Page 89 - Norsk Fiskerinaering
P. 89
Vi er ikke helt sikker på hvor
fisken kommer fra, men tror det
er fra Olav E. Fiskerstrand AS på
Sunnmøre. Vi er i Kongo Brazza-
ville litt sør for Nigeria — et
land på størrelse med Norge og
med ca. 30 millioner innbyggere.
I fjor solgte vi over 7.300 tonn
klippfisk til Kongo Brazzaville.
eksisterende markeder. Og
vi jobber med nye markeder,
fortsetter Kostveit, som blant
annet har registrert at en
god del fisk nå tar veien inn i
Niger ia via Benin og Ghana.
På samme måte kan det gå
klippfisk fra Kongo Brazzaville
over Kongo og inn i Kongo
Kinshasha, som er rammet av
upolitisk uro. Noen ville kunne
mene at de nærværende
utfordringene i regionen er
argumenter for ikke å satse.
Kostveit ser det ikke slik.
— Dette er land som
fisk i Egypt. Også i SørAfrika frem pelagisk fisk til Nigeria veldig dårlig tilgang på hard har vært viktige for norske
har vi også gjort en liten og klippfisk til Angola og de to valuta. Dermed blir det van- eksportører over lang tid. Så
analyse. Skal vi gjøre mer, Kongoene som tradisjonelle skelig å betale for importerte er det viktig å få løst opp i
må markedsgruppene melde markeder. De siste årene har varer, sier Kostveit, som me- flokene samtidig som man
ønske om at vi satser der. man altså opplevd tilbakeslag ner dette styrker viktigheten tenker nytt.
Nå rettes oppmerksomheten i flere. av å være til stede og jobbe i — Hva ser du på som
mot Sentral- og Vest-Afrika, — Disse landene har vært disse markedene. nytt?
sier Ingelill Jacobsen. Disse avhengige av oljeindustrien. — Vi jobber blant annet — Folk spiser tørrfisk i
to afrikanske regionene er Når olje prisen, og for Nigerias med sentralbanken i Nigeria Nigerias naboland, Kamerun.
større enn Europa i areal og vedkommende også volumet for å se om det likevel er Også Ghana og Burkina Faso
omfatter 27 land. Sant å si har har falt, betyr det at man har mulig å skaffe hardvaluta i har spist tørrfisk før, så det
Sjømatrådet valgt å konsen-
trere seg om ti av dem.
— Vi retter oppmerksom-
heten mot kyststatene fra
Angola til Elfenbenskysten,
forteller Trond Kostveit, som
har vært i stil lingen som
prosjektansvarlig for denne
satsingen i ett år, med base i
nigerianske Lagos.
— Vi har eksportert tørrfisk
til Nigeria siden 1890-årene
og har lange tradisjoner i
regionen, men vet egentlig
lite om disse markedene, sier
Kostveit. I tillegg trekker han
Dette er ganske sikkert første og
siste gang denne tørrfiskselgeren
i Nigeria snakker med
en norsk toppolitiker.
Nylig var statssekre tær
Ronny Berg i Nærings- og
fiskeridepartementet på besøk i
dette viktige markedet for norsk
sjømat og i særdeleshet tørrfisk..
"Norsk Fiskerinæring" nr. 4 - 2017 89