Page 92 - Norsk Fiskerinaering
P. 92

Skyhøye råvarepriser gjør det veldig
             vanskelig å tjene penger på foredlede
        lakseprodukter. Oppdretterne stikker av med
          hele fort jenesten. De som skjærer i laksen
        føler det omtrent som på denne noe spesielle
                         varianten av «Skrik».



       markedet, på alt fra sushibrett til røy­
       kelakssmørbrød. Likevel er det utvilsomt
       utenfor landets grenser det gjøres mest
       med den norske laksen. Selv om vi
       legger både filetsider, porsjonspakker,
       røykelaks, røyket ørret og andre varianter
       av bearbeidet lakse fisk oppå hverandre,
       kan det ikke måle seg med den totale
       ekspor ten av hel laks på nær 50 milliar­
       der kroner. Tabell 1 viser net topp dette.
       Fersk og fryst filet er bare en liten del av
       bildet. De andre foredlingsvariantene er
       knapt synlige.



       Pinefulle priser
       Verken hjemme eller ute spises laksen
       hel ved bordet. Det er ønske om og
       vilje til å gjøre mer med denne fisken i
       Norge, men med dagens priser er det rett
       og slett ikke lønnsomt. Da vi prøvde å
       skaffe oversikt over norsk lakseforedling,
       oppdaget vi at flere tidligere produsen­
       ter hadde lagt filetknivene på hylla eller
       på is. Det gjelder f.eks. Rex Star AS til
       Sjøtroll Havbruk og Pure Norwegian
       Seafood AS på Averøy. Det gjelder for så
       vidt også Cermaq i Nordland, men der er
       planen å gå i gang med fore dling i den
       nye fabrikken man skal bygge. Spør vi
       Sotra Fiskein dustri AS om selskapet vil
       investere i 2017, viser ledelsen til et van­





       Tabell 1: Eksporten av bearbeidet laks i tonn produktvekt, 2006-2016. Kilde: Norges sjømatråd
                             2006    2007   2008    2009   2010    2011    2012   2013    2014   2015    2016
       Fersk filet    :     27.603   35.288   33.201   57.113   66.928   55.200   66.765   69.205   77.014   81.036   83.346
       Fryst filet    :     18.010   15.737   14.781   28.715   33.509   33.658   36.983   35.529   40.562   38.053   37.396
       Røykelaks      :      2.332  2.502   2.284  1.885   2.181   2.062  1.942   1.956  2.190   2.188   1.956
       Gravet laks    :       236     136    111     132    135      82     81     107      79     60      44
       Hermetisk laks  :       43     886    736      10      5       3      2       2      3       6       9
       Annen bearbeidet  :    129     707   1.042    274    290     310     283    215     256    180     186
       Sum prod.vekt   :    48.117   55.256   52.155   88.129  103.048   91.315  106.056  107.014  120.104  121.523  122.937
       Sum rundvekt   :     74.624   83.691   86.907  137.788  161.300  141.776  165.593  166.660  186.939   189.111  191.406
       % av totaleksport  :  13,1%  11,9%  12,0%   16,5%  17,5%   14,7%   14,6%  15,2%   16,3%  15,9%   17,0%

       Tabell 2: Eksporten av bearbeidet ørret i tonn produktvekt, 2006-2016. Kilde: Norges sjømatråd
                             2006    2007   2008    2009   2010    2011    2012   2013    2014   2015    2016
       Fersk filet    :       740     436    546   1.059    342     206     568    329     203   1.061   3.126
       Fryst filet    :       410     706   1.308   1.257   686     544     687    831     775   1.354   2.117
       Sum prod.vekt  :      1.140  1.142   1.854  2.316   1.028    750   1.255   1.160    978   2.415   5.243
       Sum rundvekt   :      1.763  1.866   3.121  3.736   1.680   1.255  2.151   1.981  1.924   4.135   8.815
       % av totalt    :      3,8%    3,2%   3,5%    5,1%   3,6%    2,8%    3,9%   3,0%    3,2%   6,5%   10,7%



       92   "Norsk Fiskerinæring"  nr.2 - 2017
   87   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97