Page 97 - Norsk Fiskerinaering
P. 97
Sotra Fiskeindustri AS holder til i disse
bygningene på Glesvær i Sotra kommune,
og produserte i fjor 4-5.000 tonn med
lakseprodukt er. Selskapet er leverandør
til COOP.
med tanke på å regulere lønnsnivået.
Siden er det investert 12 millioner kroner
for å øke kapasiteten og effektiviteten i
foredlingsvirksomheten.
— Vi går litt mot strømmen. Uansett
er det ingen som spiser laksen hel med
hode. Og med dagens teknologi betyr det
ikke så mye om foredlingen skjer i Polen
eller Norge. Utfordringen er at det blir
kortere hylletid på laks som er foredlet i
Norge, sier fabrikksjef Per Johnny Bøe i
Norse Productions, der man følgelig prø
ver å vri litt av volumet inn mot det nor
ske markedet. Varene er i stor grad filet,
mye fryst og i vakuum og en del prerigor. grossister og norske røykerier. Det meste og røykelaks i enden av produksjons
I fjor lagde Norse Production 4.000 tonn går i ferskmarkedet, forteller daglig leder linjen. — Vi foredler 1516.000 tonn
ferdigvare. Kapasiteten er 6.000 tonn. Odd Kåre Sekkingstad, og fortsetter: — råstoff i året, forteller Jarle Myking. Mye
SMP Marine Produkter i Bøvågen Produksjonen er veldig ordrebasert. Vi pakkes for butikk og noe som egen
på Radøy nordvest for Bergen foredler får ofte bestilling samme dagen som vi merkevare.
både laks og ørret. Selskapet produserer produser er. På en god uke lager vi 30 Med Norsk Sjømat har vi beveget oss
fersk og fros sen filet og porsjonsstykker, tonn med filet, men det er ikke alltid vi inn i røykesegmentet. Vi har også nevnt
inklusive ulike typer loins. Kapa siteten klarer å utnytte kapasiteten. Lerøy Fossen lenger opp, og dermed
er på 3.500 tonn produktvekt per år, og i er to av de største unnagjort. Insula
2016 lå man tett oppunder. Lakseproduk AS er også en betydelig aktør, selv om
tene fra Bøvågen går til Europa, Asia og røyking av laksefisk bare står for litt av
resten av verden og litt til Norge. Gjør det meste aktiviteten. Siden etablerin gen i 2015 og
Vågen Seafood rundet 20 år i fjor, en Norsk Sjømat AS på Stranda har i mange oppkjøp er Kvervakontrollerte
liten fabrikk som produser er lakse og mange år vært en av våre aller største Insula AS med datterbedrifter blitt en
ørretfilet. rendyrkede foredlingsbedrifter. Det er av landets viktigste grupperinger innen
— Vi selger stort sett på innlandet, til både fersk og frossent, filet, porsjoner foredling. I Norge gjelder dette først og
fremst Lofotprodukt AS og MaxMat AS,
der det både røkes og graves laks og
ørret. Insula oppgir en produksjon på
ca. 1.500 tonn produktvekt per år over i
alt fire produksjonslinjer. Insula AS har
foredling av røkt og gravet laks i Lofot
produkt og MaxMat. MaxMat oppgir selv
drøye 800 tonn røyket og gravet laks og
110 tonn laks i remser. Resten kommer
i hovedsak fra Lofotprodukt. Fiskcentra
len AS i Oslo kjøper hel fisk og filet, men
skjærer litt i laksen til Rema.
Brødrene Remø på Sunnmøre lever
av røykelaks, dvs. filetsider til hoteller og
restauranter nasjonalt og internasjonalt
og mindre forbrukerpakninger.
— Vi selger mye i Norge, og enda
mer går til eksport, sier Johnny Remø.
Det graves også, men variasjonen be
står først og fremst i ulike typer røyke
produkter og kvaliteter. Alt er tørrsaltet,
og ovnene fyres opp med spesialblandet
spon av bøk og einer. Brødrene Remø
produserer årlig 1.500 tonn røykt ferdig
vare under eget merke og har vunnet
Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) har i mange år ar rangert NM i røykt og gravet flere priser for produktene. Selskapet
laks. Interessen for å delta er stor, og prisvinnerne vet å bruke NM-tittelen i markedsføringen. har nettopp investert ca. 10 millioner i
Her er juryen i sving under NM i 2013. fire nye røykeovner.
"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2017 97