Page 91 - Norsk Fiskerinaering
P. 91

Rett i en pappeske og inn på frysa. Det er i prinsippet konseptet for pelagisk konsumproduksjon av makrell i Norge. Mye av silda går også urørt
         av kniver og menneskehender ut av landet. Av nesten 10 millioner tonn sild og makrell landet i Norge siden 2006 har over seks millioner tonn
         blitt eksportert rund.

         Det meste omsettes rund!






         Hvert år landes mellom to og tre millioner tonn       og makrell er jo alt for små —   som fersk eller fryst filet.
         fisk og skalldyr i Norge. Brorparten av dette er      sett med norske øyne.      Noen titusen tonn blir også
         pelagisk fisk, og med sild og makrell som to av de      Det vi har gjort på land   hvert år eksportert saltet eller
         viktigste artene. Målsettingen, både for næringen     med all denne fisken er ikke   på annen måte konservert og
                                                               like impo nerende. Det aller
                                                                                          tilberedt.
         og politikerne, er å skape størst mulig aktivitet     meste har nemlig blitt sendt   Sammenligner vi første-
         og verdiskaping på land av all denne fisken. Med      rundfryst ut av landet i 25   håndsverdien med omset-
         dagens skyhøye norske kostnadsnivå og handels-        kilos pappesker — urørt av   ningsverdien, altså summen
         politiske utfordringer i mange markeder, er ikke      menneskehender. Av 2,9     av eksport og innenlandsk
                                                                                          omsetning, får vi et bilde
                                                               millioner tonn makrell har
         det så lett. I denne artikkelen ser vi nærmere på     over 2,6 forlatt Norge uten å   av hvor mye fiskeindustrien
         konsumanvendelsen av sild og makrell. Det meste       være i nærheten av en kniv.   tilfører råstoffet av verdi. Det
         av denne fisken går rund og uberørt av mennes-        92 prosent av makrellen    fremgår både av figur 1 og
         kehender ut av landet. Ver diskapingen på land er     er eksportert rund — med   tabell 1. Summerer vi tallene
         ikke så mye å skryte av.                              hoder, innvoller og det hele.   for innenlands omsetning og
                                                               De fleste forsøk på å tjene
                                                                                          eksport i tabell 1, ble det fra
                                                               penger på filetering, salting   2006 til 2011 omsatt sild og
         Siden 2006 har det vært    norske og utenlandske fiskere   eller hermetisering av makrell   makrell til konsum for 69,1
         landet sild og makrell til   i snitt per år landet 882.000   i Norge har mislykkes.  milliarder kroner. Første-
         konsumanven delse i Norge   tonn sild og makrell til kon-  Fullt så ille er det ikke med   håndsverdien var som nevnt
         for en førstehåndsverdi av   sum.                     silda. Men også her går mye   53,2 milliarder. «Verdiskapin-
         53,2 milliarder kroner. I alt   Det er imponerende mye   fisk rund ut av landet — fra   gen» på land — her regnet
         snakker vi om 9,7 millioner   fisk, selv om norske fiskere   2006 til 2016 hele 3,2 mil-  som differansen mellom
         tonn — 6,8 millioner tonn sild   selvsagt skulle ønske at kvan-  lioner tonn. Det utgjorde 46   førstehåndsverdi og omset-
         og 2,9 millioner tonn makrell.   tumet var enda høyere. De   prosent av all sild landet til   ningsverdi på andrehånd,
         De siste 11 årene har altså   norske kvoteande lene på sild   konsum. Resten gikk primært   beløp seg altså til 15,9 milli-



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 4 - 2017  91
   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95   96