Page 118 - Norsk Fiskerinaering
P. 118
Per Sandberg,
som også har
vært med Master
Chef, imponerte
både med
kokkelering og
vindruekjennskap
i Lisboa.
Etter hvert vil
forhåpentligvis
kjennskapen til
næringen toppe
dette. (Foto:
HMS)
knuste poteter og soyasmør. Det pasjon er å kryste særegne og su- Laureano hadde alliert seg med
er kongerikets voksende hær av perbe viner ut av sitt eget Alentejo. Portugals svar på Eivind Hellstrøm,
ustoppelige, uredde hjemmebryg- Altså ut av Portugals egne druer Vitor Sobral, som stilte opp med
gere som skal prøve seg på å finne og Alentejos varme klima, tørre en hel bacalhaukokk-tropp for å
den perfekte torskeølen. Etter dager og magre jord, et utmerket gjennomføre uttestingen. Hver av
påske blir det delfinaler i Oslo, Ber- utgangspunkt for modne aromaer flaskene skulle prøves mot seks
gen, Stavanger, Sandefjord, Bodø, med silke myk munnfølelse får vi tro ulike bacalhau-retter for å bedøm-
Kristiansand og Inderøy. Finalen er og håpe. mes av et panel med vinsomme-
hovedhendelsen i «Øl og Mat NM Men mannen med merkevare- lierer, kokker og journalister fra
2016» i Trondheim i august, kansk- barten er selvfølgelig også opptatt Portugal, Brasil og Norge. «Etter at
je i så god tid før årets Nor-Fishing av mat, og patrioten og forret- vi hadde smakt på alle, satt vi igjen
at arrangøren, det Trond heims- ningsmannen likte tanken på å med to hvite og to røde, og så var
baserte bryggeriet Austmann, kan skred dersy en vin for Portugals det på’n igjen neste dag», fortel-
ha en ladning klar til messestart. nasjonalrett bacalhau. Som egent- ler den norske sommelieren, Liora
I en viss forstand utfordrer Aust- lig høres ganske drøyt ut. Sist jeg Levi. Til slutt var til sammen 13.824
mann og ølbryggerne også Paulo sjekket, snakket man om 1600 vurderinger gjort før man endte opp
og vinverdenen. Mikrobryggerne klippfiskretter i det vesle landet. Da med de to vinnerne.
ved Nidelva har fra første dag satt blir tilberedning, saus og tilbehør At dette velsmakende tospannet
seg fore å utfordre vinens posisjon nødvendigvis litt forskjellig, og det til slutt ender opp med Laureanos
på middagsbordet. ville ikke være noe å si på at det signatur og i hans portefølje, er
Det er neppe noen grunn til å tro også blir noen ulike viner å velge kanskje ikke så underlig. Likevel
at dette bekymrer Paulo Laurea no mellom. kan man undre seg litt over at
nevneverdig. I det hele tatt virker På slutten av fjoråret plukket begge vinnerne må regnes som
denne globetrottende agronomen, man ut fire portugisiske rødviner, viner fra hans eget, kjære Altentejo.
bredtsmilende vinkonsulenten og fra regionene Alentejo, Setubal, Men selv har jeg jo — som Per
patriotiske vinskaper en i svært Douro og Dò og fire hvite, fra Alen- Sandberg — fått smake begge, til
liten grad bekymret. Hans største tejo, Douro, Dò og Verde. Paulo fem ulike bacalhau-retter og kan
Fisk er som folk. LEIDAR / FOTO: NTB SCANPIX
Liker ikke stress.
scanvacc.com
118 "Norsk Fiskerinæring" nr. 2 - 2016