Page 81 - Norsk Fiskerinaering
P. 81
Figur 1: Prisutviklingen i faste 2015-kroner (1977-2015). 1977=100.
Rekene i siget — resten burde vært bedre!
Bli ikke skremt av figuren over. Den er kanskje Realprisut viklingen for makrell — den røde kurven — har vært
vanskelig å forstå ved første øyekast, men fortel- klart bedre enn for de øvrige artene, mens prisutviklingen for
ler en svært interessant historie som du absolutt sild (den gule streken) har vært klart dårligere.
For torsk, hyse, sei og reker er førsteinntrykket av figuren at
bør få med deg. Kurvene i figuren viser realpris- prisutviklingen har vært relativt stabil. Realprisen har riktig nok
utviklingen for hver av de seks viktigste artene i hoppet mye opp og ned, men i store trekk beveger priskurvene
norsk fiske siden 1977 — altså gjennom de siste seg ganske vannrett.
40 årene. Det er torsk, sei, hyse, sild, makrell og
reker. Først har vi regnet ut gjennomsnittsprisen
på førstehånd hvert eneste år for hver av de seks Det glade budskapet!
artene. Så har vi omregnet disse til 2015-priser Tidligere Pan Fish-sjef Arne Nore var en ener på området.
for å justere for inflasjonen, og til slutt «indek- Ingen kunne med større iver og overbevisningskraft fortelle om
sert» prisene. Dvs. at vi har satt alle førstehånds- hvor bra alt ville bli til neste år. Atle Eide, som overtok ruinene
priser i 1977 lik 100. Det siste grepet har vi gjort av Pan Fish, var ikke mye dårligere. Og i nyere tid er det særlig
Marine Harvest-sjef Alf-Helge Aarskog som har snakket høy-
for bedre å kunne vise i figuren hvordan prisut- est om sjømatnæringens enorme vekstpotensial. Vår tidligere
viklingen varierer mellom de ulike artene. seniorre daktør hørte også blant dem som visste å spre det
glade budskap med entusiastisk tunge og velformulert penn.
Figur 1 er egentlig veldig enkel å lese. Beveger kurvene seg Resonnementet er enkelt. Verdens befolkning øker, de fleste
oppover, altså over den vannrette streken som markerer 100, av verdens fiskebestander er fullt utnyttet eller overfisket og folk
betyr det at vi har hatt en realprisøkning. Faller kurven under vil gjerne ha mer sunn mat, altså fisk. Konklusjonen gir seg selv.
100, har realprisene også falt. Senere i artikkelen skal vi ta for Når etterspørselen øker og tilbudet ligger mer eller mindre fast,
oss prisutviklingen til hver enkelt art. Innledningsvis holder vi vil prisene øke. Man trenger ikke doktorgrad i økonomi for å ta
oss til figuren over. poenget. Nettopp derfor har argumentasjonen så stor slagk raft.
Det er særlig tre forhold som springer oss i øynene. Det er godt mulig at optimistene får rett. Før eller senere slår
"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016 81