Page 78 - Norsk Fiskerinaering
P. 78

tere i gode tider, for å ha best
                                                                                        mulig produksjon i dårlige.
                                                                                        Derfor vurderer vi store inves-
                                                                                        teringer nå, både storsmolt-
                                                                                        produksjon og slakteri.
                                                                                          — Hvor langt har dere
                                                                                        kommet?
                                                                                          — I fire år har vi satt ut
                                                                                        smolt i lukket merd for å
                                                                                        utnytte dypvann med høyere
                                                                                        temperatur enn i overflaten.
                                                                                        Det fører til at vi får en mye
                                                                                        større vårsmolt enn det er
                                                                                        mulig å få frem i anleg gene
                                                                                        våre i dag. Alt dreier seg om å
                                                                                        få ned produksjonstiden i sjø.
                                                                                        Klarer vi å produsere fisk på
                                                                                        5-600 gram, reduseres tiden i
                                                                                        sjø betraktelig. Nå har vi kjøpt
                                                                                        tomt nær dagens anlegg der
                                                                                        vi holder på å prosjektere et
                                                                                        storsmoltanlegg.
                                                                                          — Og slakteriet?
                                                                                          — Vi er godt i gang med
       Fra filetavdelingen, som sammen med slakteriet utgjør fabrikken på Marøya. Rundt 100 personer er i alt   å prosjektere et slakteri for
       ansatt her. Slakteriet behandlet i 2016 vel 35.000 tonn råvarer. En del av dette var leiepro duksjon for andre   fremtiden. Tomten er snart
       aktører. SinkabergHansen foredler selv en betydelig andel av sitt råstoff. (Foto: SinkabergHansen)
                                                                                        ferdig klargjort. Dette har klar


       med Lerøy, som tar seg av alt   om kontrakter. Man inngår   har kommet langt med lusa.
       salg både av hel og foredlet   en kontrakt uten å vite prisen   — Nå har vi lokaliteter som
       fisk. SinkabergHansen begyn-  om et halvt år. Dersom ikke   ikke blir avluset før slakting,
       te å teste ut prerigor file tering   salget av hel laks i så stor   og det er lenge siden sist,
       alt i 1999, og fikk opp prerigor   grad hadde vært basert på   sier han. Sinkaberg-måten
       linje i 2013.              spot, ville vi hatt de samme   dreier seg først og fremst om
         — Ennå går det noe       utfordringene. Vi har lønnsom   at de som følge av et femårig
       postrigor ut, men det aller   produksjon. Så kan det være   forsøksprosjekt har begynt å
       meste fileteres i dag prerigor.   utfor drende med kontrakter,   sette smolten inne i et fjord-
       Videreforedlingsandelen kan   svarer nestsjefen ved fabrik-  system, med mye fer skvann
       variere mellom 25 og 40 pro-  ken og hoved kontoret på   og lite påvirkning fra kystmiljø.
       sent. I det siste har det vært   Marøya ved Rørvik.     — Der står fisken de første
       litt nedgang, sier Svein-Gus-                         8-9 månedene av produk-
       tav Sinkaberg. Det meste av                           sjonstiden før den fraktes
       filetene går til Lerøys anlegg                        lenger ut mot kysten til videre
       nærmere markedet, der de   Lur luseløsning            oppvekst. Det fører til at vi får
       blir som en råvare å regne.  Til tross for Finn Sinkabergs   brakklagt lokalitetene hvert
         — Fabrikkene i Frankrike   en gang så «dystre» spådom   eneste år. Det er en veldig
       kan motta bestillinger fra   kan man bli millionær på laks,   viktig årsak til at vi klarer å
       supermarke dene to gan-    også på Namdalskysten. I   holde lusenivåene nede.
       ger om dagen og levere to   2016 endte omset ningen i   — Hva ser du som styr-
       ganger. Det gir en helt annen   konsernet tett oppunder to   ken til SinkabergHansen?
       fleksibilitet enn om vi skulle   milliarder kroner.     — Først og fremst omstil-
       produsert ferdig her, fort setter   — Det har jo mest med pri-  lingsevne og langsiktighet.
       han. Rørvik-bedriften ønsker   sen å gjøre. Produksjonen var   Overskuddet pløyes tilbake til
       likevel på å følge laksen helt   ikke nevneverdig større enn   bedriften. Det gjelder å inves-
       ut til markedet. Og vil absolutt   året før, sier Sinkaberg. Sam-
       fortsette å skjære i den.  tidig doblet man den gamle
         — Vi har et fortrinn i Norge   rekorden i resultat. Selv om
       ved at råvaren er nedom kaia,   tidene må sies å være gode,
       noe som gir et bra utgangs-  møter SinkabergHansen de
       punkt for å drive viderefored-  samme utfordringene som   Flyfoto av Bindalssmolt, tatt
                                                                  i forbindelse med den store
       ling. Dette er noe vi er veldig   resten av næringen; lus   moder niseringen for noen år
       lojale mot.                innbefattet. Svein-Gustav    siden. Årlig produseres det 3,5
         — Blir det ikke dyrt?    Sinkaberg kan likevel ikke si   millioner smolt her på Svaberget.
         — Det handler aller mest   annet enn at han synes de       (Foto: SinkabergHansen)


       78   "Norsk Fiskerinæring"  nr.4 - 2017
   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83