Page 83 - Norsk Fiskerinaering
P. 83
landet i verden som fikk et
eget fiskeridepartement. Det
skjedde i 1946. Med fet fisk
mener vi for eksempel laks,
makrell, sild, ørret og kveite.
En brødskive med makrell i
tomat, dekker dagsbehovet
for omega-3 fettsyrer. Tran
blir laget av fersk lever fra
torsk som blir fisket utenfor
Lofoten og Vesterålen. Tran
inneholder natur lige omega-3
fettsyrer, i tillegg til A-, D- og
E-vitaminer. I gjennomsnitt
spiser nordmenn to fiskemål-
tider i uka.»
Med til pensum hører selv-
følgelig å rense og filetere
en fisk. Enkelte klasser drar
Langs kysten kommer dette inn med morsmelka. På Eidsvoll er det mange som aldri har sett en levende også til nærmeste fiskebutikk
fisk, langt mindre skåret i en. Og det er ikke spesielt for grunnlovsbygda, men gjelder skoleelever over hele for å sjekke priser og utvalg.
Østlandet. Nå er ikke mat- og helse-
faget særlig omfattende. Fra
1. til 10. klasse får elevene i
jod og selen. Det blir anbefalt par dager. Legg fisken på det Østlandet mer om fiskerinæ- alt 197 timer med undervis-
at vi spiser fisk tre ganger i kaldeste stedet i kjøleskapet; ringen enn i noe annet fag. ning. Vi snakker om under en
uka. Du kan også bruke fisk det er som oftest nederst. Tar I egen faktaboks kan un- time annenhver uke. Til sam-
som pålegg. Da reduserer du det lenger tid før fisken skal gdomsskoleelevene lese: menligning har eleven 1.770
risikoen for hjerte- og karsyk- brukes, bør du heller legge «Med sjømat mener skoletimer med norsk, 1.201
domer og andre livsstilssyk- den i fryseren. Når du kjøper vi fisk, skjell og krepsdyr. timer med matematikk, 588
dommer. fisk, er det viktig at den holder Tørrfisk er usal tet fisk som timer med engelsk og 615
Siden fiske er sesongba- høy kvalitet. Det kan du lære er hengt på fiskehjell (se timer med naturfag. Ifølge
sert, får vi altså tak i forskjel- å kontrollere selv. Når fisken foto). Klippfisk er saltet fisk læreplanen skal norske barn
lige sorter fisk til ulike årstider. er fersk har den klare, blanke som opprinnelig ble tørket på dertil ha 634 timer undervis-
All emballert fisk du kjøper, øyne, frisk nøytral lukt, blankt klipper, altså fjell. Å «bløgge» ning i samfunnsfag de første
skal være merket med fiske- skinn, fast elastisk kjøtt og fisk betyr å tømme den for ti årene på skolen — og 701
sort, opprinnelsessted eller røde klare gjeller.» blod. Å «sløye» fisk betyr timer med kroppsøving, eller
fangstom råde og produk- I mat- og helsefaget å sprette den opp og fjerne gym.
sjonsmåte, enten det er villfisk lærer faktisk elevene på innmaten. Norge er det første Med normal lesehastig-
eller fisk fra oppdrettsanlegg.
Fersk fisk skal også være
merket med fangst- og slak-
tedato. Det er strenge krav
til dem som arbeider med
fisk. Kravene gjelder kvalitet,
oppbevaring, emballasje og
kontroll.
Oppbevar fisken så tett
ned mot null grader som
mulig. Det er viktig for å
hindre bakterievekst. Det er
derfor fisk blir oppbe vart på
is før den blir solgt. Fisk kan
oppbevares i kjøleskap i et
Er elevene riktig heldige har de
en lærebok med et flott bilde
som dette. At Norge produserer
tørrfisk, og at tørrfisken har
vært et viktig eksportprodukt
opp gjennom historien, er noe
av det de lærer på Eidsvoll om
fiskerinæringen.
"Norsk Fiskerinæring" nr. 1 - 2017 83