Page 158 - Norsk Fiskerinaering
P. 158

valget av Ingvild en overras-  Mæleng ble det full storm på   sebær og noen røykaktige   er gjerne kjølige, slanke og
       kelse. Min personlige erfaring   «vinnet tet». Gamle og såre   underliggende toner. Lett og   elegante. Denne er i tillegg
       er at det kreves flere tiår med   følelser blusset opp mot de   velba lansert. En lett vin, men   svært ren, frisk og intens i
       erfaring for virkelig å forstå   «arrogante gutta» i «Vinfo-  delikat frukt og bra balanse i   frukten. Til sam men blir det
       vin, og her satt plutselig en for   rum». Det ble endog frem-  finish. Ganske flott frukt fra en   usedvanlig delikat. Anbefales
       bransjen relativt ukjent person   met trusler om å klage Per   fin årgang. Litt kort i finishen   til de som vil smake hvor dei-
       på «Lindmo» i beste sendetid   Mæleng inn for PFU. Vel, nå   kansk je, men bra til prisen.  lig burgundere kan bli, uten å
       som Norges ledende vinek-  ha roen lagt seg. Men det                           ruinere seg. Samme produs-
       spert. Hvordan var det mulig?   er altså stor forskjell på hva                 ents Bourgogne til 120 kroner
         Det er liten tvil om at   «folk flest» og vininteresserte                    mindre er også nydelig.
       mange avis-lesere i Norge   mennesker tenker og mener                          Biodyna misk.
       faktisk oppfat ter Tennfjord   om vin. Det er selvfølgelig et
       som Norges vinekspert. Å   håp om at kvaliteten på de                          Imperial Gran Reserva Brut
       dømme ut fra vinimportørenes   masseproduserte vinene som   Mercurey La Framboisiere   2011, Cava i Spania. Druer:
       holdning, er Tennfjord også   selges i Norge skal øke med   2013, Burgund i Frankrike.   50 prosent Xarel-lo. Pro-
       viktig. De vinene hun skri-  Ten nfjords oppfordring om å   Drue: Pinot Noir. Produ-  dusent: Gramona. Impor-
       ver om selger mer. Hennes   smake mer og annerledes vin.   sent: Faiveley. Importør:   tør: Vinarius. Vmp #1700
       vinkurs trekker også mange   Skjønt foreløpig er det ingen   B&R Wine. VMP#22260   (BU). Pris: Kroner 269,-. 90
       mennesk er. Hun klarer altså   tegn til det. «Falling Feather»   (BU). Pris: Kroner 260,-. 89   poeng.
       å skape mer interesse for vin   er en ny «stjerne» på det nor-  poeng.            Xavier Gramona er svært
       blant vanlige mennesker enn   ske vinmarkedet. Dette er et   Mercurey ligger sør for   fokusert på at Xarel-Lo druen
       andre før henne.           typisk lavkost industriprodukt   Sentralburgund, og vinene   trenger mye tid for at duften
                                  som rett og slett er basic rød-  derfra er gjerne noe mer   skal åpne seg. Denne vinen
                                  vin uten noen smaksmessig   krydret og grovkornet. Men   har vært fem år på bunnfall
       Full storm på nettet       interesse. I tillegg er det tilsatt   det finnes unntak, slik som   før den er degorgert. Seks
                                                            denne. Vinen har de rene og
                                                                                      gram dosage. Naturlig gjær
                                  sukker for å matche manges
       Slik jeg oppfatter dagens   behov for «det søte».  Vi som   fruktige bringebær-aromaene   og biodynamisk dyrking med
       vinartikler i Schibsted, er de   kan noe om vin, vil si at vinen   man finner lenger nord. Ele-  syv tonn per hektar, dvs.
       kon struert rundt to elementer:   nærmest er udrikkelig. Men   gant og delikat, men samtidig   svært lavt ut bytte. Veldig frisk
       Et «popularisert språk», altså   det kan ikke Tennfjord si, for   intens og konsentrert. Forøv-  og syrlig, grønne epler og
       mor somt og annerledes, og en   da vil du neppe komme på   rig kan det nevnes at samme   ganske kompleks, fokusert og
       oppfordring om å prøve nye   hennes neste vinkurs.   produsent har en rimeligere,   med fin smakskurve. Mer enn
       viner som koster mer enn 105                         men fremdeles lekker Bourg-  en match for mange «aperitif
       kroner per flaske. Det er nem-                       ogne.                     champagner» i lavere pris-
       lig gjennomsnit tlig salgspris for                                             klasser.
       0,75 liter vin i Norge. I motset- Seks flotte viner  Savigny Les Lavieres 1er
       ning til gutta i «Vinforum», er   Vil du ha vin av kvalitet, må   Cru 2014, Burgund i Frank-
       Ingvild Tennfjord svært forsik-  du betale litt mer enn 150   rike. Druer: Pinot Noir.
       tig med å kriti sere lesernes   kroner flasken. Joda, det   Produsent: Louis Chenu.
       preferanser for billige indus-  finnes gode viner som koster   Importør:  Red & White.
       triprodukter. Snarere forsøker   mindre, men er du interessert   VMP #54849 (BU). Pris:   Illustros Gran Reserva
       hun å motivere leserne gjen-  i å drikke flott vin med sjel, må   Kroner 340,-. 90 poeng.   2007, Cava i Spania. Druer:
       nom positive oppfordringer,   du opp i pris. Sorry! Kvalitet   Tilbake i Sentralburgund   70 prosent Xarel-lo. Pro-
       f.eks. i «A-Magasinet» nr. 39 i   betyr høyere kostnader og   og Savigny-Les-Beaune, en   dusent: Gramona. Impor-
       2016, der hun hevdet at «folk   lavere volum, som dessverre   landsby hvor prisene ikke har   tør: Vinarius. VMP #1974
       har overhodet ingen problemer   betyr høyere pris. Derimot   tatt helt av. Igjen en svært ren   (BU). Pris: Kroner 319,-. 92
       med å gjenkjenne kvalitet».   er det ingen grense oppover   og elegant burgunder. Lys i   poeng.
         Dette fikk Per Mæleng, som   for hva en vin kan koste. Noe   fargen. Syrlige røde bær på   Denne har ligget hele syv
       i dag er produktsjef i Vinmono-  av det dyreste du kan kjøpe   duft og smak. Fra grant, lett   år på bunnfall før degorge-
       polet, til å reagere. I en artikkel   er sjampis og rødvin laget   og feminin stil. Fin intensitet   ring. Også her naturlig gjær,
       i «Vinforum» i desember i fjor   på «pinot noir»-druen fra   og dybde som borger for god   biodynamisk dyrking og lavt
       skriver han at Tennfjord ikke   Burgund. Her er seks flotte   lagringsevne. Et spennende   utbytte. Mer utviklet enn Gran
       kan mene det hun selv skriver.   alternativer:       nytt bekjentskap.         Reserva, med en anelse
       Da har hun i tilfellet ikke lenger                                             sopp og tørket frukt i mun-
       noe grunnlag for den jobben   Santenay VV 2015, Burgund                        nen. Strålende og kompakt
       hun gjør som vinjournalist.   i Frankrike. Drue: Pinot                         matvin med innslag av hvite
       Hun avskjediger seg selv,   Noir. Produs ent: Lequin-Co-                       blomster i nesen, og fast og
       ifølge Mæleng. Han mener   lin. Importør:  Better Wines.                       nesten tyggbar finish. Nydelig
       nok som jeg, at det tar lang tid   VMP #44099. Pris: Kroner   Volnay 2013, Burgund i   til spekeskin ke, patet og hvitt
       å opparbeide seg smaksmes-  199,-. 86 poeng.         Frankrike. Drue: Pinot Noir.   kjøtt.
       sig forståelse av hva vin er.    Santenay er ikke av de   Produsent: Huber-Verdere-
       Selv om alle kan si at «de vet   mest kjente kommunene i   au. Importør: Vinarius. VMP
       hva de liker», betyr ikke det at   Burgund  og pri sene kan   #93522 (BU). Pris: Kroner
       de vet hva vinkvalitet er.    derfor være gode. Fin sursøt   349,-. 91 poeng.
       Etter dette innlegget fra   Pinot-frukt med bitre kir-  Vinene fra kommunen Volnay



       158 "Norsk Fiskerinæring"  nr. 3 - 2017
   153   154   155   156   157   158   159   160   161   162   163