Page 93 - Norsk Fiskerinaering
P. 93

To av tre sild som landes i Norge havner under kniven eller i en salt­ eller eddiklake. I fjor eksporterte vi sildefilet og salt sild for nesten 2
         milliarder kroner. Det utgjorde 65 prosent av den totale eksportverdien av sild.



         tallene i 2011 er de ikke alene   innen landsomsetningen. Nå   Foruten fersk rund og rund-  dikbehandlet sild. Innenlands-
         om det. At førstehåndsverdien   hører det med til historien at   fryst sild, eksporterte vi   konsumet av sild i 2016 var
         dette året utgjør hele 96,5   vi «bare» eksporterte 110.000   96.000 tonn fryst sildefilet og   rundt 170 millioner kroner. Av
         prosent av omsetningsver-  tonn fersk eller fryst rund sild.   sildelapper, 5.980 tonn saltet   dette sto sild landet i Norge
         dien, virker rart. Men tallene   To av tre sild havet altså i en   sildefilet, 2.500 tonn krydder-  for ca. 55 prosent. Resten var
         stemmer, og forklaringen   filetmaskin eller ble saltet.   saltet sild og 8.700 tonn ed-  import.
         er sannsynligvis todelt. For
         det første økte lagerbehold-
         ningen av makrell med ca.
         30.000 tonn. Dernest var det
         et kraftig prisfall på makrellen
         gjennom året. Mange kjøpte
         inn dyrt og måtte selge billig.
         Dermed dekket ikke salgs-
         verdien i andrehånd mer enn
         såvidt verdien på førstehånd.



         Sild
         Situasjonen er heldigvis noe
         bedre for silda.
           I fjor ble det landet 329.000
         tonn nvg-sild og nordsjøsild
         i Norge til en samlet første-
         håndverdi av 2,6 milliarder
         kroner. Som vi ser av tabell
         1 utgjorde netto eksportverdi
         og innenlands omsetning
         ganske nøyaktig 3,0 mil-
         liarder kroner. Verdien på
         førstehånd utgjorde følgelig   Forbruket av makrell i Norge har økt jevnt og trutt i mange år. Særlig makrell i tomat er populær spise.
         87,2 prosent av eksport- og   Men det aller meste av boksene blir produsert i utlandet. Selv Stabburet har flyttet ut.



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 4 - 2017  93
   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98