Page 95 - Norsk Fiskerinaering
P. 95

Lakseindustrien
                                                                                 Hofseth AS på Sunnmøre har etablert
                                                                                 seg som en av våre viktigste foredlings­
                                                                                 grupperinger siden man begynte med
                                                                                 oppkjøpet av det nedlagte meieriet i
                                                                                 Syvde i 2004. Den foreløpig siste etap­
                                                                                 pen i oppkjøpsløpet var samarbeidet med
                                                                                 japanske Yokohama Reito om å kjøpe
                                                                                 Fjordlaks Aqua AS i fjor. Det er i alt inves­
                                                                                 tert ca. 80 millioner i den nye Hofseth­fa­
                                                                                 brikken i Ålesund. Den produserer fersk
                                                                                 filet og filetprodukter og har kapasitet til å
                                                                                 ta imot ca. 20.000 tonn sløyd råstoff per
                                                                                 år. Hofseth Syvde produserer fros sen fer­
                                                                                 digvare med en kapasitet på 35.000 tonn
                                                                                 råstoff. Seafood Farmers of Norway pro­
                                                                                 duserer både fersk filet og røykelaks og
                                                                                 kan ta imot 20.000 tonn i året. Hofseth­
                                                                                 familien i Norge omfatter også Hofseth
                                                                                 International som har spesialisert seg på
                                                                                 å omforme biprodukter av laks og ørret til
                                                                                 høyverdige produkter.
         Salma-laksen ble en stor suksess da produktet kom for ca. 10 år siden. Nå står produsentene   Austevoll Laksepakkeri AS er som
         nærmest i kø for å tilby ferske stykker med prerigor filet. Bremnes Seashore AS er fortsatt   Lerøy Seafood Group eid av Austevoll
         blant de største, i 2016 med en produksjon av Salma-laks på ca. 4.000 tonn ferdig vare. Det   Seafood ASA. Av de 40.000 tonnene
         meste ble solgt i Norge. ( Foto: T. Rasmussen)                          som slaktes, er brorparten fra Lerøy­eide
                                                                                 merder. Austevoll Laksepakkeri har også
                                                                                 filetlinje med en kapasitet på 30 tonn
         Foredling i nord                    ne Akvafarm AS og Flakstadvåg Laks AS   per skift. Produktet er prerigor filet som
         Lovund­baserte Nova Sea AS, som har   — full kontroll fra smolt til finskjæring. I   inngår i Lerøys verdikjede. I 2016 gikk
         Marine Harvest tungt inne på eiersiden,   2016 produserte selskapet ca. 3.000 tonn   5­6.000 tonn råstoff til filetering. Lerøy
         tok i 2014 i bruk en ny, komplett linje for   foredlet vare. Samtidig har man bygd ny   Seafood har også eierkontroll i Sjøtroll
         produksjon av prerigor filet. Filetlinjen   filetfa brikk, der siste del ble tatt i bruk i   som tidligere hadde videreforedling i Rex
         har en kapasitet på 20 til 25 tonn filet per   desember. Denne omfatter nytt bygg og   Star.
         skift avhengig av trimmingsgrad. Adm.   nye maskiner, og store deler av produk­  Sotra Fiskeindustri AS både slakter
         direktør Odd Strøm opplyser at selskapet   sjonen er robotisert. Hovedmarkedet er   og foredler. Produksjonen består av
         i 2016 produserte 6.000 tonn filet.    USA, og eksportandelen 90 prosent.    hel filet, MAP­produkter og røykelaks.
           Nordlaks AS har også satset på for­
         edling, gjennom datterbedriften Nordlaks
         Produkter AS, som både tar seg av
         slaktingen og lager filetprodukter av laks
         og ørret. De viktigste produktene er por­
         sjoner som pakkes singel eller i lenker,
         og sider/halvsider. Alt fryses i en effektiv
         IQF­fryser. Kapasiteten kommer mye an
         på størrelsen på fisken, men i antall skal
         man ta unna rundt 8.000 fisk på en dag.
         Produksjonen ligger normalt mellom 20
         og 30 tonn per dag. Nordlaks Produkter
         produserte 2.300 tonn foredlet lak sevare
         i 2016. Restproduktene utgjorde 1.763
         tonn. Nordlaks måtte nylig til med permit­
         teringer i slakteri og filetfabrikk; særlig i
         Nord­Norge rammes oppdrettsnæringen
         av dårlig tilvekst om vinter en.
           Brødrene Karlsen AS litt lenger nord
         har også — sammen med datterbedrifte­




            Nova Sea AS på Lovund er en av de største
             produsentene av bear beidet laks i Nord-
         Norge. Anlegget ligger nesten vegg i vegg med
         Aquarius AS, som tar unna alle biproduktene.
          Her begge bedrifter, med Nova Sea nærmest.



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 - 2017  95
   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100