Page 105 - Norsk Fiskerinaering
P. 105
Det sies at kineserne lever for å spise. Jo
ferskere, jo bedre. Endog levende fisk og
sjømat har en stor og entusiastisk gruppe av
kjøpere.
Vietnam. Kinas konkurransekraft som
produsent av bearbeidede produkter ba-
sert på importert råstoff vil derfor svek-
kes. Kinas eksport av sjømat, spesielt
hvitfisk, vil derfor gå ned etter hvert, og
landet vil i økende grad måtte importere
fisk til eget forbruk.
Norges rolle
Figur 4 viser den norske eksporten av
sjømat til Kina siden 2002. Da kine-
serne «stengte» landet for norsk handel Figur 4: Norges eksport av sjømat til Kina siden 2002.
i 2011, kunne man kanskje forventet
at handelen ville stoppe opp ganske
brått. Men det skjedde ikke. Riktignok
merket vi en stagnasjon i veksten av
norsk sjømateksport til Kina fra 2011
til 2013, men i 2014 vokste eksporten
med 27,7 prosent. I 2015 og 2016 sank
imidlertid eks porten av norsk sjømat til
under 2011-nivået målt i volum, selv om
verdien av handelen var et stykke over
2011-nivået.
Laks er den største produktgruppen.
Det ser vi av figur 5. I 2015 utgjorde lak-
sen 28 prosent av vår totale sjømatek-
sport til Kina, fulgt av fryst torsk med 24
prosent og fryst makrell med 18 prosent.
Totalt eksporterte vi norsk fisk og sjømat
til Kina i 2015 for 3,6 milliarder kroner. I
2017 regner vi med en betydelig økning
av den norske sjømateksporten til Kina.
Figur 5: De viktigste eksportproduktene fra Norge til Kina.
Konklusjon
Dersom man skal trekke noen konklu-
sjon, må det være at det er gode grunner
til at Kina tok så vel imot Erna & Co rett
før påske. Kina kommer til å trenge mer
fisk, og Norge er en av de største pro-
dusentene i verden. Vi er jo allerede den
nest største eksportøren av fisk. Selv om
befolkningen i Kina vokser langsommere
nå, og helt sikkert vil vokse enda lang-
sommere i fremtiden, vil det bli en stor
utfordring for kinesiske myn digheter å
skaffe nok mat. Norge kan bidra til å løse
en del av dette problemet.
Dessuten; selv om Kina har noen
tusen års forsprang på Norge når det
gjelder fiskeoppdrett, har vi svært mye
teknologi og kunnskap som kineserne
trenger om de skal klare å øke sin egen
oppdret tsproduksjon ytterligere. Det
trenger de nemlig.
"Norsk Fiskerinæring" nr. 4 - 2017 105