Page 91 - Norsk Fiskerinaering
P. 91
Rett i en pappeske og inn på frysa. Det er i prinsippet konseptet for pelagisk konsumproduksjon av makrell i Norge. Mye av silda går også urørt
av kniver og menneskehender ut av landet. Av nesten 10 millioner tonn sild og makrell landet i Norge siden 2006 har over seks millioner tonn
blitt eksportert rund.
Det meste omsettes rund!
Hvert år landes mellom to og tre millioner tonn og makrell er jo alt for små — som fersk eller fryst filet.
fisk og skalldyr i Norge. Brorparten av dette er sett med norske øyne. Noen titusen tonn blir også
pelagisk fisk, og med sild og makrell som to av de Det vi har gjort på land hvert år eksportert saltet eller
viktigste artene. Målsettingen, både for næringen med all denne fisken er ikke på annen måte konservert og
like impo nerende. Det aller
tilberedt.
og politikerne, er å skape størst mulig aktivitet meste har nemlig blitt sendt Sammenligner vi første-
og verdiskaping på land av all denne fisken. Med rundfryst ut av landet i 25 håndsverdien med omset-
dagens skyhøye norske kostnadsnivå og handels- kilos pappesker — urørt av ningsverdien, altså summen
politiske utfordringer i mange markeder, er ikke menneskehender. Av 2,9 av eksport og innenlandsk
omsetning, får vi et bilde
millioner tonn makrell har
det så lett. I denne artikkelen ser vi nærmere på over 2,6 forlatt Norge uten å av hvor mye fiskeindustrien
konsumanvendelsen av sild og makrell. Det meste være i nærheten av en kniv. tilfører råstoffet av verdi. Det
av denne fisken går rund og uberørt av mennes- 92 prosent av makrellen fremgår både av figur 1 og
kehender ut av landet. Ver diskapingen på land er er eksportert rund — med tabell 1. Summerer vi tallene
ikke så mye å skryte av. hoder, innvoller og det hele. for innenlands omsetning og
De fleste forsøk på å tjene
eksport i tabell 1, ble det fra
penger på filetering, salting 2006 til 2011 omsatt sild og
Siden 2006 har det vært norske og utenlandske fiskere eller hermetisering av makrell makrell til konsum for 69,1
landet sild og makrell til i snitt per år landet 882.000 i Norge har mislykkes. milliarder kroner. Første-
konsumanven delse i Norge tonn sild og makrell til kon- Fullt så ille er det ikke med håndsverdien var som nevnt
for en førstehåndsverdi av sum. silda. Men også her går mye 53,2 milliarder. «Verdiskapin-
53,2 milliarder kroner. I alt Det er imponerende mye fisk rund ut av landet — fra gen» på land — her regnet
snakker vi om 9,7 millioner fisk, selv om norske fiskere 2006 til 2016 hele 3,2 mil- som differansen mellom
tonn — 6,8 millioner tonn sild selvsagt skulle ønske at kvan- lioner tonn. Det utgjorde 46 førstehåndsverdi og omset-
og 2,9 millioner tonn makrell. tumet var enda høyere. De prosent av all sild landet til ningsverdi på andrehånd,
De siste 11 årene har altså norske kvoteande lene på sild konsum. Resten gikk primært beløp seg altså til 15,9 milli-
"Norsk Fiskerinæring" nr. 4 - 2017 91