Page 121 - Norsk Fiskerinaering
P. 121

Slik bestiller du vin



         på restaurant









         DU SITTER MED viktige kun-  på vinkartet, og i alle fall ikke
         der rundt en flott bord og med   de aktuelle årgan gene. Jeg
         en vin liste større enn Bibelen i   vet sånn omtrent hvordan de
         fanget. Spisekartet er rikholdig   ulike vinene burde smake.
         og gjestene har spredt seg   Men om det har man ingen
         over et matregister det kreves   garanti. Gode viner kan nemlig
         fem kokker for å tøyle. Gode   variere mye i syre og fylde fra
         råd er dyre.               år til år. Men enda verre er det   at du kan dine saker. Alle er jo   vinen. Er du usikker eller har
           Den verste opplevelsen jeg   faktum at man ikke riktig vet   inneforstått med at restauran-  lyst å gjøre «honnør» på noen,
         noen gang har hatt, var en   hvordan de ulike rettene som   tens egen vinkelner kjen-  kan du foreslå at en av gjes-
         utendørs og kostbar middag   gjestene har bestilt, kommer   ner rettene godt, og følgelig   tene smaker: «Min kollega kan
         på Hilton Kairo. Vi satt på ter-  til å smake. Man aner ikke   den beste til å foreslå gode   også mye om vin. Kanskje han
         rassen nede ved elven, med   hvordan kokken har smaksatt   kombinasjoner. Du kan med   har lyst å smake?»
         utsikt over Kairo. Det kunne   hver enkelt rett, noe som kan   fordel lære deg litt om noen få   Man smaker på vinen for
         ha minnet om The Oriental i   gi dødsstøtet til din favorittvin.  viner, slik at du kan legge litt   å sjekke for feil. Med mindre
         Bangkok, var det ikke for at   Så hva gjør man?       «tyngde» bak ditt for slag.  kelneren har insistert på å
         Kairo knapt er opplyst og at   Aller først ber du om å få                       servere en spesiell vin som
         man bare ser lanternene på   snakke med vinkelneren eller                       det viser seg at du faktisk
         noen få båter som siger forbi.   en kelner med interesse for                    ikke liker, kan du ikke avvise
         Restauran ten var nydelig og   vin. Hvis han ikke er oppdatert   Korksmak og    den på grunn av smaken. Det
         gjestene «eksklusive». Vår   på hva gjestene har valgt av                       er kun konkrete feil som gir
         meget stolte og selvhøytide-  mat, gir du en rask oppsum-  oksidering           grunn til å avvise en vin.
         lige vert insisterte på å velge   mering. Så bør du vise at du   Endelig kommer vinen. Du   Derfor holder det normalt
         vinen selv. Som den avholds-  selv er interessert i vin, men   skal presenteres for etiketten,   bare å lukte på den. Hvis du
         mann han var, valgte han   at du er litt usikker på om den   så det er best om du husker   vet sånn noenlunde hvordan
         egyptisk vin. Mørket ble totalt!  vinen du foreslår vil passe like   hvilken vin du endte med å   vinen skal lukte, og at den
           Jeg har mange ganger vært   godt til alles menyvalg. Med   bestille. Litt dumt å bli over-  har en frisk og klar duft, er det
         i samme situasjon selv, lett   ditt vinforslag sender du et   rasket. Deretter skal flasken   bare å «kjøre på». Er du deri-
         svett i pannen. Selv med min   signal til kelneren om hvilket   åpnes ved bordet slik at du vet   mot i tvil, bør du trolig smake
         erfaring har jeg sjelden smakt   prisnivå som passer, samtidig   at innholdet er korrekt.  på den også.
         mer enn noen få av vinene   som gjestene får inntrykk av   Så skal det smakes på   Du må faktisk regne med at
                                                                                         vinen kan ha feil. Rent statis-
                                                                                         tisk har hver tyvende flaske en
                                                                                         eller flere mangler. Den mest
                                                                                         vanlige feilen er «korksmak».
                                                                                         Vi snakker ikke her om små
                                                                                         biter av korken som flyter i
                                                                                         vinglasset. Det er bare litt
                                                                                         irriterende, og kan lett fjernes
                                                                                         med en teskje. Korkfeil i vin
                                                                                         kommer vanligvis av bakterier
                                                                                         i eller på korken. Vinen lukter
                                                                                         muggen kjeller eller råttent
                                                                                         treverk. Det er akkurat som
                                                                                         om det ligger et lokk av støv
                                                                                         eller jord på vinen som hindrer
                                                                                         frisk duft. Som oftest er dette
                                                                                         tydelig også i smaken, som




                                                                                         De fleste restauranter har en eller
                                                                                         flere kelnere som kan konsul teres
                                                                                         når man skal velge fra vinkartet.
                                                                                         Det er aldri flaut eller dumt å be
                                                                                         om gode råd.


                                                                                    "Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016  121
   116   117   118   119   120   121   122   123   124   125   126