Page 92 - Norsk Fiskerinaering
P. 92
og av tilberedt og konservert
makrell bare 40 tonn. Som vi
Figur 1: Første- og andrehåndsomsetningen av sild og makrell til konsum
Mill.kr ser av tabell 1 var den totale
i millioner kroner, 2006-2016.
9000 eksportverdien av makrell tett
på 4,1 milliarder kroner, hvor-
8000
av filet og andre bearbeidede
7000 produkter bare utgjorde 152
millioner, eller 3,7 prosent.
6000 Differansen mellom første-
håndsverdien og eksportver-
5000
dien var ganske nøyaktig 557
4000 millioner kroner. I tillegg kom-
mer ver dien av den inneland-
3000
ske omsetningen av makrell
fratrukket impor ten. Denne er
2000
vanskelig å beregne. Det aller
1000 meste av boksmakrel len i
Norge blir produsert i utlan-
0
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 det, og kommer som import.
Av den totale innenlandsom-
Andrehåndsomsetningen Førstehåndsomsetningen
setningen av makrell i 2016
på 650-700 millioner kroner
vil vi tippe at rundt 90 prosent
var import. I så fall utgjorde
arder kroner, eller i underkant mistanke om at verdiskapin- over 1 milliard kroner. Ifølge det innelandske konsumet
av 1,5 milliarder kroner per gen er minst like høy hos våre eksportstatistikken fra Norges av makrell basert på norsk
år. Av dette var 9,0 milliarder konkurrenter. Sjømatråd ekspor terte Norge produksjon rundt 65 millioner
fra omsetning av sild, 6,9 i 2016 vel 302.000 tonn rund- kroner, og den totale omset-
milliarder fra makrell. I snitt fryst makrell og litt over 1.000 ningsverdien for de 317.000
tilførte altså fiskeindustrien tonn rund, fersk makrell. tonnene med makrell som ble
silda en verdiøkning på 1,32 Makrell Av det totale råstoffkvantu landet i Norge i fjor litt over
kroner per kilo og makrellen Til slutt litt mer konkret om met i 2016 gikk nesten 96 4,1 milliarder kroner. Første-
en verdiøkning på 2,40 kro- de to artene i året som gikk. I prosent ubearbeidet og urørt håndsverdien sto med andre
ner. Hvorvidt Norge kan være 2016 ble det landet 317.000 av mennes kehender ut av ord for tett på 85 prosent av
fornøyd med konsumanven- tonn makrell i Norge til en landet. Bearbeidingen på land omsetningsverdien i andre
delsen og verdiskapingen på første håndsverdi av vel 3,5 var minimal. hånd.
land av våre enorme silde- og milliarder kroner. Av dette Eksporten av fersk og fryst I tabell 1 er denne andelen
makre llressurser overlater vi sto utenlandske fartøyer for makrellfilet i 2016 var hen- utregnet for hvert år siden
til andre å vurdere. Vi har en 107.000 tonn til en verdi av litt holdsvis 259 og 5.840 tonn, 2006. Om noen stusser over
Tabell 1: Første- og andrehåndsverdien for sild og makrell i mill. kroner. Gjelder kun for sild og makrell landet i
Norge til konsum. Hvert år er det korrigert for importen av sild- og makrellprodukter.
Sild Makrell
Førstehånd Andrehånd %-andel Førstehånd Andrehånd %-andel
Innland Eksport Innland Eksport
2016: 2.614 57 2.938 87,3% 3.509 65 4.066 84,9%
2015: 1.876 57 2.269 80,7% 3.214 62 3.827 82,6%
2014: 1.833 55 2.585 69,4% 3.209 67 4.083 77,3%
2013: 2.516 55 3.011 82,1% 2.087 72 2.874 70,8%
2012: 3.591 54 4.033 87,9% 2.134 69 2.953 70,4%
2011: 3.395 50 4.128 81,3% 3.407 66 3.463 96,5%
2010: 2.633 51 3.593 72,3% 2.268 74 2.975 74,4%
2009: 2.502 52 3.852 64,1% 1.626 76 2.138 73,4%
2008: 2.586 52 3.549 71,8% 1.810 70 2.217 79,1%
2007: 1.894 55 3.038 61,2% 1.347 80 1.767 72,9%
2006: 1.971 53 2.720 71,1% 1.342 76 1.639 78,3%
Snitt : 2.485 54 3.247 75,3% 2.359 71 2.909 79,2%
Prosentandelene viser hvor stor andel førstehåndsverdien utgjør av den totale omsetningsverdien hjemme og ute av de fer-
dige produktene, og sier noe om hvor mye silda og makrellen blir bearbeidet i Norge.
92 "Norsk Fiskerinæring" nr.4 - 2017