Page 82 - Norsk Fiskerinaering
P. 82
Det kunne være fristende å skrive at den norske
oppdrettslaksen faktisk har stått modell for et frimerke i
Polen, men det er ikke sant. Dette frimerket kom alt i 1978, Det oser ikke akkurat fisk og sjømat
lenge før noen i Polen hadde hørt om oppdrett av laks i Norge. av dette bildet. Og ganske riktig;
Men Polen er altså i dag vårt største sjømatmarked, og uten det lille fjellandet Andorra mellom
sammenligning det som økte mest i 2016. Eksportveksten Frankrike og Spania importerte
var hele 2,8 milliarder kroner — nesten like mye som sjømat fra Norge i 2016 for bare
eksportverdien til Afrika, Sør-Amerika og Mellom-Amerika til 33.000 kroner — mest sannsynlig
sammen. Polen er definitivt et «mulighetenes marked». laks til eksklusive restauranter.
Norsk sjømatnæring har mange
store markeder, men enda flere
knøttsmå!
I 2016 KJØRTE «NORSK
FISKERINÆRING» en serie
om våre ti største sjømatmar-
keder. Samme år sto disse for
over 60 prosent av den totale
eksportverdien av fisk og sjø-
mat. Vi snakker om etablerte
markeder i Europa, stigende
import i USA, stayere i Japan
og så kan vi vel regne med at
kolossen Kina snart melder
seg på igjen. Utvider vi til
markeder der det er over mil-
liarden i omløp, snakker vi om
20 nasjoner, som til sammen
kjøpte fisk fra Norge for over
Sjømateksporten til Sør-Korea 77 milliarder kroner; 84 pro-
har vokst nesten sammenhengende de siste 10-15 årene. sent av totalen.
Kanskje ikke så rart; få spiser mer sjømat enn koreanerne. Her fra det store I 2013 skrev vi en artik-
sjømatmarkedet Jagalchi i Busan lengst sør i landet.
kel om landene som tar inn
minst fisk fra Norge. Da fikk
vi opp en «fire på bunn» med
82 "Norsk Fiskerinæring" nr.4 - 2017