Page 137 - Norsk Fiskerinaering
P. 137

Sveinung Flem har vært adm. direktør i Surofi i Ålesund siden 2004. Han kjøper ikke påstanden om at stadig mer av den norske fisken landes i
           utlandet. (Foto: Thv jr.)


           kysten. Vi ønsker lønnsom foredling   antydet at denne markedsplassen i   auksjon. Dette vil sikre kjøperen større
           og sysselsetting i fiskeindustrien og vi   større grad enn i dag kan være attraktiv   langsik tighet i råstofftilførselen, samtidig
           har hver eneste dag et godt samarbeid   for utenlandske tilbydere og kjøpere.   som fisker oppnår markeds pris. Silde-
           med alle våre kunder. Salgslagene er   Ekspertut valget, som leverte sin rapport   laget har lansert denne omsetningsfor-
           opptatt av at mest mulig fisk skal være   før jul, har også understreket betydnin-  men. I Surofi har vi har hatt langsiktige
           tilgjengelig for en bredest mulig krets   gen av auksjoner, og mener også at   avtaler som en mulighet siden 2005,
           av kjøpere, uavhengig av om de driver   langsiktige kontrakter bør omsettes på   men slike ordninger har knapt blitt brukt.
           fore dling eller ikke.




           Vertikal integrering er
           ikke løsningen
           For å sikre markedsbasert omsetning
           benytter salgslagene auksjon er. Fisken
           blir solgt i åpne markedsplasser til de
           kjøperne som har størst betalingsvilje
           til enhver tid. I stortingsmeldingen om
           en konkurransekraftig sjømatindustri er
           denne organiseringen av førstehånds-
           omsetningen fremhevet som viktig fra
           et samfunnsøkonomisk verdiskapings-
           perspektiv. I meldingen blir det også





             Hovedregelen er enkel. Norsk fisk landes i
             Norge. Av hvitfisken landes tett på hundre
             prosent her hjemme, ifølge Sveinung Flem
                         og norsk fiskeristatistikk.



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 3 - 2017  137
   132   133   134   135   136   137   138   139   140   141   142