Page 98 - Norsk Fiskerinaering
P. 98
Ingen røyk uten laks
Når det gjelder røykelaks, er det nesten
umulig å få oversikten i en artikkel som
dette. I tabell 3 har vi nøyd oss med å ta
med de største og de som også fileterer.
Samtidig har vi etter hvert mange kjente
aktører som ikke er store i tonn, men
som satser bevisst på kvalitet. I forrige
nummer skrev vi om 30årsjubilan ten
Troll Salmon AS utenfor Fredrikstad med
en årsproduksjon på 250300 tonn ferdig
røykte eller gravete produkter. 2/3deler
av denne produksjonen blir solgt i Norge.
Dette er en relativt stor produksjon innen
røykelakssegmentet. Om hjemmeom
setningen til Troll Salmon er omtrent den
samme som for de øvrige røykelakspro
dusenten ble det i 2016 produsert ca.
6.000 tonn røykelaks i Norge — 2.000
for eksport og 4.000 for konsum her
hjemme.
Hansens Røkeri AS i Drammen, litt Mikals Laks AS i Hjelmeland i Rogaland er en av de røykelakspro dusentene som har holdt det
vest og nord for Troll, har holdt det gå gående noen år. Selskapet ble stiftet i 2000 og omsetningen de senere årene har ligget på 12-13
ende siden 1933 og har en årsproduk mil lioner kroner. (Foto: Mikals Laks)
sjon på ca. 40 tonn ferdigvare. Hansens
Røkeri får laksesider fra Vågen Seafood,
salter, sukrer, syr og røyker med egen førsteprisen i NM i røykelaks. Nå er Sea må kalles en liten familie og fore
blanding for kunder i Horeca og dagligva Man oppe i en årsproduksjon på 700800 dlingsbedrift med en produksjon i 2016
rehandelen over store deler av Østlandet tonn av en totalkapasitet på ca. 1.000 på knapt 13,5 tonn røykelaks, 0,7 tonn
og litt utenfor landets grenser. Ukentlig tonn. Hver av de tre flisefyrte ovnene har gravlaks og omtrent det samme med
produseres det gjerne 500 kilo, men en kapasitet på ett tonn per røyke. laksekarbo nader. Mellom januar og no
1.000 er mulig. Petter Aune og Drågen Mikals Laks AS i rogalandske Hjel vember mener Gro Sveen at det er mulig
Seafood i Bud har holdt det gående si meland har holdt det gående en stund å doble produksjonen. I dette størrelses
den 2013, og satser også på håndverks lenger enn Drågen og Sea Man, kom sjiktet har vi en god del selskaper. Vi set
kvalitet. I 2016 produserte selskapet ca. mer i mellomsjiktet volum messig og ter oss ikke fore å finne eller nevne alle,
40 tonn røykelaks. Drågen leverer til satser også på kvalitet, tørrsalting og men litt mindre røykelaksprodusenter er
Coop og Bunnpris i Møre og Romsdal, til tid. Årspro duksjonen er 100 tonn, med utvilsomt viktige lever andører av norsk
en del hoteller og restauranter, til Molde potensial for å øke med 3040 prosent i velsmak. Det er for så vidt også flere av
Fotballklubb og Skilandslaget samt til deler av året. Hovedmarkedet til familie avde lingene i Domstein Sjømat AS, gros
Arne Brimi og en del messer. Entusias bedriften er Rogaland, noe går til Oslo sistene i Lerøyfamilien, andre grossister
ten Aune gir seg ikke med det. — Vi må og resten av landet og seks prosent til og flere norske fiskebutikker. Ennå er det
nok minst produsere 80 tonn per år for å eksport. Mye blir solgt i gaveesker. mulig å peke på en blank laks i disken og
tjene penger. Kapasiteten i 2017 er 150 Svanøy Røykeri AS i Flora har kald få skåret ut det du måtte ønske. På en
tonn, sier Aune i Bud. røykt laks, ulike varianter av marinert travel tirsdag er det kanskje like greit at
Sea Man AS i Tønsberg var også ny kaldrøykt laks, gravlaks og laksekarbo jobben er gjort og du kan plukke raskt fra
på banen i 2013, da selskapet dro i land nader i sortimen tet. Bedriften på Svanøy fersk eller frysediskene.
Insula AS har i løpet av få år blitt en reell utfordrer til Lerøy Seafood Group som landsdekkende leverandør av sjømat til det norske markedet.
Røykt og gravet laks fra Lofotprodukt AS inngår selvsagt i sortimentet. (Foto: Lofotprodukt)
98 "Norsk Fiskerinæring" nr.2 - 2017