Page 121 - Norsk Fiskerinaering
P. 121
Slik bestiller du vin
på restaurant
DU SITTER MED viktige kun- på vinkartet, og i alle fall ikke
der rundt en flott bord og med de aktuelle årgan gene. Jeg
en vin liste større enn Bibelen i vet sånn omtrent hvordan de
fanget. Spisekartet er rikholdig ulike vinene burde smake.
og gjestene har spredt seg Men om det har man ingen
over et matregister det kreves garanti. Gode viner kan nemlig
fem kokker for å tøyle. Gode variere mye i syre og fylde fra
råd er dyre. år til år. Men enda verre er det at du kan dine saker. Alle er jo vinen. Er du usikker eller har
Den verste opplevelsen jeg faktum at man ikke riktig vet inneforstått med at restauran- lyst å gjøre «honnør» på noen,
noen gang har hatt, var en hvordan de ulike rettene som tens egen vinkelner kjen- kan du foreslå at en av gjes-
utendørs og kostbar middag gjestene har bestilt, kommer ner rettene godt, og følgelig tene smaker: «Min kollega kan
på Hilton Kairo. Vi satt på ter- til å smake. Man aner ikke den beste til å foreslå gode også mye om vin. Kanskje han
rassen nede ved elven, med hvordan kokken har smaksatt kombinasjoner. Du kan med har lyst å smake?»
utsikt over Kairo. Det kunne hver enkelt rett, noe som kan fordel lære deg litt om noen få Man smaker på vinen for
ha minnet om The Oriental i gi dødsstøtet til din favorittvin. viner, slik at du kan legge litt å sjekke for feil. Med mindre
Bangkok, var det ikke for at Så hva gjør man? «tyngde» bak ditt for slag. kelneren har insistert på å
Kairo knapt er opplyst og at Aller først ber du om å få servere en spesiell vin som
man bare ser lanternene på snakke med vinkelneren eller det viser seg at du faktisk
noen få båter som siger forbi. en kelner med interesse for ikke liker, kan du ikke avvise
Restauran ten var nydelig og vin. Hvis han ikke er oppdatert Korksmak og den på grunn av smaken. Det
gjestene «eksklusive». Vår på hva gjestene har valgt av er kun konkrete feil som gir
meget stolte og selvhøytide- mat, gir du en rask oppsum- oksidering grunn til å avvise en vin.
lige vert insisterte på å velge mering. Så bør du vise at du Endelig kommer vinen. Du Derfor holder det normalt
vinen selv. Som den avholds- selv er interessert i vin, men skal presenteres for etiketten, bare å lukte på den. Hvis du
mann han var, valgte han at du er litt usikker på om den så det er best om du husker vet sånn noenlunde hvordan
egyptisk vin. Mørket ble totalt! vinen du foreslår vil passe like hvilken vin du endte med å vinen skal lukte, og at den
Jeg har mange ganger vært godt til alles menyvalg. Med bestille. Litt dumt å bli over- har en frisk og klar duft, er det
i samme situasjon selv, lett ditt vinforslag sender du et rasket. Deretter skal flasken bare å «kjøre på». Er du deri-
svett i pannen. Selv med min signal til kelneren om hvilket åpnes ved bordet slik at du vet mot i tvil, bør du trolig smake
erfaring har jeg sjelden smakt prisnivå som passer, samtidig at innholdet er korrekt. på den også.
mer enn noen få av vinene som gjestene får inntrykk av Så skal det smakes på Du må faktisk regne med at
vinen kan ha feil. Rent statis-
tisk har hver tyvende flaske en
eller flere mangler. Den mest
vanlige feilen er «korksmak».
Vi snakker ikke her om små
biter av korken som flyter i
vinglasset. Det er bare litt
irriterende, og kan lett fjernes
med en teskje. Korkfeil i vin
kommer vanligvis av bakterier
i eller på korken. Vinen lukter
muggen kjeller eller råttent
treverk. Det er akkurat som
om det ligger et lokk av støv
eller jord på vinen som hindrer
frisk duft. Som oftest er dette
tydelig også i smaken, som
De fleste restauranter har en eller
flere kelnere som kan konsul teres
når man skal velge fra vinkartet.
Det er aldri flaut eller dumt å be
om gode råd.
"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016 121

