Page 26 - Norsk Fiskerinaering
P. 26

Til syvende og sist er det bunnlinjen som
              bestemmer hvor mye det lønner seg å
              bearbeide fisken i Norge. For pelagisk
       konsumindus tri innebærer det at det meste av
        silda blir eksportert rundfros set, om enn ikke
              like kunstnerisk som på dette bildet.



       måle bearbeidingsgrad, slik at det kan
       settes tall bak påstanden om at vi gjør
       for lite med fisken. En slik påstand bør
       dessuten relatere seg til hvor mye man
       bearbeider fisken i andre land det er
       naturlig å sammenligne seg med. Om det
       vet vi svært lite.
          Når det er sagt, tror vi man kan gjøre
       seg endel interessante refleksjoner om
       bearbeidingsgraden i Norge ved å sam-
       menligne førstehåndsverdien av den
       fisken vi fanger og oppdretter med den
       verdien vi får når vi selger de ferdige
       produktene ut av landet eller til grossis-  Mye opp og ned              blir stadig lavere. Ingen av delene kom-
       ter her hjemme. For å si det enkelt; hvor   Figuren viser førstehåndsverdien som   mer overraskende. I fjor utg jorde første-
       mange prosent førstehåndsverdien utgjør   prosentandel av den totale salgsverdien   håndsverdien av laksen over 90 prosent
       av salgsverdien for de ferdige produktene   av torsk, sild, makrell, reker og laks hvert   av eksportver dien og innenlandsomset-
       kan være et greit uttrykk for bearbeidings-  år fra 2000 til 2016. Her er både eksport   ningen til grossist. Den verdiskapingen
       grad, eller om man vil, for hvor mye vi   og hjemlig konsum medregnet. Som det   som skjer på land er altså svært be-
       videreforedler fisken.              fremgår av figuren spretter andelene   skjeden. På motsatt side av skalaen sto
          Fra det ene året til det andre vil uten-  mye opp og ned. Det kan skyldes noen   førstehåndsverdien av reker i 2016 bare
       forliggende faktorer kunne «forstyrre» bil-  av de «forstyrrelsene» vi tidligere har   for 60 pros ent av salgsverdien. Rekene
       det. Store lagerendringer kan skape pro-  nevnt. Skal vi våge oss på en trend, må   tilføres altså vesentlig mer verdi på land
       blemer. Likeledes endring i forhandlings-  det være at førstehåndsverdien i alle fall   enn laksen.
       styrken, både mellom kjøpere og selgere   ikke utgjør en mindre andel av omset-  Målt etter bearbeidingsgrad gir figur
       i Norge og mellom Norge og utlandet. At   ningsverdien i siste halvdel av perioden   1 følgende rangering. I parentes første-
       fiskernes andel av «totalkaka» går ned,   enn i første. Ut fra vår antagelse om at   håndsverdien i prosent av omsetningsver-
       trenger ikke å bety at bearbeidingsgraden   bearbeidingsgraden øker jo mindre andel   dien i snitt for hele perioden.
       har økt. Det kan like gjerne skyldes større   førstehåndsverdien utgjør av omsetnings-  1. Reker (53,8)
       kjøpermakt på land.                 verdien, har altså bearbeidingsgraden   2. Torsk (67,6)
          Men ser vi dette over noe tid vil mange   ikke økt i de senere årene. Det er leit.  3. Makrell (68,6)
       av disse «forstyrrelsene» jevnes ut. Som   Vi overlater til leserne å studere figu-  4. Sild (74,6)
       en indikator på bearbeidingsgrad, og   ren. Tre forhold trer klart frem. Bearbei-  5. Laks (85,2)
       kanskje særlig på utviklingstrender, tror vi   dingsverdien av reker er klart høyest, og   Tallenes tale er klar. Vi bearbeider
       derfor at førstehåndsverdien som prosent   av laks klart lavest. Dernest er det en   mest av reker og torsk, minst av laks og
       av omsetningsverdien er verd å studere.   meget klar trend for laksen. Kurven stiger   sild. Om ikke annet bekrefter dermed
       Dette frem kommer av figur 1.       jevnt, hvilket betyr at bearbeidingsgraden   figur 1 det vi mente å vite på forhånd.































       26   "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 - 2017
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31