Page 105 - Norsk Fiskerinaering
P. 105

Det sies at kineserne lever for å spise. Jo
             ferskere, jo bedre. Endog levende fisk og
          sjømat har en stor og entusiastisk gruppe av
                                    kjøpere.




         Vietnam. Kinas konkurransekraft som
         produsent av bearbeidede produkter ba-
         sert på importert råstoff vil derfor svek-
         kes. Kinas eksport av sjømat, spesielt
         hvitfisk, vil derfor gå ned etter hvert, og
         landet vil i økende grad måtte importere
         fisk til eget forbruk.



         Norges rolle
         Figur 4 viser den norske eksporten av
         sjømat til Kina siden 2002. Da kine-
         serne «stengte» landet for norsk handel   Figur 4: Norges eksport av sjømat til Kina siden 2002.
         i 2011, kunne man kanskje forventet
         at handelen ville stoppe opp ganske
         brått. Men det skjedde ikke. Riktignok
         merket vi en stagnasjon i veksten av
         norsk sjømateksport til Kina fra 2011
         til 2013, men i 2014 vokste eksporten
         med 27,7 prosent. I 2015 og 2016 sank
         imidlertid eks porten av norsk sjømat til
         under 2011-nivået målt i volum, selv om
         verdien av handelen var et stykke over
         2011-nivået.
           Laks er den største produktgruppen.
         Det ser vi av figur 5. I 2015 utgjorde lak-
         sen 28 prosent av vår totale sjømatek-
         sport til Kina, fulgt av fryst torsk med 24
         prosent og fryst makrell med 18 prosent.
         Totalt eksporterte vi norsk fisk og sjømat
         til Kina i 2015 for 3,6 milliarder kroner. I
         2017 regner vi med en betydelig økning
         av den norske sjømateksporten til Kina.
                                                Figur 5: De viktigste eksportproduktene fra Norge til Kina.

         Konklusjon
         Dersom man skal trekke noen konklu-
         sjon, må det være at det er gode grunner
         til at Kina tok så vel imot Erna & Co rett
         før påske. Kina kommer til å trenge mer
         fisk, og Norge er en av de største pro-
         dusentene i verden. Vi er jo allerede den
         nest største eksportøren av fisk. Selv om
         befolkningen i Kina vokser langsommere
         nå, og helt sikkert vil vokse enda lang-
         sommere i fremtiden, vil det bli en stor
         utfordring for kinesiske myn digheter å
         skaffe nok mat. Norge kan bidra til å løse
         en del av dette problemet.
           Dessuten; selv om Kina har noen
         tusen års forsprang på Norge når det
         gjelder fiskeoppdrett, har vi svært mye
         teknologi og kunnskap som kineserne
         trenger om de skal klare å øke sin egen
         oppdret tsproduksjon ytterligere. Det
         trenger de nemlig.



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 4 - 2017  105
   100   101   102   103   104   105   106   107   108   109   110