Page 99 - Norsk Fiskerinaering
P. 99
Far og datter Gran Andersen foran fedrerekken på veggen i virk somhetens hovedkontor. Det begynner å bli noen år siden det siste eiermessige
generasjonsskiftet. Lars Sigvart Gran Andersen leder fremdeles virksomheten. (Foto: HMS)
ført til de to døtrene våre, reker, krepsehaler, blåskjell — Ansjosen er den samme et pluss. Totalt regner han at
men vi beholdt de beste, ler og brisling som foredles gamle? Engelsviken tar inn og hånd-
han. Datteren Marianne er i Skagen, Polen, Riga og — Ja. Det er en oppskrift terer ca. 2.500 tonn reker,
også salgssjef. Lars Sigvart Marokko. fra 1911, som aldri har blitt hvorav 5-600 tonn er hånd-
Gran Andersen er daglig — På det svenske og endret selv om det hadde pillede, 1.400-1.500 tonn
leder, og i mange år ble virk- norske markedet har det i vært mulig å skifte til billigere det som kalles «maskin» og
somheten i Danmark ledet en årrekke vært tradisjon krydderslag. Med rekene 400-500 tonn krepsehaler.
fra Norge. Om sommeren å spise håndpillede reker. prøver vi stadig nye varian- Krepsehalene kommer fra
gikk det til og med egen båt Nå er også salget økende ter. Når det gjelder ansjo sen, Kina, der Engelsvik Canning-
til brygga like ved fabrikken. i Danmark. Når det gjelder er vi ikke så engstelige. Der sjefen sier det er blitt mer
På slutten av fjoråret fikk produksjonen, kom Polen er vi virkelig i egen klasse. ryddige forhold i det siste.
man daglig leder i Engels- inn på håndpill ing alt i 1995. Ansjos har vi vært flinke med Vi er ikke helt ferdige med å
viken Danmark. Siden fulgte Riga og Ma- på Østlandet. Sild har de stille spørsmål om brisling/
rokko. I Danmark går det på fått til på Vestlandet, svarer ansjos.
maskinpillede varianter til Gran Andersen i østfoldske — Det var det mye av før.
industrien, storhusholdning Engelsviken. De siste årene har det vært
Ansjos uten endring og butikkpakning. Å skaffe reker er også lite, men nå håper vi å i hvert
Engelsviken-konsernet — Hva med ansjosen? en konstant utfordring med fall komme opp i tusen tøn-
omsatte for ca. 280 millioner — Den har vi hele tiden tanke på kvoter og priser, ner i året som kommer.
i 2016, og konsernets sjef krydret og lagt i Norge. Nå men i dag er både Grønland, — Hva er hovedårsaken
forteller om et overskudd på har vi begynt å krydre i Canada og Barentshavet til at Engelsvik Canning
ca. seks millioner. Sverige siden vi ikke lenger alternativer. At man nå også faktisk har klart å holde det
— Vi har aldri hatt røde har noen fabrikk, men i stor leverer Barentshav-reker for gående fra 1867 og frem til
tall, men det har blitt noen grad brisling levert fra norske hånd pilling ser Gran Ander- i dag?
lyseblå, sier han. Råstoffet er båter. sen som en ny mulighet og — For å være litt stolte
"Norsk Fiskerinæring" nr. 3 - 2017 99