Page 157 - Norsk Fiskerinaering
P. 157

Storm i Champagne-glasset




           Det er ikke så lenge siden de
           første vinanmeldelsene duk-
           ket opp i norske aviser. Nå er
           det nye endringer på gang.
           Avisene må kutte kostnader.
           Det medfører rasjonalisering
           også innen vinanmeldels er,
           noe som skaper friksjoner i
           det lille vinmiljøet i Norge.
             Den første vinjournalisten i
           Norge var Stig Lundberg som
           begynte å skrive om vin i
           1973 i «Farmand». Dette var
           et blad for forret ningsfolk, ut-
           gitt fra 1891 til 1989. Leserne   Amerikaneren Robert Parker
           på den tiden var sikkert «mer   er kanskje verdens mest
           enn gjennomsnittlig interes-  innflytelses rike vinjournalist.
           sert» i vin og hadde også en   Den posisjonen har han hatt
           relativt høy kjøpekraft. Stig   i over 30 år. Parker står bak
                                      bladet «The Wine Advocat».
           Lundberg anla etter hvert
           en mer folkelig «stil» på sin
           formidling og begynte også å   ter, men kun i Oslo. For oss
           skrive om vin i «Dagbladet»,   som forsøker å skrive om vin,
           en avis som leses av «folk   men som ikke bor på sentrale
           flest».                    Østlandet, har dette vært en   Vinspalten til Ingvild Tennfjord når 1,2 millioner lesere hver uke og
             At Lundberg begynte å    klar ulempe. På 1980-tallet    publiseres i A-Magasinet, Bergens Tidende, Fævennen, Stavanger
                                                                Aftenblad og Adressa. Målet er å skrive om vin på en ny, annerledes
           skrive om vin var neppe    hadde Vinmonopolet en venn-  og humoristisk måte. Tennfjord arrangerer også «nybegynner-kurs»
           tilfeldig. Omtrent samtidig — i   ligstilt avdeling i Bergen som   innen smaking og vin. I reklamen heter det at deltakerne kan glede
           1975 — sluttet en amerikaner   tillot vin journalister å hente ut   seg til et fyrverkeri av en dame med klare meninger.
           ved navn Robert Parker i job-  et begrenset antall vareprøver
           ben sin og begynte å skrive   gratis for smaking i god tid før
           på full tid om sin vin hobby. I   selve nyhetsslippet.   Geir Gjerdrum på den andre.   Norges ledende
           1978 distribuerte han gratis   Vi hang opp et laken som   Vinene ble smakt etter tur.
           det første nummeret av «The   delte kjellerbordet i to. «Ber-  Slik startet altså vinartiklene   vinekspert?
           Wine Advocat» til en rekke   gens Tidende» på den ene   i DN og «Bergens Tidende».   Tilbake til avisene. Frem til
           vinkjøpere han hadde fått   siden og «Dagens Nærings-  I dag skrives alt dette fra folk   i dag har norsk presse hatt
           adressene til. Det sies at   liv» med Tom Marthin sen og   bosatt i Oslo. Enklest slik!   egne vinjournalister. Men
           hans anmeldelse av 1982-år-                            Norges eneste «skikke-  dette er under endring, trolig
           gangen i Bordeaux ble det                            lige» vinblad heter «Vinfo-  presset frem av dagspres-
           store gjennombruddet. Plut-                          rum», og ble startet av Arne   sens behov for å spare
           selig fremsto Parker som en                          Ronold og Ola Dybvik i 1987.   penger.  «A-Magasinet»,
           av ver dens mest innflytelses-                       Arne Ronold var den første   «Ber gens Tidende», «Fedre-
           rike vinjournalister. I dag har                      skandinaven som besto den   landsvennen», «Stavanger
           «The Wine Advocat» 50.000                            svært krevende vineksamen   Aftenblad» og «Adressa» har
           betalende abonnenter, de                             «Master of Wine» i England.   nå fått en felles vinjournalist,
           fleste i USA, men også i over                        Kun tre nordmenn har til dags   Ingvild Tennfjord. Hun ble
           20 andre land. Samler man                            dato klart å bestå denne   lansert «litt ut av det blå»
           på «fine wine» gjør man lurt i                       eksamen. Rundt tusenårs-  av Schibsted med målset-
           å følge Robert Parker.                               skiftet var «Vinforum» det   ting om å bli Norges beste
                                                                mest sentrale stedet for norsk   vinjournalist. Som Ingvild
                                                                vinkunnskap. «Vinforum»,   selv sier; målet er å skrive
                                                                som ble skrevet for vinsam-  om vin på en ny, annerledes
           «Vinforum» —                                         lere og de med mer enn mid-  og humoristisk måte. Hennes

           et skikkelig vinblad                                 dels interesse for vin, var ofte   erfaring med vin på lanse-
                                                                                          ringstidspunktet var svært
                                                                svært kritisk til Vinmonopolets
           En liten digresjon angående   Arne Ronold er en av bare tre   aktiviteter, men la seg også   be grenset. Hun har rett nok
           vinpressen i Norge handler   nordmenn som har bestått den   ut med andre vinskribenter i   jobbet aktivt med faget etter
           om hvordan Vinmonopolet for-  svært krevende vineksamen   Norge og med Stig Lundbergs   dette, blant annet besøkt
                                      «Master of Wine». Ronold var
           valter sitt monopol. Vinmono-  også med på å starte vinbladet   «folkelige stil». Det var stadig   flere vinland. Men for gutta
           polet har i mange år arrangert   «Vinforum» i 1987 sammen med   vekk «bølger» rundt artikler   i «Vinforum» og oss andre
           gratis smakinger for journalis-  Ola Dybvik.         som ble presentert i bladet.  i det norske vinmiljøet, var



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring" nr. 3 - 2017  157
   152   153   154   155   156   157   158   159   160   161   162