Page 99 - Norsk Fiskerinaering
P. 99

Far og datter Gran Andersen foran fedrerekken på veggen i virk somhetens hovedkontor. Det begynner å bli noen år siden det siste eiermessige
           generasjonsskiftet. Lars Sigvart Gran Andersen leder fremdeles virksomheten. (Foto: HMS)



           ført til de to døtrene våre,   reker, krepsehaler, blåskjell   — Ansjosen er den samme   et pluss. Totalt regner han at
           men vi beholdt de beste, ler   og brisling som foredles   gamle?               Engelsviken tar inn og hånd-
           han. Datteren Marianne er   i Skagen, Polen, Riga og   — Ja. Det er en oppskrift   terer ca. 2.500 tonn reker,
           også salgssjef. Lars Sigvart   Marokko.              fra 1911, som aldri har blitt   hvorav 5-600 tonn er hånd-
           Gran Andersen er daglig      — På det svenske og     endret selv om det hadde   pillede, 1.400-1.500 tonn
           leder, og i mange år ble virk-  norske markedet har det i   vært mulig å skifte til billigere   det som kalles «maskin» og
           somheten i Danmark ledet   en årrekke vært tradisjon   krydderslag. Med rekene   400-500 tonn krepsehaler.
           fra Norge. Om sommeren     å spise håndpillede reker.   prøver vi stadig nye varian-  Krepsehalene kommer fra
           gikk det til og med egen båt   Nå er også salget økende   ter. Når det gjelder ansjo sen,   Kina, der Engelsvik Canning-
           til brygga like ved fabrikken.   i Danmark. Når det gjelder   er vi ikke så engstelige. Der   sjefen sier det er blitt mer
           På slutten av fjoråret fikk   produksjonen, kom Polen   er vi virkelig i egen klasse.   ryddige forhold i det siste.
           man daglig leder i Engels-  inn på håndpill ing alt i 1995.   Ansjos har vi vært flinke med   Vi er ikke helt ferdige med å
           viken Danmark.             Siden fulgte Riga og Ma-  på Østlandet. Sild har de   stille spørsmål om brisling/
                                      rokko. I Danmark går det på   fått til på Vestlandet, svarer   ansjos.
                                      maskinpillede varianter til   Gran Andersen i østfoldske   — Det var det mye av før.
                                      industrien, storhusholdning   Engelsviken.          De siste årene har det vært
           Ansjos uten endring        og butikkpakning.           Å skaffe reker er også   lite, men nå håper vi å i hvert
           Engelsviken-konsernet        — Hva med ansjosen?     en konstant utfordring med   fall komme opp i tusen tøn-
           omsatte for ca. 280 millioner   — Den har vi hele tiden   tanke på kvoter og priser,   ner i året som kommer.
           i 2016, og konsernets sjef   krydret og lagt i Norge. Nå   men i dag er både Grønland,   — Hva er hovedårsaken
           forteller om et overskudd på   har vi begynt å krydre i   Canada og Barentshavet   til at Engelsvik Canning
           ca. seks millioner.        Sverige siden vi ikke lenger   alternativer. At man nå også   faktisk har klart å holde det
             — Vi har aldri hatt røde   har noen fabrikk, men i stor   leverer Barentshav-reker for   gående fra 1867 og frem til
           tall, men det har blitt noen   grad brisling levert fra norske   hånd pilling ser Gran Ander-  i dag?
           lyseblå, sier han. Råstoffet er   båter.             sen som en ny mulighet og    — For å være litt stolte



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 3 - 2017  99
   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104