Page 93 - Norsk Fiskerinaering
P. 93

skelig 2016.  SMP Marine Produkter AS   Tabell 3: Alfabetisk liste over lakseforedlere i Norge med over 100 tonn
         litt lenger nord sitter også rolig i båten.     i året og hovedprodukter.
           — 2017 er ikke året for å investere i      1.  Austevoll Laksepakkeri AS    Prerigor filét.
         foredling av laks. Å bevare arbeidsplas­     2.  Bremnes  Seashore AS     Prerigor filet og loins.
         sene i lokalsamfunnet blir viktigst for oss      3.  Brødrene Karlsen AS    Filét.
         nå, sier Aslaug Rikstad Nøttveit i SMP      4.  Brødrene Remø AS          Røykelaks, noe gravlaks.
         Marine Produkter. De høye råstoffprisene      5.  Hofseth Syvde AS        Filet, frossen, ferdig varer.
         er utvilsomt utslagsgivende.               6.  Hofseth Aalesund AS        Fersk filet.
           — Vi ønsker et mer stabilt nivå. Jeg      7.  Innovamar/SalMar ASA      Filét. Porsjoner.
         er redd for at de høye prisene ødelegger      8.  Lerøy Aurora AS         Filét.++
         markedet, at forbrukerne finner alterna­     9.  Lerøy Fossen AS          Filet, røykt og marinert laks og ørret.
         tive produkter. Da ødelegger vi for oss     10.  Lerøy Midt AS            Filét. ++
         selv, sier Rikstad Nøttveit. Odd Kåre Sek­    11.  Lofotprodukt AS        Røyking, graving m.m.
         kingstad i Vågen Seafood AS bekrefter at     12.  Marine Harvest Eggesbønes    Filét.
         også de sliter med dyr fisk.              13.  Marine Harvest Herøy       Filét.
           — Selv om omsetningen økte med 20
         millioner kroner i fjor, ble bunnlinjen svek­    14.  Marine Harvest Ryfisk    Filét.
                                                   15.  Marine Harvest Ulvan
                                                                                   Filét.
         ket med en million. Prisbildet gjør det     16.  MaxMat AS                Røykt, gravet og i remser.
         også tøft for en del av våre kunder. Det     17.  Mikals Laks AS          Røykelaks og gravlaks.
         blir litt skjev fordeling; op pdretterne stik­    18.  Nordlaks Produkter AS    Filetprodukter.
         ker av med hele kaka, sier filetprodusent     19.  Norse Productions AS   Filét, porsjoner, prerigor, fryst og fersk.
         Sekking stad. Johnny Remø i røykelaks­    20.  Norsk Sjømat AS            Filét, porsjoner og røyking.
         eksperten Brødrene Remø AS forteller at     21.  Nova Sea  AS             Filét.
         alle nå høyner prisene til det reelle.     22.  Sea Man AS                Røykelaks
           — Det får bare bli redusert salg en     23.  Seafood Farmers of Norway AS   Fersk filet og røykelaks.
         periode. Flere kunder har falt ut, og enda     24.  SinkabergHansen AS    Filet.
         flere vil. Da detter råstoffprisen også, sier     25.  SMP Marine Produkter AS   Filét og porsjonsstykker.
         Remø. Hos Nils Williksen AS har pipen     26.  Sotra Fiskeindustri AS     Filét og røykelaks.
         en litt annen lyd. De har ikke hatt filet­    27.  Troll Salmon AS        Røykelaks.
         produksjon på en stund, men nå melder     28.  Vikenco AS                 Filét.
         Nils Martin Williksen at de skal starte opp     29.  Vågen Seafood AS     Filét
         igjen. Kapasiteten er 15­20 tonn per skift.



         Skjærer i egen fisk
         Det er så mange som skjærer i og gjør
         noe med laksen i Norge at det nesten er
         umulig å få oversikt. Filetering er uansett
         det første steget når vi snakker om fored­
         ling av laks. Svært ofte hører fileterings­
         linjene sammen med slaktelinja, eller
         står like ved. Dette muliggjør også et av
         fortrinnene innen norsk lakse foredling:
         prerigor filetering. De aller største lakse­
         selskapene foredler både ute og hjemme.
         Marine Harvest ASA foredler defini tivt
         ute, men har effektive filetlinjer både på
         Eggesbønes (50.000 tonn kapasitet), i
         Herøy (15.000 t.) og Ulvan (25.000 t.) og
         på Ryfisk (13.000 tonn).
           Lerøy Seafood Group ASA har ligget
         i front innen foredling og produktutvik­
         ling av laks på norsk grunn i et par tiår.
         Både Lerøy Aurora AS og Lerøy Midt
         AS har fileteringsanlegg. Lerøy Midt
         foredler i dag i Hestvika på Hitra, men
         konsernledelsen besluttet i fjor å samle
         slakteri og videreforedling på det nye
         industriom rådet på Jøsnøya. Hos Lerøy
         Fossen AS nærmere hovedbasen i
         Bergen er det noen år siden man la ned   Marine Harvest ASA er verdens desidert største produsent av atlantisk oppdrettslaks, og
         slaktelinjene. Den tradisjonsrike bedriften   sannsynligvis også det selskapet som foredler mest av den. Blant annet av handelspolitiske
         i Valestrandsfossen hører nå inn under   årsaker skjer mye av denne produksjonen i utlandet, ikke minst i Morpols enorme anlegg i
         foredlingsdivis jonen og er trolig landets   Polen. (Foto: HMS)



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 - 2017  93
   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98