Page 118 - Norsk Fiskerinaering
P. 118

Per Sandberg,
           som også har
        vært med Master
         Chef, imponerte
             både med
          kokkelering og
        vindruekjennskap
              i Lisboa.
          Etter hvert vil
         forhåpentligvis
         kjennskapen til
         næringen toppe
           dette. (Foto:
                HMS)











                       knuste poteter og soyasmør. Det   pasjon er å kryste særegne og su-  Laureano hadde alliert seg med
                       er kongerikets voksende hær av   perbe viner ut av sitt eget Alentejo.   Portugals svar på Eivind Hellstrøm,
                       ustoppelige, uredde hjemmebryg-  Altså ut av Portugals egne druer   Vitor Sobral, som stilte opp med
                       gere som skal prøve seg på å finne   og Alentejos varme klima, tørre   en hel bacalhaukokk-tropp for å
                       den perfekte torskeølen. Etter   dager og magre jord, et utmerket   gjennomføre uttestingen. Hver av
                       påske blir det delfinaler i Oslo, Ber-  utgangspunkt for modne aromaer   flaskene skulle prøves mot seks
                       gen, Stavanger, Sandefjord, Bodø,   med silke myk munnfølelse får vi tro   ulike bacalhau-retter for å bedøm-
                       Kristiansand og Inderøy. Finalen er   og håpe.               mes av et panel med vinsomme-
                       hovedhendelsen i «Øl og Mat NM   Men mannen med merkevare-   lierer, kokker og journalister fra
                       2016» i Trondheim i august, kansk-  barten er selvfølgelig også opptatt   Portugal, Brasil og Norge. «Etter at
                       je i så god tid før årets Nor-Fishing   av mat, og patrioten og forret-  vi hadde smakt på alle, satt vi igjen
                       at arrangøren, det Trond heims-  ningsmannen likte tanken på å   med to hvite og to røde, og så var
                       baserte bryggeriet Austmann, kan   skred dersy en vin for Portugals   det på’n igjen neste dag», fortel-
                       ha en ladning klar til messestart.   nasjonalrett bacalhau. Som egent-  ler den norske sommelieren, Liora
                         I en viss forstand utfordrer Aust-  lig høres ganske drøyt ut. Sist jeg   Levi. Til slutt var til sammen 13.824
                       mann og ølbryggerne også Paulo   sjekket, snakket man om 1600   vurderinger gjort før man endte opp
                       og vinverdenen. Mikrobryggerne   klippfiskretter i det vesle landet. Da   med de to vinnerne.
                       ved Nidelva har fra første dag satt   blir tilberedning, saus og tilbehør   At dette velsmakende tospannet
                       seg fore å utfordre vinens posisjon   nødvendigvis litt forskjellig, og det   til slutt ender opp med Laureanos
                       på middagsbordet.             ville ikke være noe å si på at det   signatur og i hans portefølje, er
                         Det er neppe noen grunn til å tro  også blir noen ulike viner å velge   kanskje ikke så underlig. Likevel
                       at dette bekymrer Paulo Laurea no   mellom.                  kan man undre seg litt over at
                       nevneverdig. I det hele tatt virker   På slutten av fjoråret plukket   begge vinnerne må regnes som
                       denne globetrottende agronomen,   man ut fire portugisiske rødviner,   viner fra hans eget, kjære Altentejo.
                       bredtsmilende vinkonsulenten og   fra regionene Alentejo, Setubal,   Men selv har jeg jo — som Per
                       patriotiske vinskaper en i svært   Douro og Dò og fire hvite, fra Alen-  Sandberg — fått smake begge, til
                       liten grad bekymret. Hans største   tejo, Douro, Dò og Verde. Paulo   fem ulike bacalhau-retter og kan






             Fisk er som folk.                                                                                  LEIDAR / FOTO: NTB SCANPIX


             Liker ikke stress.







             scanvacc.com





       118 "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 - 2016
   113   114   115   116   117   118   119   120   121   122   123