Page 25 - Norsk Fiskerinaering
P. 25

Figur 1: Førstehåndsverdien i prosent av eksportverdi og innen lands omsetningsverdi til grossist, 2000-2016.



         Hvor mye bearbeider vi fisken?





         Å måle bearbeidingsgrad er          vanske lig. Noen vil si at det å sortere,   kundegrupper i Italia helst vil ha. Andre vil
         ikke lett. Mange vi si at det       pakke og distribuere fersk blanktorsk   måle bearbeiding i hvor mye vi skjærer i
         dreier seg om hvor mye vi skjæ-     til de mest betalingssterke kundene i   og tilfører fisken. For dem vil innbakt torsk
                                                                                i 250 grams forpakninger i frysedisken på
         rer i fisken. Vi har valgt en litt   verden, er bearbeiding i høyeste potens.   REMA være det ultimate.
                                             Det samme vil de hevde om vraking av
         annen innfallsvinkel, nemlig        tørrfisk basert på generasjoners kunnska-  «Norsk Fiskerinæring» har ingen
         hvor mye verdi fisken blir tilført   per om hva ulike geografiske områder og   sterke meninger om hvordan man skal
         etter at den kommer på land.
         Jo mer verdien øker, jo mer er
         fisken bearbeidet! Ikke veldig
         presist, men etter vår mening en
         relevant og målbar tilnærming.
         Ikke minst det siste er viktig.
         Hovedkonk lusjonen er klart.
         Rekene blir mest bearbeidet,
         oppdrettslaksen minst.



         De fleste er enige om at vi bør bearbeide
         fisken mer i Norge — både for å skape
         arbeidsplasser og sikre bosettingen langs
         kys ten, men også for å skape større
         verdier av det vi høster i den blå åker.
         Ikke minst fra Stortingets talerstol er dette
         budskapet veldig populært.
           Det er ingen enkel måte å beregne
         eller måle hvor mye bearbeiding som
         skjer i Norge. Bare det å definere ordet   Bearbeidingsgrad er et vanskelig begrep. Er det hvor mye vi skjærer i fisken fra den ligger
         «bearbeiding», eller «videreforedling»   der og ser på oss, eller omfatter det også verdier tilført i form av markedskompetanse og god
         som enkelte foretrekker å kalle det, er   logistikk? Kanskje er det litt av begge deler.



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 2 - 2017  25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30