Page 117 - Norsk Fiskerinaering
P. 117
Hans Morten Sundnes
Torskens våte drøm
«DEN MINNER OM CHARDON-
NAY». Kongerikets nye fiskerimi-
nister har en velpleid, norsk og
portugisisk klippfiskbit på gaffelen
og en skreddersydd hvitvin i glas-
set. Det er ikke chardonnay-drue,
men Portugals egen Antò Vaz. Den
entusiastiske vinmakeren Paulo
Laureano lyser opp og kan med det
samme meddele at Antò Vaz-druen
må kalles en fetter av chardon-
nay, om enn mykere og med mer
innslag av tropisk frukt.
Nå snakker vi selvfølgelig om en
drue som kommer fra Laureanos
hjemtrakter, Alentejo sør i Portugal.
Druen i glasset trives følgelig godt
på solrike, litt tørre marker; virkelig
et motstyk ke til den våte og kalde
virkeligheten fisken på tallerkenen
er hentet fra. Fisken — bacalhau
— er utgangspunktet. Og godeste
Paulo Laureano initiativtageren til
prosjektet der man ville lete opp den
perfekte vinen til bacalhau.
Koblingen mellom fisk og drikke
har lange og mange tradisjoner. I
en forstand er det jo ganske opplagt
at man ønsker drikke til maten.
Samtidig har handelen — også sjø-
mathandelen — ofte hatt innslag av
varebytte, og det har alltid vært øn- En smilende Paulo Laureano er sin egen salgsplakat. Nå har han gått i bresjen
skelig med retur last. Når det gjelder for å utvikle en vin til Portugals nasjonalrett, bacalhau, som egentlig er 1600
klippfisk, kan slike ordninger med retter. Det skal litt til, men Laureano er, som man ser, fornøyd. (Foto: HMS)
fisk og vin spores tilbake til før nord-
mennene hadde lært seg kunsten
å salte og tørke på rett vis. Portugal den såkalte kaffeavtalen som la til et lekkert skreistykke med brunlig
har jo ikke torsk, men har «i alle ti- rette for at Norge byttet klippfisk mot pannefinish på toppen. Inni får man
der» hatt både salt og vin. Alt i 1353 kaffe i Brasil. en god håndfull forslag til både skrei
ble det gjort avtale mellom kongen Men kaffen passer nok helst etter med lever og rogn og til bacalao.
av England og kongen av Portugal torsken. Skjønt, vi blir vel aldri ferdig Både rødvin, hvitvin og alkoholfritt
som ga portugiserne tillatelse til å med å diskutere hva som egentlig er mulig. Det er selvfølgelig — i
fiske i Nord-Atlanteren, fortrin nsvis passer til torsk. Mannen som regjer- disse malt- og humletider — også
nær den engelske kysten. I bytte te Vinmonopolet mens Gerhardsen øl.
fikk engelskmennene portu gisisk styrte landet, Haakon Svensson, var
vin. Disse handelsavtalene var med på å velsigne den særnorske
forløperen for portvin. De virkelige ideen om rødvin til torsk — litt på OG SANNELIG KJEMPES DET
klippfiskeventyrene kom siden — tvers av den svært så greie regelen like iherdig for å finne øl som pas-
både det utenfor Newfoundland og om hvitvin til fisk. Vinmonopolets ser den utro torsken. Nylig ble en
Labrador og det norske eksportev- siste vinblad har nettopp «Drikke til oppskrift på bakt torsk spredt over
entyret. Det gjorde selvfølgelig også skrei» på forsiden, sammen med det ganske land med gulrot, erter,
"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016 117