Page 78 - Norsk Fiskerinaering
P. 78

den totale eksportverdien. Rett nok har
                                                                               sildefiskeriene rundt øya alltid variert, og
                                                                               de beste feltene har flyttet på seg. Tidlig
                                                                               på 1900-tallet foregikk det meste av
                                                                               fisket nordvest for Island. Siden flyttet det
                                                                               seg østover og sørover. Denne utviklin-
                                                                               gen kan vi også finne spor av på land.
                                                                               Det ble bygget sildemelfabrikker langs
                                                                               hele kysten. Mange av dem ble nedlagt
                                                                               etter kort tid, ja av og til bare etter et par
                                                                               år. Sildefisket sviktet for alvor tidlig på
                                                                               1960-tallet og har siden aldri tatt seg helt
                                                                               opp igjen.
                                                                                 De pelagiske fiskeriene består ikke
                                                                               bare av sild. Siden «sildeår ene», som
                                                                               perioden før silda forsvant ofte kalles, har
                                                                               man fisket mange andre pelagiske arter.
                                                                               Først mye lodde, som enten ble rundfryst
                                                                               eller gikk til oppmaling, og siden kolmule.
                                                                               De senere årene har flåten også fisket
                                                                               mye makrell, noe som irriterer mange i
                                                                               Norge.
                                                                                 Den pelagiske fisken går enten til kon-
                                                                               sum eller til produksjon av mel og olje.
                                                                               Det har vært investert betydelige beløp
                                                                               i konsuman legg og produksjonslinjer,
                                                                               samtidig som antall anlegg har gått jevnt
                                                                               nedover. I 1990 var det 34 pelagiske
                                                                               konsumanlegg på Is land, i 2002 24 og i
                                                                               2014 bare 12.
                                                                                 Økt spredning i torskefiskeriene og
                                                                               mer fokus på eksport av fersk fisk, samt
       De fleste fiskemelfabrikkene er lokalisert på østkysten. Her ser vi tårnene til Sildarvinnslan   sterk strukturering i pelagisk sektor har
       i Norfjordur, der tettstedet Nes kaupstadur ligger. Sildarvinnslan disponerer den klart største   altså preget utviklingen i fiskerinæringen
       andelen av pelagiske kvoter på Island, og er kontrollert av Samherji.   på Island.













































       78   "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 - 2016
   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83