Page 98 - Norsk Fiskerinaering
P. 98

Den aller første virksomheten
                                                                                      i historien til Engelsviken
                                                                                      Canning var fiskemottak.
                                                                                      I starten var sildefisket i
                                                                                      Oslofjorden et viktig grunnlag
                                                                                      for aktiviteten. Rekene skulle få
                                                                                      mer å si over tid. Engelsviken
                                                                                      ligger i Fredrikstad kommune,
                                                                                      like nord for Hankø, og er en del
                                                                                      av tettstedet Lervik.



                                                                                      billigere arbeidskraft å gjøre,
                                                                                      kun toll. Dersom vi skulle
                                                                                      kunne inngå kontrakt med
                                                                                      Coop i Norden, med samme
                                                                                      pris til alle land, ble det umu-
                                                                                      lig når vi hadde 20 prosent
                                                                                      toll ut av Norge, forklarer
                                                                                      Engelsviken-sjefen. I rundt
                                                                                      sju år produserte man for det
                                                                                      norske markedet i Norge,
                                                                                      mens resten ble tatt hånd om
                                                                                      i Skagen.
                                                                                         — Det var viktig for oss å
       Engelsviken Canning og     bare for meg og mor å kaste   fire millioner i 1980 hadde   fremdeles kunne tilby jobb til
       min far, som på den tiden   stein på rutene og melde at   økt til 100 millioner i 2000,   damene fra området. I 2010,
       holdt seg til fiskemottak og   det ble produksjon like vel,   forteller han.   etter at alle hadde rundet
       rekepilling i liten målestokk.   og så var vi i gang med                       seksti, følte vi at vi kunne
       Innen sardiner presset Gun-  kokinga, forteller 68-åringen.                    stenge med god samvittighet
       nar Nilsen og Bjelland Nilsen   En tydelig merkestein i det                    og flytte hele produksjo nen
       de fleste av de mindre     150-årige løpet var i 1976   Over til Skagen        til Skagen, forteller han. Den
       aktørene ut, slik at En-   da han kjøpte ut søsteren og   Skal vi snakke om milepæler,   3.500 kvadratmeter store fa-
       gelsviken Canning ble den   Lars Andersens barn.     kommer vi ikke utenom 2003   brikken mener han fremdeles
       som sto igjen, forteller Gran   — Det året kjøpte jeg   og eta bleringen i Skagen i   er av de beste i næringen.
       Andersen. Selv begynte han   Engelsviken Canning og   Danmark.                    — Hvordan ordnet dere
       i produksjonen som femten-  en fabrikk til. Etter noen   — Grunnen var at kun-  generasjonsskiftet?
       åring i 1963-64, og det gikk   år begynte vi å få sving på   dene våre fulgte Sverige inn   — For 15­20 år siden ble
       ikke lang tid før han hadde   aktiviteten. Omsetningen på   i EU. Det hadde ikke med   95 prosent av aksjene over-
       ansvaret for driften. At ting
       forløp litt annerledes da enn
       nå, finner han lett eksem pler
       på. Ikke minst fra den tiden
       mottakene i regionen var
       under lagt Fjordfisk.
          — Jeg husker en gang
       bussen kom ryggende mot
       anlegget med masse råre-
       ker. Dersom Fjordfisk­mot-
       taket på Hvaler fikk for mye,
       for delte de på andre uten
       å varsle først. Da var det







              Nennsomme hender og
            arbeidsomme kvinner har
           vært en forutsetning for at
         Engelsviken Canning har klart
        å bli en av de eldste bedriftene i
        fiskerinæringen. Håndpilling av
         reker har vært og er fremdeles
         en viktig del av produksjonen,
          men skjer i dag i andre land.


       98   "Norsk Fiskerinæring"  nr. 3 - 2017
   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103