Page 92 - Norsk Fiskerinaering
P. 92
Skyhøye råvarepriser gjør det veldig
vanskelig å tjene penger på foredlede
lakseprodukter. Oppdretterne stikker av med
hele fort jenesten. De som skjærer i laksen
føler det omtrent som på denne noe spesielle
varianten av «Skrik».
markedet, på alt fra sushibrett til røy
kelakssmørbrød. Likevel er det utvilsomt
utenfor landets grenser det gjøres mest
med den norske laksen. Selv om vi
legger både filetsider, porsjonspakker,
røykelaks, røyket ørret og andre varianter
av bearbeidet lakse fisk oppå hverandre,
kan det ikke måle seg med den totale
ekspor ten av hel laks på nær 50 milliar
der kroner. Tabell 1 viser net topp dette.
Fersk og fryst filet er bare en liten del av
bildet. De andre foredlingsvariantene er
knapt synlige.
Pinefulle priser
Verken hjemme eller ute spises laksen
hel ved bordet. Det er ønske om og
vilje til å gjøre mer med denne fisken i
Norge, men med dagens priser er det rett
og slett ikke lønnsomt. Da vi prøvde å
skaffe oversikt over norsk lakseforedling,
oppdaget vi at flere tidligere produsen
ter hadde lagt filetknivene på hylla eller
på is. Det gjelder f.eks. Rex Star AS til
Sjøtroll Havbruk og Pure Norwegian
Seafood AS på Averøy. Det gjelder for så
vidt også Cermaq i Nordland, men der er
planen å gå i gang med fore dling i den
nye fabrikken man skal bygge. Spør vi
Sotra Fiskein dustri AS om selskapet vil
investere i 2017, viser ledelsen til et van
Tabell 1: Eksporten av bearbeidet laks i tonn produktvekt, 2006-2016. Kilde: Norges sjømatråd
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Fersk filet : 27.603 35.288 33.201 57.113 66.928 55.200 66.765 69.205 77.014 81.036 83.346
Fryst filet : 18.010 15.737 14.781 28.715 33.509 33.658 36.983 35.529 40.562 38.053 37.396
Røykelaks : 2.332 2.502 2.284 1.885 2.181 2.062 1.942 1.956 2.190 2.188 1.956
Gravet laks : 236 136 111 132 135 82 81 107 79 60 44
Hermetisk laks : 43 886 736 10 5 3 2 2 3 6 9
Annen bearbeidet : 129 707 1.042 274 290 310 283 215 256 180 186
Sum prod.vekt : 48.117 55.256 52.155 88.129 103.048 91.315 106.056 107.014 120.104 121.523 122.937
Sum rundvekt : 74.624 83.691 86.907 137.788 161.300 141.776 165.593 166.660 186.939 189.111 191.406
% av totaleksport : 13,1% 11,9% 12,0% 16,5% 17,5% 14,7% 14,6% 15,2% 16,3% 15,9% 17,0%
Tabell 2: Eksporten av bearbeidet ørret i tonn produktvekt, 2006-2016. Kilde: Norges sjømatråd
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Fersk filet : 740 436 546 1.059 342 206 568 329 203 1.061 3.126
Fryst filet : 410 706 1.308 1.257 686 544 687 831 775 1.354 2.117
Sum prod.vekt : 1.140 1.142 1.854 2.316 1.028 750 1.255 1.160 978 2.415 5.243
Sum rundvekt : 1.763 1.866 3.121 3.736 1.680 1.255 2.151 1.981 1.924 4.135 8.815
% av totalt : 3,8% 3,2% 3,5% 5,1% 3,6% 2,8% 3,9% 3,0% 3,2% 6,5% 10,7%
92 "Norsk Fiskerinæring" nr.2 - 2017