Page 73 - Norsk Fiskerinaering
P. 73
For 11-12 år siden var Marian den nye
fisken, her presentert på egen stand i 2005
og klar til å innta dagligvarehandelen i
Nor den. Så ble produktserien likevel bare en
parentes og et eksempel på at blått og grønt
ikke trenger bety suksess. (Foto: Thv jr.)
kvenser» som trygg mat, antibio tikabruk
og fiskesykdommer. I senere tid har det
skjedd mye på denne fronten også i sjø-
matsektoren, og det er veldig positivt. Da
Tine gikk inn på marint var den marine
næringen skeptisk, men vi opplevde at
de endret holdning til Tine og så på oss
som kompetente og at vi hadde noe å
bidra med, svarer Falkfjell i Tine, som
har en litt annen oppfatning av hva som
skjedde med Marian.
— Hvorfor ikke Tines fellessatsing
med Norway Seafoods ble en suksess?
Tja, det har en sammensatt forklaring.
Produktene hadde kort holdbarhet ute i
butikk som gjorde forbrukerne skeptiske,
og kanskje var ikke produktene gode nok
heller, er svaret fra Tine-direktøren, som
ikke kommenterer om det er aktuelt å samt utlisensiere patentert emulsjon med eier i Lofotprodukt, og de var godt synlige
prøve noe lignende igjen. omega-3, svarer Falkfjell. På egen hånd da man åpnet et ganske blågrønt mål-
— Hva med biomarine Maritex i har Tine utviklet yoghurt med Omega-3 tidshus i Stavanger i 2009. Der holder
Vesterålen. Hvorfor gikk dere inn, og og har gjort seg erfaring med Omega-3 Tine FoU hus fremdeles.
hvorfor gikk dere ut? i brød, bakverk, kjøttfarse og fiskekaker.
— Omega-3 er svært viktig i kost- Tine har også utviklet fiskepølse, men et
holdet, og har stor omsetning interna- annet og mer renskåret utviklingsprosjekt
sjonalt. Inngangen var at Tine med sin gjorde adskillig mer av seg. Måltidets ganske
tilgrensende kompe tanse kunne verdiøke — Dere var svært involvert i lakse-
satsingen. Vi hadde god tilgang på torsk produktet Salma, men trakk dere ut grønne hus
og torskelever i Lofoten: kontroll med etter at Salma var blitt en landskjent Måltidets hus i Stavanger var utvilsomt
råstoffet, mye ferskt råstoff og muligheter merkevare, men før noen i realiteten en annen satsing som sto i det blågrøn-
for å optimalisere hele verdikjeden fra tjente penger. Hvordan ser Tine på nes tegn. I og med at tomten ble sprengt
fangst til ferdig olje. Tine så også mulig- Salma-his torien i dag, og hva var ut, bygnin gen reist og snoren klippet av
heter for å bruke dette i egne produkter, egentlig Tines bidrag? Ingrid Espelid Hovig, er dette kanskje det
— Tine bidro med kompetanse på mest håndfaste eksempelet på blågrønt
forskning og utvikling, merkevar ebygging, samarbeid. Her skulle grønne Tine, dyp-
salg, produksjon, hygiene, produktkvali- blå Blue Planet, blå og grønne Nofima
tet, emballering og logistikk. Vi viste her Norconserv, temmelig blå EWOS Innova-
at man ved å bruke vår kompetanse på tion, ganske blågrønne NCE Culinology,
grønn side, kan gå inn på foredling av blålige Biomarin Vekst, den åpensinnede
fisk. Sammen med aktører i blå sektor Stiftelsen for Norsk Matkultur og flere
skapte vi et produkt og en merkevare andre virksomheter myldre fargerikt
som da den ble lansert hadde dokumen- sammen og gjerne dele gode ideer og så
terte og unike kvalitetsfortrinn. frøene til grenseoverskri dende prosjekter
— Kan Fjordland regnes som et blå- i den felles kantinen.
grønt prosjekt? Syv år etter står huset, og det myldrer
— Absolutt. Fjordland dekker mid- og det skapes. Men de blå og grønne trå-
dagsretter som består av både fisk, dene tvinnes kanskje ikke sammen i den
grønt, kjøtt og meieri, svarer Falkfjell. grad det ble forespeilet. Dette bekrefter
Tine har som kjent også vært betydelig Tines Falkfjell.
— Det ligger til rette for blågrønt
samarbeid, særlig mellom Nofima og
Tine FoU, og ved samarbeid mot Gas-
tronomisk Institutt. Tine er per i dag ikke
Konserndirektør utvikling, Lise Falkfjell, på marint, og derfor fungerer huset heller
i Tine mener samvirke giganten fremdeles ikke i form av mange blågrønne prosjek-
har kompetanse som kan være interessant ter. Men det fungerer som en arena for
for aktører på sjømatsiden. Og at Tine-eide
Fjordland på sitt vis byr på blågrønne retter måltidssamarbeid. Det kan også fungere
fremdeles. (Foto: Tine) inn mot marint hvis Tine på et senere
"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016 73

