Page 117 - Norsk Fiskerinaering
P. 117

Hans Morten Sundnes













         Torskens våte drøm






         «DEN MINNER OM CHARDON-
         NAY». Kongerikets nye fiskerimi-
         nister har en velpleid, norsk og
         portugisisk klippfiskbit på gaffelen
         og en skreddersydd hvitvin i glas-
         set. Det er ikke chardonnay-drue,
         men Portugals egen Antò Vaz. Den
         entusiastiske vinmakeren Paulo
         Laureano lyser opp og kan med det
         samme meddele at Antò Vaz-druen
         må kalles en fetter av chardon-
         nay, om enn mykere og med mer
         innslag av tropisk frukt.
           Nå snakker vi selvfølgelig om en
         drue som kommer fra Laureanos
         hjemtrakter, Alentejo sør i Portugal.
         Druen i glasset trives følgelig godt
         på solrike, litt tørre marker; virkelig
         et motstyk ke til den våte og kalde
         virkeligheten fisken på tallerkenen
         er hentet fra. Fisken  — bacalhau
         — er utgangspunktet. Og godeste
         Paulo Laureano initiativtageren til
         prosjektet der man ville lete opp den
         perfekte vinen til bacalhau.
           Koblingen mellom fisk og drikke
         har lange og mange tradisjoner. I
         en forstand er det jo ganske opplagt
         at man ønsker drikke til maten.
         Samtidig har handelen — også sjø-
         mathandelen — ofte hatt innslag av
         varebytte, og det har alltid vært øn-  En smilende Paulo Laureano er sin egen salgsplakat. Nå har han gått i bresjen
         skelig med retur last. Når det gjelder   for å utvikle en vin til Portugals nasjonalrett, bacalhau, som egentlig er 1600
         klippfisk, kan slike ordninger med   retter. Det skal litt til, men Laureano er, som man ser, fornøyd. (Foto: HMS)
         fisk og vin spores tilbake til før nord-
         mennene hadde lært seg kunsten
         å salte og tørke på rett vis. Portugal   den såkalte kaffeavtalen som la til   et lekkert skreistykke med brunlig
         har jo ikke torsk, men har «i alle ti-  rette for at Norge byttet klippfisk mot   pannefinish på toppen. Inni får man
         der» hatt både salt og vin. Alt i 1353   kaffe i Brasil.     en god håndfull forslag til både skrei
         ble det gjort avtale mellom kongen   Men kaffen passer nok helst etter   med lever og rogn og til bacalao.
         av England og kongen av Portugal   torsken. Skjønt, vi blir vel aldri ferdig   Både rødvin, hvitvin og alkoholfritt
         som ga portugiserne tillatelse til å   med å diskutere hva som egentlig   er mulig. Det er selvfølgelig — i
         fiske i Nord-Atlanteren, fortrin nsvis   passer til torsk. Mannen som regjer-  disse malt- og humletider — også
         nær den engelske kysten. I bytte   te Vinmonopolet mens Gerhardsen   øl.
         fikk engelskmennene portu gisisk   styrte landet, Haakon Svensson, var
         vin. Disse handelsavtalene var   med på å velsigne den særnorske
         forløperen for portvin. De virkelige   ideen om rødvin til torsk — litt på   OG SANNELIG KJEMPES DET
         klippfiskeventyrene kom siden —   tvers av den svært så greie regelen   like iherdig for å finne øl som pas-
         både det utenfor Newfoundland og   om hvitvin til fisk. Vinmonopolets   ser den utro torsken. Nylig ble en
         Labrador og det norske eksportev-  siste vinblad har nettopp «Drikke til   oppskrift på bakt torsk spredt over
         entyret. Det gjorde selvfølgelig også   skrei» på forsiden, sammen med   det ganske land med gulrot, erter,



                                                                                     "Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016  117
   112   113   114   115   116   117   118   119   120   121   122