Page 93 - Norsk Fiskerinaering
P. 93
To av tre sild som landes i Norge havner under kniven eller i en salt eller eddiklake. I fjor eksporterte vi sildefilet og salt sild for nesten 2
milliarder kroner. Det utgjorde 65 prosent av den totale eksportverdien av sild.
tallene i 2011 er de ikke alene innen landsomsetningen. Nå Foruten fersk rund og rund- dikbehandlet sild. Innenlands-
om det. At førstehåndsverdien hører det med til historien at fryst sild, eksporterte vi konsumet av sild i 2016 var
dette året utgjør hele 96,5 vi «bare» eksporterte 110.000 96.000 tonn fryst sildefilet og rundt 170 millioner kroner. Av
prosent av omsetningsver- tonn fersk eller fryst rund sild. sildelapper, 5.980 tonn saltet dette sto sild landet i Norge
dien, virker rart. Men tallene To av tre sild havet altså i en sildefilet, 2.500 tonn krydder- for ca. 55 prosent. Resten var
stemmer, og forklaringen filetmaskin eller ble saltet. saltet sild og 8.700 tonn ed- import.
er sannsynligvis todelt. For
det første økte lagerbehold-
ningen av makrell med ca.
30.000 tonn. Dernest var det
et kraftig prisfall på makrellen
gjennom året. Mange kjøpte
inn dyrt og måtte selge billig.
Dermed dekket ikke salgs-
verdien i andrehånd mer enn
såvidt verdien på førstehånd.
Sild
Situasjonen er heldigvis noe
bedre for silda.
I fjor ble det landet 329.000
tonn nvg-sild og nordsjøsild
i Norge til en samlet første-
håndverdi av 2,6 milliarder
kroner. Som vi ser av tabell
1 utgjorde netto eksportverdi
og innenlands omsetning
ganske nøyaktig 3,0 mil-
liarder kroner. Verdien på
førstehånd utgjorde følgelig Forbruket av makrell i Norge har økt jevnt og trutt i mange år. Særlig makrell i tomat er populær spise.
87,2 prosent av eksport- og Men det aller meste av boksene blir produsert i utlandet. Selv Stabburet har flyttet ut.
"Norsk Fiskerinæring" nr. 4 - 2017 93