker,   legg var ulike private bedrifter
       seg bak et prosjekt for å få   sier Jornet. Samtidig er hun   med på det 2,2 millioners
       på plass en ny generasjon   svært spent på hvor mange   spleiselaget.
       med bedre og mer driftssikre   av bedriftene som vil ta den
       merkemas kiner. I utgangs-  i bruk. Med tiden har super-
       punktet var dette ikke minst   markedene i Portugal rett og
       for å imøtekomme press fra   slett blitt mindre opptatt av   Nytt liv for saltet?
       supermarkedene i Portugal.   denne typen merking.    Austnes sitter også i sty-
       Ser vi på omtalen av pros-   — Dette prosjektet viser   ringsgruppen i prosjektet
       jektet på FHF-sidene, kan   hvor viktig det er å sette i   «Tekniske muligheter for
       man notere at prosjektet ble   gang et prosjekt og få det fer-  gjenbruk av saltlake», der
       startet opp i februar 2012 og   dig mens behovet er der, sier   Jornet er i ferd med å gjøre
       det er også tegn til at alt ikke   hun. Samtidig åpner FHF-fag-  ferdig FHFs sluttrapport.
       har gått knirkefritt siden. Når   sjefen for at det nye merke-  Trolig blir avsnittene om
       det er sagt, vitner presenta-  vidunderet er så anvende lig   brukt saltets muligheter litt



       164 "Norsk Fiskerinæring"  nr. 3 - 2017
   159   160   161   162   163   164   165   166   167   168   169