Page 94 - Norsk Fiskerinaering
P. 94

I 2013 åpnet Sjømathuset på Kalbakken i
                                                                               Oslo. Her produserer Lerøy-konsernet mye
                                                                               av den sushien selskapet selger til Norges-
                                                                               Gruppen. (Foto: Therese Tande)




                                                                               har Salma blitt populært, men de siste
                                                                               årene har man også satset i Frankrike.
                                                                               I 2016 produserte man ca. 4.000 tonn
                                                                               ferdigvare, prerigor filet og loins på
                                                                               Bremnes.
                                                                                 Salmars Innovamar AS på Frøya
                                                                               omfatter et av de norske foredling­
                                                                               sanleggene med størst kapasitet og
                                                                               automatiseringsgrad. Salmar er også
                                                                               majoritetsaksjonær i Vikenco AS som har
                                                                               avdeling for slak teri og filetering på Aukra
                                                                               og bra aktivitet på filet og filet produkter.
                                                                               Vi har ikke fått opplyst nye foredlingstall
                                                                               fra Sal mar, men i 2015 ble det produsert
                                                                               22.100 tonn filet, 6.000 tonn porsjoner
                                                                               og 3.800 tonn biprodukter i Salmar­
                                                                               systemet. Det innebar en volumøkning
       største produsent av røykt laks og ørret.   butikker. Ikke minst sushi står sentralt,   fra året før.
       Lerøy Fossen oppgir en kapasitet på   og i 2015 var ambisjonen 15 millioner   SinkabergHansen AS i Nærøy og
       12.000­15.000 tonn råvare, sløyd vekt.   sushibiter fra Sjømathuset. Det volumet   Namdalen profilerer seg med å følge
       Ellers snakker ikke ledelsen mye om ver­  har neppe dalt. I februar lanserte Lerøy   produktet fra smolt til filet. I all hovedsak
       ken kapasitet eller produksjon. Selskapet   sushi­utfordreren Poke: marinert rå fisk   produseres filet for Lerøys fabrikker. I
       har flere avtaler med uavhengige fored­  med råkostsalat, byggryn eller quinoa og   2016 ble det produsert tett oppunder
       lingsbedrifter.  I 2013 åpnet Sjømathuset   soyasaus.                   5.000 tonn. SinkabergHansen har en
       AS, et samarbeid med NorgesGruppen    Hos Bremnes Seashore AS slaktes og   prerigor og en postrigor linje. Kapasiteten
       på Kalbakken i Oslo. Ambisjonen var å   foredles egen fisk, og virk somheten leve­  for prerigor er 22­25 fisk i minuttet. Disse
       etablere et topp moderne prosesserings­   rer det mest profilerte lakseproduktet de   leveres bulk­vakuumpakket og utgjør
       og distribusjonsanlegg for fersk sjømat   siste årene, den blodferske, finpakkede   hovedmengden. Noe blir post­rigor fryst
       rettet mot NorgesGruppens dagligvare­  loinsen Salma. Særlig i hjemme markedet   som porsjoner.











































       94   "Norsk Fiskerinæring"  nr.2 - 2017
   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99