Page 95 - Norsk Fiskerinaering
P. 95

Mesopelagisk fisk:

          Highway to Heaven?








                                                                                 av Dag Standal, Svein Helge Gjøsund og
                                                                                 Eduardo Grimaldo i SINTEF Ocean ­­ her
                                                                                 linet opp fra venstre.


















                                                                                 Norge kan stå overfor et nytt
                                                                                 havfiske-eventyr og en ny bio-
                                                                                 marin industri. Samtidig er det
                                                                                 knyttet utfordringer både til
                                                                                 forvaltn ing, fangst og prosesse-
                                                                                 ring. SINTEF Ocean har deltatt
                                                                                 på kommer sielle tokt for fangst
                                                                                 og prosessering av mesopelagisk
                                                                                 fisk. I denne artikkelen tar vi
                                                                                 for oss noen relevante saksfelt
                                                                                 for å kommersialisere mesope-
                                                                                 lagisk fisk.

                                                                                 Fra næring og forvaltning er det stor
                                                                                 interesse for å utnytte mesopelagisk fisk.
                                                                                 Fisket flyttes nedover i økosystemet, noe
                                                                                 som gir tilgang på store ressurser som
                                                                                 ikke er kvoteregulert. I regjeringens nylig
                                                                                 framlagte havromstrategi (HAV21), er
                                                                                 det et uttalt mål å øke verdiene fra havet
                                                                                 på en bærekraftig måte. For Norge som
                                                                                 havnasjon handler dette om å ta aktivt
                                                                                 del i utviklin gen av et nytt og bærekraftig
                                                                                 fiskeri, og sikre Norge rettmessige kvote-
                                                                                 andeler under et fremtidig forvaltningsre-
                                                                                 gime for mesopela gisk fisk. Det antas at
                                                                                 fisket kan foregå både i norsk økonomisk
                                                                                 sone (NØS) og internasjonalt farvann.
                                                                                   Mesopelagisk fisk kan representere en



                                                                                 Ingen vet hvor mye som finnes av
                                                                                 mesopelagisk fisk, men forskerne snakker om
                                                                                 kanskje ti milliarder tonn. Det er altså nok
                                                                                 å ta av, om man først finner ut hvordan det
                                                                                 kan gjøres. Fisken skal neppe til konsum, så
                                                                                 et lite bad i ny og ned skader ikke! (Foto: Leif
                                                                                 Grimsmo, SINTEF Ocean)



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 4 - 2017  95
   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100