Page 98 - Norsk Fiskerinaering
P. 98

Ingen røyk uten laks
       Når det gjelder røykelaks, er det nesten
       umulig å få oversikten i en artikkel som
       dette. I tabell 3 har vi nøyd oss med å ta
       med de største og de som også fileterer.
       Samtidig har vi etter hvert mange kjente
       aktører som ikke er store i tonn, men
       som satser bevisst på kvalitet. I forrige
       nummer skrev vi om 30­års­jubilan ten
       Troll Salmon AS utenfor Fredrikstad med
       en årsproduksjon på 250­300 tonn ferdig
       røykte eller gravete produkter. 2/3­deler
       av denne produksjonen blir solgt i Norge.
       Dette er en relativt stor produksjon innen
       røykelakssegmentet. Om hjemmeom­
       setningen til Troll Salmon er omtrent den
       samme som for de øvrige røykelakspro­
       dusenten ble det i 2016 produsert ca.
       6.000 tonn røykelaks i Norge — 2.000
       for eksport og 4.000 for konsum her
       hjemme.
          Hansens Røkeri AS i Drammen, litt   Mikals Laks AS i Hjelmeland i Rogaland er en av de røykelakspro dusentene som har holdt det
       vest og nord for Troll, har holdt det gå­  gående noen år. Selskapet ble stiftet i 2000 og omsetningen de senere årene har ligget på 12-13
       ende siden 1933 og har en årsproduk­  mil lioner kroner. (Foto: Mikals Laks)
       sjon på ca. 40 tonn ferdigvare. Hansens
       Røkeri får laksesider fra Vågen Seafood,
       salter, sukrer, syr og røyker med egen   førsteprisen i NM i røykelaks. Nå er Sea   må kalles en liten familie­ og fore­
       blanding for kunder i Horeca og dagligva­  Man oppe i en årsproduksjon på 700­800   dlingsbedrift med en produksjon i 2016
       rehandelen over store deler av Østlandet   tonn av en totalkapasitet på ca. 1.000   på knapt 13,5 tonn røykelaks, 0,7 tonn
       og litt utenfor landets grenser. Ukentlig   tonn. Hver av de tre flisefyrte ovnene har   gravlaks og omtrent det samme med
       produseres det gjerne 500 kilo, men   en kapasitet på ett tonn per røyke.  laksekarbo nader. Mellom januar og no­
       1.000 er mulig. Petter Aune og Drågen   Mikals Laks AS i rogalandske Hjel­  vember mener Gro Sveen at det er mulig
       Seafood i Bud har holdt det gående si­  meland har holdt det gående en stund   å doble produksjonen. I dette størrelses­
       den 2013, og satser også på håndverks­  lenger enn Drågen og Sea Man, kom­  sjiktet har vi en god del selskaper. Vi set­
       kvalitet. I 2016 produserte selskapet ca.   mer i mellomsjiktet volum messig og   ter oss ikke fore å finne eller nevne alle,
       40 tonn røykelaks. Drågen leverer til   satser også på kvalitet, tørrsalting og   men litt mindre røykelaksprodusenter er
       Coop og Bunnpris i Møre og Romsdal, til   tid. Årspro duksjonen er 100 tonn, med   utvilsomt viktige lever andører av norsk
       en del hoteller og restauranter, til Molde   potensial for å øke med 30­40 prosent i   velsmak. Det er for så vidt også flere av
       Fotballklubb og Skilandslaget samt til   deler av året. Hovedmarkedet til familie­  avde lingene i Domstein Sjømat AS, gros­
       Arne Brimi og en del messer. Entusias­  bedriften er Rogaland, noe går til Oslo   sistene i Lerøy­familien, andre grossister
       ten Aune gir seg ikke med det. — Vi må   og resten av landet og seks prosent til   og flere norske fiskebutikker. Ennå er det
       nok minst produsere 80 tonn per år for å   eksport. Mye blir solgt i gaveesker.  mulig å peke på en blank laks i disken og
       tjene penger. Kapasiteten i 2017 er 150   Svanøy Røykeri AS i Flora har kald­  få skåret ut det du måtte ønske. På en
       tonn, sier Aune i Bud.              røykt laks, ulike varianter av marinert   travel tirsdag er det kanskje like greit at
          Sea Man AS i Tønsberg var også ny   kaldrøykt laks, gravlaks og laksekarbo­  jobben er gjort og du kan plukke raskt fra
       på banen i 2013, da selskapet dro i land   nader i sortimen tet. Bedriften på Svanøy   fersk­ eller frysediskene.
























       Insula AS har i løpet av få år blitt en reell utfordrer til Lerøy Seafood Group som landsdekkende leverandør av sjømat til det norske markedet.
       Røykt og gravet laks fra Lofotprodukt AS inngår selvsagt i sortimentet. (Foto: Lofotprodukt)


       98   "Norsk Fiskerinæring"  nr.2 - 2017
   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103