Page 95 - Norsk Fiskerinaering
P. 95
Lakseindustrien
Hofseth AS på Sunnmøre har etablert
seg som en av våre viktigste foredlings
grupperinger siden man begynte med
oppkjøpet av det nedlagte meieriet i
Syvde i 2004. Den foreløpig siste etap
pen i oppkjøpsløpet var samarbeidet med
japanske Yokohama Reito om å kjøpe
Fjordlaks Aqua AS i fjor. Det er i alt inves
tert ca. 80 millioner i den nye Hofsethfa
brikken i Ålesund. Den produserer fersk
filet og filetprodukter og har kapasitet til å
ta imot ca. 20.000 tonn sløyd råstoff per
år. Hofseth Syvde produserer fros sen fer
digvare med en kapasitet på 35.000 tonn
råstoff. Seafood Farmers of Norway pro
duserer både fersk filet og røykelaks og
kan ta imot 20.000 tonn i året. Hofseth
familien i Norge omfatter også Hofseth
International som har spesialisert seg på
å omforme biprodukter av laks og ørret til
høyverdige produkter.
Salma-laksen ble en stor suksess da produktet kom for ca. 10 år siden. Nå står produsentene Austevoll Laksepakkeri AS er som
nærmest i kø for å tilby ferske stykker med prerigor filet. Bremnes Seashore AS er fortsatt Lerøy Seafood Group eid av Austevoll
blant de største, i 2016 med en produksjon av Salma-laks på ca. 4.000 tonn ferdig vare. Det Seafood ASA. Av de 40.000 tonnene
meste ble solgt i Norge. ( Foto: T. Rasmussen) som slaktes, er brorparten fra Lerøyeide
merder. Austevoll Laksepakkeri har også
filetlinje med en kapasitet på 30 tonn
Foredling i nord ne Akvafarm AS og Flakstadvåg Laks AS per skift. Produktet er prerigor filet som
Lovundbaserte Nova Sea AS, som har — full kontroll fra smolt til finskjæring. I inngår i Lerøys verdikjede. I 2016 gikk
Marine Harvest tungt inne på eiersiden, 2016 produserte selskapet ca. 3.000 tonn 56.000 tonn råstoff til filetering. Lerøy
tok i 2014 i bruk en ny, komplett linje for foredlet vare. Samtidig har man bygd ny Seafood har også eierkontroll i Sjøtroll
produksjon av prerigor filet. Filetlinjen filetfa brikk, der siste del ble tatt i bruk i som tidligere hadde videreforedling i Rex
har en kapasitet på 20 til 25 tonn filet per desember. Denne omfatter nytt bygg og Star.
skift avhengig av trimmingsgrad. Adm. nye maskiner, og store deler av produk Sotra Fiskeindustri AS både slakter
direktør Odd Strøm opplyser at selskapet sjonen er robotisert. Hovedmarkedet er og foredler. Produksjonen består av
i 2016 produserte 6.000 tonn filet. USA, og eksportandelen 90 prosent. hel filet, MAPprodukter og røykelaks.
Nordlaks AS har også satset på for
edling, gjennom datterbedriften Nordlaks
Produkter AS, som både tar seg av
slaktingen og lager filetprodukter av laks
og ørret. De viktigste produktene er por
sjoner som pakkes singel eller i lenker,
og sider/halvsider. Alt fryses i en effektiv
IQFfryser. Kapasiteten kommer mye an
på størrelsen på fisken, men i antall skal
man ta unna rundt 8.000 fisk på en dag.
Produksjonen ligger normalt mellom 20
og 30 tonn per dag. Nordlaks Produkter
produserte 2.300 tonn foredlet lak sevare
i 2016. Restproduktene utgjorde 1.763
tonn. Nordlaks måtte nylig til med permit
teringer i slakteri og filetfabrikk; særlig i
NordNorge rammes oppdrettsnæringen
av dårlig tilvekst om vinter en.
Brødrene Karlsen AS litt lenger nord
har også — sammen med datterbedrifte
Nova Sea AS på Lovund er en av de største
produsentene av bear beidet laks i Nord-
Norge. Anlegget ligger nesten vegg i vegg med
Aquarius AS, som tar unna alle biproduktene.
Her begge bedrifter, med Nova Sea nærmest.
"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2017 95