Page 74 - Norsk Fiskerinaering
P. 74

bli mer slagkraftige, mindre frag menterte
                                                                               og bidra til bedre ressursutnyttelse; altså
                                                                               mer for skning for hver krone. Dette skulle
                                                                               man oppnå ved å utnytte kompetanse,
                                                                               forskningsinfrastruktur og verktøy uav-
                                                                               hengig av sektor og av om råvaren kom
                                                                               fra land eller sjø, forteller Fyll ing-Jensen.
                                                                                 Visjonen var god, men Fylling-Jensen
                                                                               og kollegene kom ikke utenom at for-
                                                                               skjellene mellom landbruks-, havbruks-
                                                                               og fiskerisektoren var større enn det
                                                                               Bergesen-utvalget så for seg. Dette gjaldt
                                                                               enten man så på markedene, nærings-
                                                                               strukturen eller politiske rammevilkår og
                                                                               arbeidsform. I tillegg kom det geografiske
                                                                               per spektivet med innland kontra kyst,
                                                                               og nord mot sør. Landskapet var rett og
                                                                               slett mer komplisert enn forutsatt. Dette
                                                                               ble igjen gjenspeilet i departementenes
                                                                               ambisjon og forventninger til Nofima.
                                                                                 — Etter hvert ble det blågrønne tonet
                                                                               ned som begrep i Nofima. Instituttet
                                                                               konsentrerte seg i stedet om å levere
       Tine skal ha en stor del av æren for Salma-laksen, som har skapt en ny kategori i   relevant for skning til kundene og opp-
       dagligvarehandelen og bidratt til å gjøre op pdrettslaksen ettertraktet også hos profilerte kokker   dragsgiverne i næringene, uavhengig
       som Eivind Hellstrøm og den franske mathøvdingen Paul Bocuse (bildet).
                                                                               av sektor, sier direktøren, som selv er
                                                                               utdannet veterinær med solid bakgrunn
       tidspunkt vil være der, sier Falkf jell. De   sert til fire i 2008. Siden er det adskillig   fra både blått og grønt.
       ansatte i selve Måltidets Hus har nok i   mer som har endret seg. Adm. direktør   I dag er Nofima organisert i tre divisjo-
       hovedsak blikket rettet innover landet.  i Nofima, Øyvind Fylling-Jensen har fått   ner: Fiskeri, industri og marked, Akvakul-
          — Måltidets Hus og klyngen NCE   med seg alt.                        tur og Mat.
       Culinology jobber primært mot grønn   — Den første tiden dreide blågrønt   — I hvilken grad har dere hatt
       sektor. Så har vi også blå aktører på hu-  samarbeid seg om å få ut synergier mel-  oppdrag som var blågrønne i utgangs-
       set. Nofima er vel den institusjonen som   lom landbruksforskningen og fiskeri- og   punktet?
       prøver å kombinere sektorene, men også   akvakultur forskningen. Miljøene skulle   — Det er ikke mange prosjekter som
       de er med i NCE Culinology-klyngen, så
       det blir mest grønt, sier daglig leder Arna
       Smistad.
          — Det er ikke mange felles prosjekter
       i sving. De som er marine, har ofte et
       blått fokus, mens de som er knyttet opp
       mot frukt, grønt og landbruk, er rettet
       mot denne sektoren. Dette styres nok
       i ganske stor grad av interessentene
       bak, legger hun til. EWOS hadde flyttet
       ut før hun ble «husvert». Blue Planet er
       på plass, men som det ligger i navnet,
       er man her fullt ut opptatt av sjømatnæ-
       ringen. Samtidig er det fremdeles felles
       kantine på huset. Vi skal ikke utelukke
       at det utveksles en og annen ide over
       torsken og gulrøttene. Men det er kan-
       skje litt symptomatisk at det nærmeste vi
       kommer et ferskt motstykke til Måltidets
       Hus i Stavanger, er det helblå Kystens
       Hus i Tromsø.



       Nofima måtte videre

       Uansett er det en kjensgjerning at et av
       våre største og vik tigste forskningsinsti-
       tutter ble til i blågrønn ånd — selv om de   Ingrid Espelid Hovig hadde selvfølgelig med seg en grønn og vovet persilledusk da hun åpnet
       ni blå og grønne instituttene Bergesen-  Måltidets Hus i Stavanger i 2009. Daværende fiskeriminister Helga Pedersen i bakgrunnen
       utvalget ville smelte sammen, var redu-  markerte at sjømatnæringen også var med på laget. (Foto: HMS)


       74   "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 - 2016
   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79