Page 119 - Norsk Fiskerinaering
P. 119

ikke annet enn å nikke. Det hjelper   Tiltaket er også støttet av Sjømat-  for å holde appetitten oppe. Men
         at man tross alt har to å velge mel-  rådet. Kritikere vil kanskje si at det   de hører virkelig med. Alkohol-
         lom. «Rødvin er ofte best dersom   bekrefter Sjømatrådets sans for   reklameforbudet gjøre at man må
         det er olivenolje i retten», forklarer   «wining and dining». Snur vi på det,  gå litt forsiktig frem her i landet.
         Laureano, mens vi smatter oss   er det snakk om et stunt som kan-  Men det finnes arenaer der man
         gjennom det portugisiske vin- og   skje aldri ville ha blitt gjennomført   kan jobbe med dette. Å koble god
         matlandskapet. Portugiserne selv   uten et felles markedsføringsorgan.  mat og god drikke er både mor-
         har, litt som Norge, en viss sans   Kan vi ta med disse flaskene   somt og øker matgleden. Det er
         for rødvin til bacalhau, men dette   hjem? Altså få bacalhau-vinen inn   trolig også derfor klippfiskprodu-
         kan kanskje være et lite slag for   på polet, skulder mot skulder med   sent Dybvik har gjort plass til en
         hvitvinen.                     rakfiskvinen i Valdres og Frøyas   vinflaske i gavepakken. I prinsippet



                                                                                                       Hans
                                                                                                       Morten
                                                                                                       Sundnes
                                                                                                       har jobbet
                                                                                                       i "Norsk
                                                                                                       Fiskerinæ-
                                                                                                       ring" som
                                                                                                       journalist
                                                                                                       siden
                                                                                                       1997.

         In vino veritas. Vinen bringer sannheten frem i lyset. Men hva er sannheten om torsk og vin? Rødt eller hvitt og enda verre
         — hvilken drue, vinmark og årgang. Sjømatrådet har bidratt til at vi har kommet litt nærmere sannheten når det gjelder
         portugisisk vin og klippfisk.

         ER DET SÅ SLIK AT klippfisksalg   lakseakevitt? Så vidt jeg kjenner,   skal det være mulig å gå også den
         og -priser skal løftes ved hjelp av   var de ansatte hos Møre Cod fish   andre veien; å lete opp sjømat som
         disse vinene? Eller er det heller   Company uvanlig godt fornøyd   passer flasken. Bryggeriet Aust-
         omvendt — at Laureano og vinfol-  med årets julegave fra bedrif ten.   mann har faktisk gjort det. Østers
         ket skor seg på klippfisken? Vel, de   Ellers er dette foreløpig et Portugal-  er på vennelisten til porter, saison
         hører jo sammen — selv om man   fenomen. Laureano sprer vinen sin   er utmerket fiskeøl, blåskjell og
         selvfølgelig kan spise bacalhau   til England, USA, Canada, Brasil,   muslinger blant rettene som går
         uten vin. Vi kommer likevel ikke   Japan, Kina, Macau, Angola og   til wit-øl, mens hveteøl kan følges
         utenom at svært mange forbinder   Sveits — altså minst tre klippfisk-  av både skalldyr, blåskjell, fisk og
         synet av en vinflas ke med glede,   spiseland, men så langt ikke til   kylling.
         nytelse og fest. Det er et godt parti   landet som leverer fisken. Det er   Det er vanskelig å fiske en fisk
         for all mat. Slike kåringer er rett og   det kanskje mulig å gjøre noe med?  eller fôre den opp med tanke på
         slett litt gøy, og det opprettholder   Sett med fiskeøyne er dette kun   en bestemt vin, øl eller drikk. Det
         interessen for den norske fisken.   ett av mange tiltak som hører med   mer generelle er på den annen
                                                                      side litt for opplagt; at hvitvin går til
                                                                      det meste fra havet, og vodka kan
                                                                      shottes mellom sildebitene. Inni-
                                                                      mellom dette kan det være noe å
                                                                      hente — enten vi tenker på en mil-
                                                                      lion nordmenn som søvngjengersk
                                                                      plukker med seg noe italiensk eller
                                                                      etiketten med bildet de husker —
                                                                      eller særingene som bor i Burgund
                                                                      eller Moseldalen halve året. Finn
                                                                      fisken som passer for dem. Og
                                                                      snakk om den. Det kan i det minste
                                                                      bli omtale i fiskeripressen av slikt.



                                                                      Vinko Lien Sindelar fra Oregon er
                                                                      en av gründerne bak og daglig leder
                                                                      av Austmann, Norges sjette største
                                                                      håndverksbryggeri i Trondheim. Nå vil
                                                                      han og kollegene bidra til å finne ølet
                                                                      som passer til skrei.



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016  119
   114   115   116   117   118   119   120   121   122   123   124