Page 74 - Norsk Fiskerinaering
P. 74
bli mer slagkraftige, mindre frag menterte
og bidra til bedre ressursutnyttelse; altså
mer for skning for hver krone. Dette skulle
man oppnå ved å utnytte kompetanse,
forskningsinfrastruktur og verktøy uav-
hengig av sektor og av om råvaren kom
fra land eller sjø, forteller Fyll ing-Jensen.
Visjonen var god, men Fylling-Jensen
og kollegene kom ikke utenom at for-
skjellene mellom landbruks-, havbruks-
og fiskerisektoren var større enn det
Bergesen-utvalget så for seg. Dette gjaldt
enten man så på markedene, nærings-
strukturen eller politiske rammevilkår og
arbeidsform. I tillegg kom det geografiske
per spektivet med innland kontra kyst,
og nord mot sør. Landskapet var rett og
slett mer komplisert enn forutsatt. Dette
ble igjen gjenspeilet i departementenes
ambisjon og forventninger til Nofima.
— Etter hvert ble det blågrønne tonet
ned som begrep i Nofima. Instituttet
konsentrerte seg i stedet om å levere
Tine skal ha en stor del av æren for Salma-laksen, som har skapt en ny kategori i relevant for skning til kundene og opp-
dagligvarehandelen og bidratt til å gjøre op pdrettslaksen ettertraktet også hos profilerte kokker dragsgiverne i næringene, uavhengig
som Eivind Hellstrøm og den franske mathøvdingen Paul Bocuse (bildet).
av sektor, sier direktøren, som selv er
utdannet veterinær med solid bakgrunn
tidspunkt vil være der, sier Falkf jell. De sert til fire i 2008. Siden er det adskillig fra både blått og grønt.
ansatte i selve Måltidets Hus har nok i mer som har endret seg. Adm. direktør I dag er Nofima organisert i tre divisjo-
hovedsak blikket rettet innover landet. i Nofima, Øyvind Fylling-Jensen har fått ner: Fiskeri, industri og marked, Akvakul-
— Måltidets Hus og klyngen NCE med seg alt. tur og Mat.
Culinology jobber primært mot grønn — Den første tiden dreide blågrønt — I hvilken grad har dere hatt
sektor. Så har vi også blå aktører på hu- samarbeid seg om å få ut synergier mel- oppdrag som var blågrønne i utgangs-
set. Nofima er vel den institusjonen som lom landbruksforskningen og fiskeri- og punktet?
prøver å kombinere sektorene, men også akvakultur forskningen. Miljøene skulle — Det er ikke mange prosjekter som
de er med i NCE Culinology-klyngen, så
det blir mest grønt, sier daglig leder Arna
Smistad.
— Det er ikke mange felles prosjekter
i sving. De som er marine, har ofte et
blått fokus, mens de som er knyttet opp
mot frukt, grønt og landbruk, er rettet
mot denne sektoren. Dette styres nok
i ganske stor grad av interessentene
bak, legger hun til. EWOS hadde flyttet
ut før hun ble «husvert». Blue Planet er
på plass, men som det ligger i navnet,
er man her fullt ut opptatt av sjømatnæ-
ringen. Samtidig er det fremdeles felles
kantine på huset. Vi skal ikke utelukke
at det utveksles en og annen ide over
torsken og gulrøttene. Men det er kan-
skje litt symptomatisk at det nærmeste vi
kommer et ferskt motstykke til Måltidets
Hus i Stavanger, er det helblå Kystens
Hus i Tromsø.
Nofima måtte videre
Uansett er det en kjensgjerning at et av
våre største og vik tigste forskningsinsti-
tutter ble til i blågrønn ånd — selv om de Ingrid Espelid Hovig hadde selvfølgelig med seg en grønn og vovet persilledusk da hun åpnet
ni blå og grønne instituttene Bergesen- Måltidets Hus i Stavanger i 2009. Daværende fiskeriminister Helga Pedersen i bakgrunnen
utvalget ville smelte sammen, var redu- markerte at sjømatnæringen også var med på laget. (Foto: HMS)
74 "Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016