Page 83 - Norsk Fiskerinaering
P. 83

landet i verden som fikk et
                                                                                          eget fiskeridepartement. Det
                                                                                          skjedde i 1946. Med fet fisk
                                                                                          mener vi for eksempel laks,
                                                                                          makrell, sild, ørret og kveite.
                                                                                          En brødskive med makrell i
                                                                                          tomat, dekker dagsbehovet
                                                                                          for omega-3 fettsyrer. Tran
                                                                                          blir laget av fersk lever fra
                                                                                          torsk som blir fisket utenfor
                                                                                          Lofoten og Vesterålen. Tran
                                                                                          inneholder natur lige omega-3
                                                                                          fettsyrer, i tillegg til A-, D- og
                                                                                          E-vitaminer. I gjennomsnitt
                                                                                          spiser nordmenn to fiskemål-
                                                                                          tider i uka.»
                                                                                            Med til pensum hører selv-
                                                                                          følgelig å rense og filetere
                                                                                          en fisk. Enkelte klasser drar
         Langs kysten kommer dette inn med morsmelka. På Eidsvoll er det mange som aldri har sett en levende   også til nærmeste fiskebutikk
         fisk, langt mindre skåret i en. Og det er ikke spesielt for grunnlovsbygda, men gjelder skoleelever over hele   for å sjekke priser og utvalg.
         Østlandet.                                                                         Nå er ikke mat- og helse-
                                                                                          faget særlig omfattende. Fra
                                                                                          1. til 10. klasse får elevene i
         jod og selen. Det blir anbefalt   par dager. Legg fisken på det   Østlandet mer om fiskerinæ-  alt 197 timer med undervis-
         at vi spiser fisk tre ganger i   kaldeste stedet i kjøleskapet;   ringen enn i noe annet fag.   ning. Vi snakker om under en
         uka. Du kan også bruke fisk   det er som oftest nederst. Tar   I egen faktaboks kan un-  time annenhver uke. Til sam-
         som pålegg. Da reduserer du   det lenger tid før fisken skal   gdomsskoleelevene lese:  menligning har eleven 1.770
         risikoen for hjerte- og karsyk-  brukes, bør du heller legge   «Med sjømat mener   skoletimer med norsk, 1.201
         domer og andre livsstilssyk-  den i fryseren. Når du kjøper   vi fisk, skjell og krepsdyr.   timer med matematikk, 588
         dommer.                    fisk, er det viktig at den holder   Tørrfisk er usal tet fisk som   timer med engelsk og 615
           Siden fiske er sesongba-  høy kvalitet. Det kan du lære   er hengt på fiskehjell (se   timer med naturfag. Ifølge
         sert, får vi altså tak i forskjel-  å kontrollere selv. Når fisken   foto). Klippfisk er saltet fisk   læreplanen skal norske barn
         lige sorter fisk til ulike årstider.   er fersk har den klare, blanke   som opprinnelig ble tørket på   dertil ha 634 timer undervis-
         All emballert fisk du kjøper,   øyne, frisk nøytral lukt, blankt   klipper, altså fjell. Å «bløgge»   ning i samfunnsfag de første
         skal være merket med fiske-  skinn, fast elastisk kjøtt og   fisk betyr å tømme den for   ti årene på skolen — og 701
         sort, opprinnelsessted eller   røde klare gjeller.»   blod. Å «sløye» fisk betyr   timer med kroppsøving, eller
         fangstom råde og produk-     I mat- og helsefaget     å sprette den opp og fjerne   gym.
         sjonsmåte, enten det er villfisk   lærer faktisk elevene på   innmaten. Norge er det første   Med normal lesehastig-
         eller fisk fra oppdrettsanlegg.
         Fersk fisk skal også være
         merket med fangst- og slak-
         tedato. Det er strenge krav
         til dem som arbeider med
         fisk. Kravene gjelder kvalitet,
         oppbevaring, emballasje og
         kontroll.
           Oppbevar fisken så tett
         ned mot null grader som
         mulig. Det er viktig for å
         hindre bakterievekst. Det er
         derfor fisk blir oppbe vart på
         is før den blir solgt. Fisk kan
         oppbevares i kjøleskap i et




          Er elevene riktig heldige har de
            en lærebok med et flott bilde
           som dette. At Norge produserer
            tørrfisk, og at tørrfisken har
            vært et viktig eksportprodukt
            opp gjennom historien, er noe
           av det de lærer på Eidsvoll om
                     fiskerinæringen.



                                                                                    "Norsk Fiskerinæring"  nr. 1 - 2017  83
   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88