Page 119 - Norsk Fiskerinaering
P. 119
ikke annet enn å nikke. Det hjelper Tiltaket er også støttet av Sjømat- for å holde appetitten oppe. Men
at man tross alt har to å velge mel- rådet. Kritikere vil kanskje si at det de hører virkelig med. Alkohol-
lom. «Rødvin er ofte best dersom bekrefter Sjømatrådets sans for reklameforbudet gjøre at man må
det er olivenolje i retten», forklarer «wining and dining». Snur vi på det, gå litt forsiktig frem her i landet.
Laureano, mens vi smatter oss er det snakk om et stunt som kan- Men det finnes arenaer der man
gjennom det portugisiske vin- og skje aldri ville ha blitt gjennomført kan jobbe med dette. Å koble god
matlandskapet. Portugiserne selv uten et felles markedsføringsorgan. mat og god drikke er både mor-
har, litt som Norge, en viss sans Kan vi ta med disse flaskene somt og øker matgleden. Det er
for rødvin til bacalhau, men dette hjem? Altså få bacalhau-vinen inn trolig også derfor klippfiskprodu-
kan kanskje være et lite slag for på polet, skulder mot skulder med sent Dybvik har gjort plass til en
hvitvinen. rakfiskvinen i Valdres og Frøyas vinflaske i gavepakken. I prinsippet
Hans
Morten
Sundnes
har jobbet
i "Norsk
Fiskerinæ-
ring" som
journalist
siden
1997.
In vino veritas. Vinen bringer sannheten frem i lyset. Men hva er sannheten om torsk og vin? Rødt eller hvitt og enda verre
— hvilken drue, vinmark og årgang. Sjømatrådet har bidratt til at vi har kommet litt nærmere sannheten når det gjelder
portugisisk vin og klippfisk.
ER DET SÅ SLIK AT klippfisksalg lakseakevitt? Så vidt jeg kjenner, skal det være mulig å gå også den
og -priser skal løftes ved hjelp av var de ansatte hos Møre Cod fish andre veien; å lete opp sjømat som
disse vinene? Eller er det heller Company uvanlig godt fornøyd passer flasken. Bryggeriet Aust-
omvendt — at Laureano og vinfol- med årets julegave fra bedrif ten. mann har faktisk gjort det. Østers
ket skor seg på klippfisken? Vel, de Ellers er dette foreløpig et Portugal- er på vennelisten til porter, saison
hører jo sammen — selv om man fenomen. Laureano sprer vinen sin er utmerket fiskeøl, blåskjell og
selvfølgelig kan spise bacalhau til England, USA, Canada, Brasil, muslinger blant rettene som går
uten vin. Vi kommer likevel ikke Japan, Kina, Macau, Angola og til wit-øl, mens hveteøl kan følges
utenom at svært mange forbinder Sveits — altså minst tre klippfisk- av både skalldyr, blåskjell, fisk og
synet av en vinflas ke med glede, spiseland, men så langt ikke til kylling.
nytelse og fest. Det er et godt parti landet som leverer fisken. Det er Det er vanskelig å fiske en fisk
for all mat. Slike kåringer er rett og det kanskje mulig å gjøre noe med? eller fôre den opp med tanke på
slett litt gøy, og det opprettholder Sett med fiskeøyne er dette kun en bestemt vin, øl eller drikk. Det
interessen for den norske fisken. ett av mange tiltak som hører med mer generelle er på den annen
side litt for opplagt; at hvitvin går til
det meste fra havet, og vodka kan
shottes mellom sildebitene. Inni-
mellom dette kan det være noe å
hente — enten vi tenker på en mil-
lion nordmenn som søvngjengersk
plukker med seg noe italiensk eller
etiketten med bildet de husker —
eller særingene som bor i Burgund
eller Moseldalen halve året. Finn
fisken som passer for dem. Og
snakk om den. Det kan i det minste
bli omtale i fiskeripressen av slikt.
Vinko Lien Sindelar fra Oregon er
en av gründerne bak og daglig leder
av Austmann, Norges sjette største
håndverksbryggeri i Trondheim. Nå vil
han og kollegene bidra til å finne ølet
som passer til skrei.
"Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016 119