Page 87 - Norsk Fiskerinaering
P. 87
både i restauranter og super- I Norge hadde Mattilsynets folk
markeder, sier Steenslid. Filip- fått hjerteinfarkt. I India, og
pinene er et frossenmarked mange andre land, er man ikke
der Norge har vansker med å fullt så nøye på det. Som regel
fremme de komparative for- tilsier verken salgsvolum eller
kundenes betalingsevne at det
delene man gjør seg nytte av ligger norsk fisk på diskene.
i andre land, men norsk laks
foretrekkes ofte dersom prisen
er konkurransedyktig.
— Thailand er et veldig bruke laksen i mer kjente og
interessant marked, med hjemlige retter.
en svært sterk utvikling de — Hva med Myanmar
siste årene, spesielt på fersk. med sine rundt 55 millio-
Tradisjonelt har mye gått til ner innbyggere? Der har jo
videreforedlingsindustrien, Norge lettet på handelsres-
som blant annet har produ sert triksjonene.
frossenvarebaserte sushi- — Det er et marked vi har
toppinger for Japan. Nå er forhåpninger til, men fore-
dette snudd. Importen av fersk løpig et fattig marked med
laks har tiltatt, på samme måte dårlig infrastruktur. I dag
som laksekonsumet i land. kan vi kanskje snakke om ho-
Dette henger igjen sammen vedstaden Yangoon som et solgt som japanske produkter som prosjektleder for India i
med sushi og sashimi, forteller marked, men ikke landet som i japansk format. fjor. Med et innbyggertall over
Steenslid. Han kan opplyse at helhet. Myanmar har dessu- — Ellers kan det være åpning 1,3 milliarder, verdens fjerde
Bangkok er den byen utenom ten et utfordrende regelverk for mer eksklusive produkter i største økonomi og flere av
Japan med størst konsentra- for ferske produkter. Vi hører nisjemarkeder. Her i regionen verdens største byer gir en
sjon av japanske restau ranter. blant annet om kokker i Yan- er sjømat eksklusivt, og det er India-satsing mening. Sam-
I Sørøst-Asia er minst 50 pro- goon som kjører til Bangkok konsumenter som er villige til tidig ligger India under land
sent av råkonsumet laks, og for å ta med seg råvarer i å betale for det. som Bahrain, Kirgisistan og
norske markedsandeler ligger bagasjen hjem. Studiet vi Usbekistan på Asia-tabellen.
på 70-90 prosent av dette i de gjorde på Myanmar i fjor Vi snakker om mye fattigdom,
markedene der Sjømatrådet konkluderte med interessant krevende distribusjon, uvant
er inne. Sjømatkonsumet i potensial, men på lang sikt, Indisk åpning kultur, mange vegetaria-
regionen er på verdenstoppen. svarer Steenslid. Utenom lak- Flytter vi oss litt lenger vest, nere, liten tradisjon for norsk
Til tross for det sterke Japan- sen forteller han at landene er det Yogi Shergill som for ti- sjømateksport og ennå høyst
innslaget jobber Sjømatrådet i regionen handler en del den er vår mann. Sjømatrådet tilstedeværende handelshind-
mye med å få forbrukerne til å makrell, men som i dag blir ansatte tvekulturelle Shergill ringer. I dag har man en toll
på 17 prosent for ubearbeidet
fersk og fros sen fisk, samt
36 prosent for filet og annen
foredlet vare. Utsiktene til at
denne barrieren kan lempes
på, er en av grunnene til at
India er satt på fremtidskar-
tet og at Yogi er på plass i
Mumbai. Hovedsiktemålet er
nettopp storbyer som Mum-
bai, Banga lore, sjømatglade
Ghoa, det nye Ikea-brohodet
Hyderabad og til dels Chennai
— gamle Madras, som også
ligger ved havet. Ikke uventet
er laksen på plass og står
på prosjektmenyen, men det
siste gjør også torsken.
— India er jo et hvitfisk-
marked. Det man kjøper til
daglig, er hvitfisk fra Det
indiske hav og fra oppdrett.
Sjømatrådets un dersøkelser
viste at folk liker torsk,
I India bor det 1,3 milliarder mennesker. Det forklarer interes sen for å selge sjømat til landet. Norges
Sjømatråd er på plass. Her fra en middag for hotell- og restauranteiere i Kolkata for å promotere norsk fortrinnsvis flysendt i fersk
sjømat. Kolkata er hovedstad i delstaten Vest-Bengal, lengst vest i India på grensen på Bangladesh. Til utgave. Det er en type fisk de
venstre sjømatrådets mann i India, Yogi Shergill, sammen med honorær consul for Norge i Kolkata, er vant med og som f.eks. kan
Nayantara Palchoudhuri, og Sjømatrådets faste kokk i India, chef Saby. inngå i karriretter. Prismessig
"Norsk Fiskerinæring" nr. 4 - 2017 87